Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 25.000 de fermieri harghiteni au depus la APIA cereri pentru subvenţia anuală din partea UE | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aproximativ 25.000 de fermieri harghiteni au depus la APIA cereri pentru subvenţia anuală din partea UE
Aproximativ 25.000 de fermieri harghiteni au depus la APIA cereri pentru subvenţia anuală din partea UE

Aproximativ 25.000 de fermieri harghiteni au depus la APIA cereri pentru subvenţia anuală din partea UE

Aproximativ 25.000 de fermieri din Harghita au depus, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cereri pentru subvenţia din partea Uniunii Europene, campania de primire a solicitărilor derulându-se anul acesta în perioada 1 martie – 31 mai, după o prelungire cu două săptămâni în contextul introducerii unui nou sistem de subvenţionare.

Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că în judeţ au fost preluate 24.954 de cereri din partea fermierilor pentru o suprafaţă totală de 179.970 de hectare.

„Putem spune că am avut o campanie nu foarte uşoară având în vedere faptul că este un sistem nou de subvenţionare. Înainte a avut denumirea de Plan Naţional de Dezvoltare Rurală, iar de anul acesta se numeşte Planul Naţional Strategic. A fost o campanie destul de grea. A fost o campanie nouă pentru toată lumea, atât pentru angajaţii APIA cât şi pentru fermieri şi acesta este unul dintre motivele pentru care s-a şi prelungit. Asta înseamnă că nu am preluat cererile doar până în data de 15 mai, ci până în 31 mai inclusiv”, a afirmat Haschi András.

Acesta a precizat că, în comparaţie cu anul trecut, în Harghita au fost depuse cu 642 de cereri mai puţine, iar suprafaţa totală pentru care s-a solicitat subvenţie s-a redus cu 2.351 de hectare, dar diferenţa nu este una semnificativă.

„Aceasta nu este o diferenţă mare. Numărul de fermieri scade de la an la an, oamenii îmbătrânesc, unii decedează din păcate şi fie preia cineva cererea, fie în cele mai multe cazuri cererea se cuplează cu altă solicitare, adică se merge din tată în fiu. De pildă, dacă şi fiul a avut cerere separată, se adaugă cererea decedatului de obicei la moştenitor. Asta înseamnă că suprafaţa rămâne, dar numărul de cereri scade. Acum suprafaţa aceasta de 2.351 de hectare nu este atât de mare. Este o diferenţă destul de mică în ceea ce priveşte suprafaţa respectivă pentru că terenurile se împăduresc, oamenii nu vor să se atingă de zonele care încep să se împădurească şi aşa încet-încet scade suprafaţa”, a spus Haschi András.

Potrivit afirmaţiilor sale, obiectivul APIA Harghita este ca oamenii să îşi primească banii şi vor fi luate şi în continuare toate măsurile ca toţi fermierii din judeţ să beneficieze de gama întreagă de subvenţii. Ca şi în anii anteriori, fermierii harghiteni au beneficiat de sprijin pe plan local pentru a-şi putea depune cererile la APIA.

„Primăriile, autorităţile locale ne ajută ca oamenii să se descurce în această grea birocraţie şi noi credem că deşi omul este în vârstă şi nu se pricepe la cifre nu este neapărat din start exclus de la subvenţie. El primeşte ajutor şi în felul acesta nimeni nu rămâne pe dinafară”, a menţionat directorul APIA Harghita.

Acesta a adăugat că urmează o perioadă de control administrativ, ceea ce înseamnă că vor fi întâi reverificate dosarele primite, iar apoi vor fi demarate verificări la faţa locului pentru a se stabili dacă datele din cererile pentru subvenţie corespund cu realitatea. Este de aşteptat ca fondurile să intre în iarnă în conturile fermierilor şi se estimează că este vorba despre o sumă totală de 70-80 de milioane de euro la nivelul judeţului Harghita.

Anul trecut au rămas fără subvenţie aproximativ 250 de fermieri harghiteni care şi-au curăţat terenurile prin incendierea vegetaţiei, aceeaşi măsură fiind aplicată şi în cazul celor care sunt depistaţi şi anul acesta că procedează la fel.

La nivel naţional au fost preluate 755.810 cereri pentru subvenţie, pentru o suprafaţă totală de 9.954.559 de hectare. Faţă de anul anterior, numărul cererilor a scăzut cu 34.000, dar suprafaţa agricolă a crescut cu 22.000 de hectare.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.