MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat a 12-a ediţie a programului: Spaţii Verzi, cu finanţări de 677.000 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat a 12-a ediţie a programului: Spaţii Verzi, cu finanţări de 677.000 lei
MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat a 12-a ediţie a programului: Spaţii Verzi, cu finanţări de 677.000 lei

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat a 12-a ediţie a programului: Spaţii Verzi, cu finanţări de 677.000 lei

  • Organizaţiile neguvernamentale pot depune, până la data de 15 februarie 2017, cereri de finanţare pentru proiecte de mediu
  • Finanţările totale acordate de la începutul programului Spaţii Verzi – anul 2006 – au depăşit 5 milioane de lei şi au implicat peste 186.000 de persoane, echivalentul numărului de locuitori ai municipiului Oradea

În data de 18 ianuarie, la Miercurea-Ciuc – MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, într-o conferinţă de presă – au lansat cea de-a 12-a ediţie a programului Spaţii Verzi, cea mai veche platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care compania alocă asociaţiilor şi organizaţiilor un fond anual de 677.000 lei pentru implementarea proiectelor de protecţie a mediului şi de încurajare a implicării tinerilor în activităţi relevante.

Anul de început

„MOL România a lansat în anul 2006 platforma de CSR Spaţii Verzi, prin care ne-am propus să sprijinim financiar asociaţii şi organizaţii care au prezentat proiecte de mediu. În acelaşi timp, am căutat proiecte care să conţină o importantă componentă educaţională, pentru că, în opinia noastră, este esenţial ca tânăra generaţie să conştientizeze importanţa protecţiei mediului. Rezultatele primilor 11 ani de activitate vorbesc de la sine despre succesul acestui program. Prin intermediul Spaţii Verzi, MOL România a sprijinit plantarea a peste 71.966 de copaci şi arbuşti şi a 69.006 de flori în ultimii 11 ani, ceea ce înseamnă, în medie, 17 copaci şi 15 flori în fiecare zi. Este un rezultat cu care ne mândrim şi pe care îl considerăm cadoul nostru pentru comunitate şi, mai ales, pentru generaţiile viitoare”, a declarat Erzsébet Felméri, reprezentanta companiei petroliere.

 Interes foarte ridicat

„Interesul faţă de programul Spaţii Verzi este în continuare foarte ridicat, chiar dacă lansăm deja ediţia a 12-a. Interesul necontenit se datorează faptului că programul se bazează în primul rând pe îmbinarea armonioasă a activităţilor practice şi educaţionale de protecţia mediului, acest aspect făcându-l atractiv în fiecare an pentru mii de voluntari din rândul copiilor, tinerilor şi adulţilor, care se implică activ în derularea proiectelor finanţate”, a explicat László Potozky, fondator şi director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Realizări

Începând cu anul 2006, prin intermediul programului „Spaţii Verzi” au fost finanţate 472 de proiecte cu o sumă ce depăşeşte 5 milioane de lei. Peste 186.000 de persoane, echivalentul numărului de locuitori ai municipiului Oradea, au fost implicate în activităţile desfăşurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, au fost reîmpăduriţi aproximativ 4.000 de metri pătraţi, în timp ce suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit – după cum s-a precizat – 450.000 de metri pătraţi, reprezentând o suprafaţă aproximativ egală cu cea a 90 de terenuri de fotbal. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 89 de tabere Junior Ranger şi a 677 de activităţi extraşcolare, în cadrul cărora tinerii participanţi au dobândit cunoştinţe şi experienţe importante referitoare la mediul înconjurător.

În 2017

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat continuă programul „Spaţii Verzi”, organizaţiile neguvernamentale fiind invitate să trimită propuneri de proiecte până la data de 15 februarie 2017. La fel ca şi în anii precedenţi, proiectele pot fi înscrise pentru finanţare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului: Spaţii Verzi Urbane şi Arii Naturale Protejate. Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar câştigătorii vor fi anunţaţi până la sfârşitul lunii martie 2017.

În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finanţate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafeţe înverzite, precum şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt căutate şi recompensate proiecte care să promoveze şi să aducă în atenţia publicului problematica ariilor protejate din România, cu scopul de a îmbunătăţi nivelul de cunoaştere în acest domeniu în rândul comunităţilor locale.

Proiectele finanţate prin această componentă pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizaţii, instituţii publice, dar şi cu administratori de arii protejate.

Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei.

Mai multe informaţii despre program pot fi găsite pe site-urile: www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2016

Asociaţia Inceptus România din Cluj: Proiectul „Parcul culorilor” a avut ca scop amenajarea şi reabilitarea spaţiului verde aflat în incinta Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca şi educaţia ecologică a elevilor. În urma implementării proiectului, peste 168 de elevi, copii şi tineri cu dizabilităţi de vedere (nevăzători şi cu vedere slabă, copii surdocecitate/deficienţe senzoriale multiple, cu vârste între 3 şi 20 de ani), au participat la acţiuni de educaţie ecologică organizate în incinta liceului şi la activităţi de ecologizare organizate în Pădurea Făget din judeţul Cluj. În perioada aprilie-iulie 2016 a fost realizată reabilitarea şi amenajarea parcului din incinta Liceului Special – au fost plantaţi 25 de arbuşti, 199 de flori plantate, suprafaţa totală amenajată – 180 mp. Activităţile de educaţie ecologică desfăşurate în cadrul acestui proiect s-au bucurat de mult succes în rândul tinerilor, astfel încât acestea vor continua pe parcursul anilor şcolari următori în cadrul orelor cuprinse în curricula şcolară, dar şi în cadrul orelor destinate activităţilor extra curriculare. „Parcul culorilor” – putem spune, după ce am vizionat mai multe imagini – este un proiect de succes, inovativ construit pe o relaţie de cooperare dintre parteneri şi echipa proiectului care a avut dorinţă şi ambiţie să realizeze ceva deosebit.

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2016

Asociaţia Gyilkosto (Lacul Roşu) Adventure: Acest proiect premiat şi-a propus să contribuie la creşterea popularităţii Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB-H) şi, în acelaşi timp, se crească nivelul de responsabilitate a comunităţilor locale, în special a tinerilor, faţă de această zonă. Accentul a fost pus pe nevoia de salvare a Lacului Roşu şi de protejare a biodiversităţii din PNCB-H. În cadrul proiectului au fost organizate prezentări, excursii şi concursuri în 3 şcoli cu ocazia Zilei Internaţionale a Biodiversităţii, Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului. De asemenea, au fost organizate două tabere pentru Junior Rangeri, s-a realizat editarea şi distribuirea ghidului intitulat „Lacul Roşu, nestemata periclitată a Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş”, au fost amenajate o potecă tematică, o expoziţie în aer liber denumită „Trecutul, prezentul şi viitorul Lacului Roşu”. Proiectul s-a finalizat cu amenajarea în cele trei şcoli partenere a câte unui „Colţ verde al Junior Rangerului”. La activităţile proiectului – după cum s-a precizat – au participat peste 200 de copii şi voluntari.

Proiectele cu finanţare mică întrec proiectele cu finanţare mare

Aceste proiecte de care vorbim sunt deosebit de importante, deoarece, după cum spunea la un moment dat directorul Potozky, încă permit participarea organizaţiilor mici „de la firul ierbii” la finanţări nu foarte mari, dar cu impact mare. În 2016 au fost acordate finanţări în valoare totală de 661.248 lei pentru 48 de proiecte, în care s-au implicat mai mult de 15.000 de persoane. În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane au fost înfiinţate sau reamenajate spaţii verzi cu o suprafaţă totală de 24.450 mp, unde au fost plantaţi peste 2.400 de arbori şi arbuşti, precum şi 6.400 răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au amenajat 15 poteci tematice, au fost organizate 20 de tabere Junior Ranger şi au avut loc 198 de activităţi extraşcolare de educaţie ecologică.

În cei 11 ani de existenţă a programului au fost finanţate în total 472 proiecte din domeniul protecţiei mediului cu aproximativ 5,5 milioane de lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 186.000 de persoane, mai ales copii şi tineri.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.