O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate » O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita
O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita

O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este cercetat, alături de mai multe persoane, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu, a fost amânat din nou, ieri, deoarece apărătorii a doi inculpaţi au lipsit, la fel şi avocatul care trebuia să-i substituie. Iar a treia avocată care a primit delegaţie este apărătoarea unui alt inculpat în cauză, astfel că ar fi putut exista conflict de interese.

Cererea de amânare a fost susţinută şi de reprezentanta Ministerului Public, dar şi de o parte dintre avocaţi.

Judecătorul de caz a reţinut faptul că instanţa a pus în vedere apărătorilor titulari să se prezinte la fiecare termen. Şi deoarece doar preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a dat declaraţii în faţa completului de judecată, instanţa nu cunoaşte poziţia procesuală a inculpaţilor.

Apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a explicat la finalul şedinţei de judecată că „avocaţii a doi inculpaţi nu au putut fi prezenţi la termen (…) şi au dat delegaţia la un alt avocat să-i reprezinte”. „Nici acel avocat nu a putut să vină şi a dat delegaţie la un alt avocat să facă această reprezentare. Practic a fost delegare succesivă. Ceea ce din punct de vedere al respectării dreptului la apărare este problematic – aceasta e partea pur birocratică”, a declarat av. Sergiu Bogdan.

Sergiu Bogdan a mai spus că primul complet care a judecat această cauză le-a pus în vedere avocaţilor încă de la începutul procesului că fiecare inculpat trebuie să aibă un avocat distinct tocmai pentru a se evita situaţiile de conflict de interese. „Adică, dacă eu apăr două persoane care au interese contrare în aceeaşi cauză, pe cine apăr? Şi pentru a evita această situaţie a fost recomandarea ca fiecare să vină sau dacă îşi dau substituiri să fie pentru avocaţi care nu sunt ceilalţi avocaţi în aceeaşi cauză. Şi până acum s-a respectat această regulă, motiv pentru care completul a făcut ceea ce era firesc să facă: să constate că nu sunt delegaţii formale faţă de avocaţii efectivi prezenţi din partea celor care trebuiau să vină. Şi în plus problema cu conflictul de interese subzistă. D-l judecător a şi motivat că nu a audiat decât o singură persoană şi nu ştie care e poziţia celorlalţi. Deci nu poate să spună dacă sunt sau nu interese contrare până nu îi audiază”, a mai spus apărătorul lui Borboly Csaba.

La termenul de ieri trebuiau audiaţi patru martori, care au fost prezenţi în sală, printre care şi dirigintele de şantier care a refuzat că semneze situaţia de lucrări în vederea decontării în cazul construirii unor drumuri judeţene.

Următorul termen a fost stabilit în data de 23 octombrie, când urmează să fie audiaţi cei patru martori.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.