Nici o fiolă de anticorpi monoclonali pentru Spitalul din Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 21 septembrie 2023
Home » Sănătate » Nici o fiolă de anticorpi monoclonali pentru Spitalul din Topliţa
Nici o fiolă de anticorpi monoclonali pentru Spitalul din Topliţa

Nici o fiolă de anticorpi monoclonali pentru Spitalul din Topliţa

  • Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a repartizat 5.206 de fiole de anticorpi monoclonali unui număr de 134 de spitale din ţară. Fiolele au ajuns exclusiv la unităţile medicale care au medici infecţionişti

La Spitalul Municipal Topliţa nu există medic infecţionist. Postul este scos de mai multă vreme la concurs, dar, din păcate, nu s-a prezentat nici un candidat până acum. În plină pandemie nu-l vor găsi nici cu slujbe, specialiştii infecţionişti existenţi la nivel naţional făcând faţă cu greu valului fără precedent de infecţii cu SARS-CoV-2, care i-a adus României durerosul renume de „studiu de caz”.

Dar la Spitalul din Topliţa există un medic pneumolog coordonator pe Compartimentul COVID, care, împreună cu toţi medicii internişti – ale căror competenţe au fost extinse la decizia Ministerului Sănătăţii în acest sens – tratează pacienţi COVID-19 încă de la începutul pandemiei.

Logic, în condiţiile date, pacienţii COVID-19 din spitalele unde nu există medic infecţionist ar trebui să fie transferaţi pentru îngrijiri de specialitate. Întrebarea este unde, când spitalele mari din ţară care dispun de specialişti gem, aceştia îngrijindu-şi bolnavii infectaţi pe holuri?

Şi dacă nu există unităţi medicale unde aceştia să fie transferaţi, aşa cum se întâmplă în cazul pacienţilor COVID-19 internaţi la Topliţa şi în alte spitale fără medic infecţionist din ţară, firesc este să beneficieze şi ei de maximum de medicaţie disponibilă la nivel de ţară.

În prezent, la Spitalul Municipal Topliţa sunt îngrijiţi în secţia Interne, transformată în secţie COVID-19, 35 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, cu forme medii şi grave.

„Având în vedere că s-a scos limitarea de competenţă în tratamentul COVID, atunci şi pentru administrarea de anticorpi monoclonali ar trebui să se ţină cont de această decizie. În acest sens ar trebui regândit Ordinul Ministerului Sănătăţii. Spitalul nu este de vină, nici cei de la Direcţia de Sănătate Publică, nici conducătorii judeţului. Ministerul Sănătăţii trebuia să se gândească, atunci când a extins competenţele medicilor, că pacienţi bolnavi de COVID se tratează peste tot, nu numai în secţiile de Infecţioase, asta este realitatea. Toate spitalele trebuie să beneficieze de medicaţia specifică şi de anticorpi monoclonali; de la Bucureşti trebuie schimbată legislaţia în privinţa administrării anticorpilor monoclonali”, a explicat dr. Alexandra Dorina Ioniţă, managerul interimar al Spitalului Municipal Topliţa.

Săptămâna trecută au avut loc repartizările de anticorpi monoclonali. Judeţul Harghita a primit 36 de doze în următoarele unităţi spitaliceşti: Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc – 16 fiole, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc – 14 fiole, iar Spitalul Municipal Gheorgheni – 6 fiole. Spitalul Municipal Topliţa nu a primit nici una, pe considerentul că aici nu există medic infecţionist.

Într-o postare pe Facebook, Partidul Social Democrat Harghita îi „solicită public deputatului UDMR din Topliţa, domnul Bende Sándor, să se implice pentru Spitalul Municipal care deserveşte zona de nord a judeţului Harghita”.

„În momentul în care te uiţi pe repartiţia făcută fără discernământ aş zice, din moment ce partea de nord a judeţului Harghita este deservită de Spitalul din Topliţa, şi vezi că suntem excluşi în totalitate, poţi zice că este rea-voinţă sau inconştienţă. Nici nu vreau să mă gândesc că ar fi avut la bază motive politice. În momentul în care suntem în plină pandemie şi într-o asemenea criză sanitară, nu cred că ar trebui să mai primeze interesele, ci doar principiile, să facem cu bună-credinţă orice repartiţie a medicamentelor”, a subliniat liderul organizaţiei PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.