Cinci persoane fizice şi una juridică au fost inculpate, faţă de una s-a luat măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar două au fost puse sub control judiciar
Un număr de 15 percheziţii domiciliare au fost efectuate, în ultimele zile, într-o cauză ce a vizat mai multe persoane fizice şi una juridică suspecte de exploatarea şi comercializarea ilicită a pietrei de andezit, de pe un teren aflat pe raza comunei Joseni.
Potrivit purtătorului de cuvânt din cadrul IPJ Harghita, subinspector Gheorghe Filip, în data de 28 iunie a.c., organele de cercetare penală din cadrul inspectoratului de poliţie judeţean s-au sesizat din oficiu cu privire la exploatarea şi comercializarea pietrei de andezit, fără permisul de exploatare şi autorizaţiile prevăzute de lege, necesare desfăşurării acestei activităţi, după o documentare prealabilă, desfăşurată pe parcursul mai multor săptămâni.
În urma cercetărilor a rezultat că, din 2017 şi până în prezent, o societate comercială din judeţul Harghita, care are ca obiect de activitate tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, ar fi exploatat şi comercializat ilicit piatră de andezit, de pe un teren situat în zona Bakta, pe raza comunei Joseni.
Terenul de pe care se exploata piatra de andezit se află într-o arie naturală protejată, Sit Natura 2000, astfel că firma respectivă „nu putea şi nu poate să obţină permisul de exploatare şi autorizaţiile prevăzute de lege, necesare desfăşurării în condiţii legale a acestei activităţi”.
„În urma probatoriului administrat, au fost solicitate, obţinute şi puse în executare 15 mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora cinci persoane fizice şi o persoană juridică au dobândit calitatea de inculpat în cauză. Faţă de patru suspecţi au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, după care pentru doi inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile, iar pentru un inculpat s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu”, conform sursei citate.
De asemenea, au fost indisponibilizate/sechestrate bunurile imobile identificate (terenuri şi clădiri), bunurile folosite la săvârşirea infracţiunilor (utilaje, respectiv un autocamion, un încărcător frontal, un tractor forestier şi un excavator), precum şi cele rezultate din săvârşirea infracţiunilor (316 paleţi de piatră de andezit, în valoare de 142.000 de lei).
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii şi documentării întregii activităţi infracţionale. (Şt. P.)