Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Oraşul Borsec, locul 3 pe ţară la rata de vaccinare anti-COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Oraşul Borsec, locul 3 pe ţară la rata de vaccinare anti-COVID-19
Oraşul Borsec, locul 3 pe ţară la rata de vaccinare anti-COVID-19

Oraşul Borsec, locul 3 pe ţară la rata de vaccinare anti-COVID-19

Oraşul Borsec din judeţul Harghita se situează pe locul al treilea pe ţară în ceea ce priveşte procentul acoperirii vaccinale, după comuna Dumbrăviţa din judeţul Timiş şi comuna Rimetea din Alba.

Conform ultimelor date făcute publice de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, în data de 5 august rata de vaccinare era de 44,49 la sută în oraşul Borsec, această localitate fiind pe primul loc, la nivel de judeţ, în ceea ce priveşte procentul populaţiei imunizate. Pe următorul loc se situează municipiul Miercurea Ciuc, cu un procent de 29,05 la sută, fiind urmat de Topliţa, cu 28,56 la sută şi Odorheiu Secuiesc, unde s-au vaccinat împotriva coronavirusului 27,87 la sută dintre locuitori. În municipiul Gheorgheni, procentul acoperirii vaccinale era, până la data amintită, de 19,71 la sută.

În ceea ce priveşte celelalte localităţi din mediul urban, în oraşul Băile Tuşnad primiseră vaccinul 25,92 la sută dintre locuitori, în Bălan 20,07 la sută, în Cristuru Secuiesc 19,58 la sută, iar în Vlăhiţa 16,08 la sută.

În mediul rural ies în evidenţă mai multe unităţi administrativ-teritoriale din zona de nord a judeţului, cum ar fi comuna Subcetate, cu 36,85 la sută din populaţie vaccinată, Corbu, cu 20,99 la sută sau Gălăuţaş, cu 19,56 la sută dintre locuitori imunizaţi. În Sărmaş, procentul acoperirii vaccinale era, în 5 august, de 15,17 la sută, în Tulgheş de 16,98 la sută, iar în Voşlăbeni de 14,29 la sută. În judeţ sunt mai multe localităţi în care procentul celor care au decis să se vaccineze este foarte scăzut, cum ar fi de pildă Lunca de Jos (5,12 la sută), Lunca de Sus (6,62 la sută) sau Plăieşii de Jos (6,10 la sută).

La iniţiativa Instituţiei Prefectului şi a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, pe parcursul lunii trecute a fost derulată o campanie de vaccinare cu echipe mobile, specialiştii deplasându-se, conform unui calendar stabilit, în toate localităţile judeţului în care nu fuseseră înfiinţate centre fixe, dar interesul locuitorilor din mediul rural pentru imunizarea împotriva COVID-19 s-a dovedit a fi unul foarte scăzut, fiind vaccinate, în total, în cadrul acestei acţiuni doar aproximativ 1.200 de persoane. Potrivit specialiştilor, un lucru îngrijorător este că un interes redus a fost manifestat tocmai în localităţile în care acoperirea vaccinală a fost scăzută şi în perioada anterioară, iar situaţia poate fi pusă şi pe seama faptului că oamenii nu sunt informaţi corespunzător sau sunt induşi în eroare din cauza unor zvonuri sau ştiri false referitoare la pandemie şi efectele vaccinului.

De la începutul anului şi până la mijlocul săptămânii trecute, în judeţul Harghita au fost distribuite peste 142.000 de doze de vaccin, dintre care aproximativ 120.500 de la Pfizer, câte 7.870 de la AstraZeneca şi Moderna şi aproape 5.800 de la Johnson & Johnson. Au fost administrate, în total, circa 140.000 de doze, peste 65.800 de persoane primind atât primul vaccin cât şi rapelul. Totodată, medicii de familie din judeţ au administrat în cazul a peste 3.300 de persoane serul produs de Johnson & Johnson. La nivelul judeţului rata de vaccinare este de aproximativ 20 la sută, Harghita situându-se pe locul 29 pe ţară la acest capitol. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.