În general, juriul care acordă Premiul Nobel pentru literatură motivează acţiunea astfel: „…ca recunoaştere a marii, nobilei şi variatei activităţi literare, distingându-se întru totul prin prospeţimea inspiraţiei…” şi argumentarea continuă. Prozatorul harghitean Ion Nete îşi intitulează volumul recent apărut „Nu vreau Premiul Nobel” pentru incitarea spiritului nostru obsedat de cunoaşterea tainelor slovelor din scriitura sa originală. Dar ca să nu rămânem într-o dilemă ironică autorul clarifică, meditând prin eul narativ asupra filozofiei umane a bunicului său, în finalul prefeţei: „De vreme ce nu mă pot bucura împreună cu bunicul, nu vreau Premiul Nobel, nici de-ar fi de-adevăratelea…”. La care se adaugă şi mărturisirea sa de pe ultima copertă: „Aveam să-i arăt că nu de florile mărului m-alinta Nobel. Fără să ştie al cui era numele pomenit”.
Urmărind cu atenţie scriitura încifrată a condeiului, ne lăsăm furaţi de aripa timpului care ne introduce în universul oniric al bunicului ce-şi poartă nepotul spre Piscul Crucii la poarta tainelor. Calea pe care e dus nepotul este ca o Golgotă, deoarece este presărată cu bălării, mărăcinişuri, rugi de lujeri şerpuitori, adevărate pietre de încercare pentru copilul neiniţiat în tainele vieţii. Acest spaţiu pământean străbun e dominat de Piscul Crucii, de bătrânul nuc şi salcâmii-piloni ai coroanei cereşti, care undeva stau la pândă pentru a voala Poarta tainelor şi Roata soarelui. Suişul dificil îl face pe bunic să-şi verse năduful ocărând „Biscomforul tău de lume!”.
Ajungând la locul predestinat şi meditând asupra efemerităţii timpului, eul narativ ne transpune într-o obsedantă stare de vis, dominată de Piscul Crucii, cugetând în acelaşi timp asupra învăţăturii morale: „Omului, de ce îi e frică, nu scapă”.
Simbolistica numelor personajelor Mitrofan, Miru, Dodanica, Vălimăreanu, Ticanet Bonzărăş, Pitula Stârv, Gârniţa Dindeal ne invită la o reflecţie asupra chipurilor umane şi a îndeletnicirilor acestora aflate, uneori, sub incidenţa miturilor şi a tainelor biblice. În cele paisprezece proze cu flashbackuri, prin conţinutul lor gnomic, Ion Nete ne introduce într-o diversitate de file ale existenţei umane în care se îmbină elementele mitologice cu însemnele pământului strămoşesc, conceptele filozofice cu semnele divine ale timpului, specificul toponimic al locurilor cu semantica slovelor, presărate pe alocuri cu precepte biblice.
La apariţia acestui volum în Colecţia Jubiliară închinată Marii Uniri a contribuit Editura Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, căreia îi aducem sincere mulţumiri pentru că ne-a binecuvântat cu această interesantă scriitură semnată de cunoscutul prozator harghitean, Ion Nete.
Celor interesaţi de literatură, le dorim lectură plăcută.
prof. Bors Kinga
prof. Busuioc Stelian
Şcoala Gimnazială Petőfi Sándor, Miercurea Ciuc