Cu 42% mai puţine doze de vaccin antigripal alocate judeţului, faţă de necesarul solicitat | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 noiembrie 2024
Home » Sănătate » Cu 42% mai puţine doze de vaccin antigripal alocate judeţului, faţă de necesarul solicitat
Cu 42% mai puţine doze de vaccin antigripal alocate judeţului, faţă de necesarul solicitat

Cu 42% mai puţine doze de vaccin antigripal alocate judeţului, faţă de necesarul solicitat

Dr. Tar Gyöngyi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita: „Am cerut 15.000 de doze (…) din care ni s-au alocat 8.670 de doze de vaccin antigripal. Solicitările unora dintre medicii de familie au venit cu întârziere”.

Campania de vaccinare antigripală a început în Harghita, dar numărul dozelor primite de la Ministerul Sănătăţii nu ajunge nici pentru imunizarea în întregime a personalului sanitar. Vaccinarea va continua când va sosi cea de-a două tranşă, cu personalul de pe ambulanţe, cu cei din Ministerul Afacerilor Interne şi a populaţiei. Directoarea executivă a DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a explicat că iniţial, din cauza faptului că solicitările unora dintre medicii de familie au depăşit termenul alocat depunerii necesarului judeţului, s-au cerut în jur de 12.000 de doze de vaccin antigripal. „Am fost uimită şi nemulţumită când am constatat că sunt unii medici de familie care au cerut cinci doze de vaccin antigripal, apreciind că doar cinci pacienţi intenţionează să se prezinte la vaccinare. Sigur nu au doar cinci pacienţi vârstnici sau copii care se încadrează în grupele de risc care beneficiază de vaccinul antigripal gratuit, mai ales că acestea au fost extinse anul acesta cu copiii de la 6 luni până la 5 ani. Când au venit restul (cererilor – n.a.) din partea medicilor de familie, am completat (necesarul – n.a.) la 15.000 de doze, din care, prin Ordin de Ministru, ni s-au alocat mai puţine, 8.670 de doze de vaccin antigripal”, ceea ce înseamnă un deficit de 42,2% din nevoile populaţiei judeţului.

În octombrie a ajuns în judeţ prima tranşă, de 290 de doze de vaccin antigripal, folosite la imunizarea personalului medical. Celelalte 8.380 de doze de vaccin antigripal vor ajunge în Harghita în trei tranşe, două de câte 2.890 de doze, iar ultima de 2.600 de doze.

A doua tranşă de vaccin antigripal, cuprinzând 2.890 de doze, este aşteptată în cursul acestei săptămâni. „Cu siguranţă, va fi nevoie de cantitatea de 15.000 de doze solicitată şi se va consuma, pentru că, din fericire, populaţia a conştientizat importanţa vaccinării antigripale şi solicitările au crescut. Dar văd că unii medici de familie nu s-au mobilizat, poate din precauţie, poate le e teamă să nu rămână cu doze care expiră. Dacă mă uit la alte judeţe, solicitările noastre nu au fost excesiv de multe. Anticipez că va fi o criză, pentru că văd că oamenii cer vaccinul antigripal şi este bine, pentru că prevenţia este cea mai ieftină şi cea mai eficientă metodă de a combate bolile infecţioase”, a precizat directoarea DSP Harghita.

Potrivit statisticilor deţinute de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, în săptămâna 7 – 13 octombrie s-au înregistrat 674 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, tot atâtea câte au fost consemnate în intervalul 30 septembrie – 6 octombrie, şi 21 de pneumonii, opt cazuri dintre persoanele diagnosticate cu inflamări ale ţesutului pulmonar provocate de infecţii virotice sau bacteriene necesitând internarea. Numărul pneumoniilor este în creştere cu 6 cazuri faţă de săptămâna anterioară raportării. „Numărul cazurilor înregistrate de la începutul lunii octombrie până în prezent este mai mic decât media multianuală. Nu ne-au fost semnalate până acum cazuri de viroze sau viroze cu simptomatologie digestivă în colectivităţi. Şi eu văd că sunt copii răciţi, că sunt absenţe, dar la noi încă nu a ajuns nimic deosebit. Poate faptul că au început copiii grădiniţa şi şcoala şi nu sunt încă obişnuiţi cu spălatul pe mâini, cu igiena corporală, sau faptul că au intrat în contact cu copii mai mici, care nu au fost până acum în colectivitate i-a sensibilizat şi părinţii s-au alertat, dar nu este nimic ieşit din medie”, a conchis dr. Tar Gyöngyi.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.