Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » O nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc
O nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc

O nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc

  • Motto: „Cum doreşte un cerb izvoarele de apă…”
  • A X-a ediţie a Universităţii de Vară de Muzică Veche

O nouă ediţie a Festivalului de Muzică Veche se desfăşoară, până duminică, în municipiul Miercurea-Ciuc şi alte localităţi. Motto-ul ediţiei din acest an a festivalului este „Cum doreşte un cerb izvoarele de apă…” (Psalmul 42). Deschiderea oficială a festivalului a avut loc sâmbătă, la Cetatea Mikó din municipiul Miercurea-Ciuc.

După cum au evidenţiat prezentatorii în debutul ediţiei din acest an, e prima ediţie a evenimentului la care festivalul în sine şi Universitatea de Vară de Muzică Veche se desfăşoară simultan pe o perioadă de nouă zile, cea mai lungă din istoria acestui festival.

De asemenea, „având în vedere că pentru al treilea an consecutiv, Festivalul de la Miercurea-Ciuc este parte din organizaţia Europe for Festivals, Festivals for Europe, putem spune că pentru nouă zile Miercurea-Ciuc este capitala europeană a muzicii vechi”.

Din statistica prezentată, rezultă că sunt nouă zile de festival, 14 spaţii de concerte, 8 ţări participante, 14 ansambluri, 5 solişti, 22 de concerte, un concert stradal, o masă rotundă şi 12 cursuri.

Prezent la deschiderea oficială a evenimentului, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Béla Krizbai, a arătat că instituţia pe care o reprezintă a considerat „că este foarte important să susţinem acest Festival de Muzică Veche şi să fim alături de eforturile pe care le depuneţi pentru a contribui la crearea şi consolidarea unei Europe mai bune, a unei Europe mai frumoase, a unei Europe care să fie o casă bună şi primitoare, atât pentru noi, cât şi pentru copiii noştri şi copiii copiilor noştri, pentru că suntem conştienţi că tot ce se întâmplă în jurul nostru, toate neliniştile şi furtunile care ne înconjoară, ne pot influenţa atât prezentul, cât mai ales viitorul”. „Iar noi ne dorim să avem un viitor stabil, un viitor frumos, un viitor consolidat aici, acasă, pentru copiii şi pentru nepoţii noştri. Suntem alături şi de această dată pentru că susţinem tot ceea ce este frumos, tot ce poate contribui la înfrumuseţarea sufletului, a vieţii de zi cu zi, a atmosferei culturale, a Transilvaniei şi a României”, a spus vicepreşedintele Institutului Cultural Român.

Directorul artistic al festivalului, dr. Ignác Csaba Filip, a amintit în discursul său că anul 2017 este deosebit de bogat în aniversări legate de muzica veche: în urmă cu 500 de ani a început Reforma protestantă; se împlinesc 450 de ani de la naşterea lui Claudio Monteverdi şi 250 de ani de la moartea lui Georg Philipp Telemann; iar „pentru noi, transilvănenii, are o importanţă similară şi aniversarea a 330 de ani de la moartea lui Johannes Caioni”. „Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc are şi o aniversare proprie, anul acesta organizându-se pentru a zecea oară Universitatea de Vară de Muzică Veche, eveniment ce va fi sărbătorit printr-un concert comun al cursanţilor şi profesorilor (n.n. – eveniment ce va avea loc astăzi). Ediţia din acest an a festivalului încearcă să aducă laolaltă toate aceste evenimente. (…) Vă oferim producţii variate şi prestigioase, sperând că astfel vom reuşi să vă oferim experienţe deosebite şi să sărbătorim împreună muzica veche, capabilă să se reînnoiască mereu, având întotdeauna ceva nou de spus şi de oferit. Cum cerbul doreşte apa proaspătă de izvor, aşa să vă bucuraţi şi dumneavoastră de experienţele proaspete care pornesc din izvorul muzicii vechi!”, le-a transmis spectatorilor dr. Ignác Csaba Filip.

În debutul festivalului au mai luat cuvântul, printre alţii, reprezentanta Consiliului Judeţean Harghita, Csilla Lőrincz, şi directorul Centrului Cultural Judeţean Harghita, Angela Ferenc.

Sâmbătă, în prima zi a Festivalului de Muzică Veche, pe scena amplasată în Cetatea Mikó au urcat: Ansamblul Carmina Renascentia din Carei („Lăudaţi-L cu cântece şi bucurie”) şi Ansamblul de muzică veche Codex, împreună cu soprana Noémi Kiss din Ungaria („Cum doreşte un cerb izvoarele de apă…” – Psalmi genevezi cu armonii de Claude Goudimel şi versuri de Albert Szencsi Molnár).

Ziua de duminică a fost dedicată In memoriam Johannes Caioni, desfăşurându-se o serie de evenimente comemorative cu ocazia împlinirii a 330 de ani de la moartea lui Johannes Caioni.

Luni, în cadrul festivalului, la Colegiul Naţional „Márton Áron” a avut loc concertul susţinut de formaţia Concerto Spiralis, România şi Ungaria (Samuel Scheidt şi epoca sa), iar înaintea lui, Sam Chapman (lăutist din Elveţia) a susţinut prelegerea Tehnica Alexander.

Astăzi, tot la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc (Sala festivă), de la ora 20:00, va avea loc Concertul profesorilor şi cursanţilor Universităţii de Vară de Muzică Veche, ediţia a X-a.

Organizatorii Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc sunt Centrul Cultural Judeţean Harghita din cadrul Consiliului Judeţean şi Asociaţia Cultura Nostra; co-organizator: Primăria municipiului Miercurea-Ciuc; finanţatori: Guvernul României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice; Consulatul General al Ungariei la Miercurea-Ciuc; Heineken Romania SA; Ministerul Resurselor Umane – Ungaria. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.