Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mii de turişti la salina şi ştrandul cu apă sărată de la Praid | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Timp Liber » Mii de turişti la salina şi ştrandul cu apă sărată de la Praid
Mii de turişti la salina şi ştrandul cu apă sărată de la Praid

Mii de turişti la salina şi ştrandul cu apă sărată de la Praid

În doar cinci zile, aproape 29.000 de persoane au vizitat salina, iar ştrandul cu apă sărată, cel mai mare din ţară de acest gen, a fost neîncăpător pentru mulţimea iubitorilor de apă şi de soare – chiar şi 3.000/zi – veniţi din ţară şi din străinătate să-şi petreacă sejurul la Praid

Directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, a afirmat că vremea bună din ultimele două săptămâni şi minivacanţa de Adormirea Maicii Domnului au revigorat activitatea turistică în staţiune. Doar în prima zi a sejurului, în Salina Praid au coborât 5.617 (4.143 adulţi şi 1.474 copii) de turişti, iar în cele 5 zile de vacantă evidenţele arată un număr de 28.585 de persoane care au petrecut cel puţin câteva ore în mini-oraşul din adânc. Începând din data de 15 august şi până în 19 august, în registrele ştrandului au fost înscrise 10.317 de intrări, mai mult de 60% din numărul celor înregistrate de la începutul sezonului estival şi până la sfârşitul lunii iulie.

„Suntem bucuroşi că vremea şi-a revenit şi ne ajută. Cu toate problemele create de circurile politicienilor, încercăm să facem faţă turiştilor noştri, care sunt şi vor fi mereu pe primul loc pentru noi. Ceea ce se vede, după rezultate şi după numărul de vizitatori”, a declarat Seprődi Zoltán.

 Vremea neprielnică a sabotat turismul la Praid

Peste 320.000 de turişti au vizitat Salina Praid în primele şapte luni ale anului, majoritatea fiind din ţară. Au coborât în subteran şi turişti din Ungaria, Republica Moldova, dar şi grupuri de vizitatori din ţări mai îndepărtate precum Israel, Finlanda, China ori Coreea de Sud, dornici să cunoască România ca destinaţie turistică, optând pentru una dintre numeroasele oferte ale agenţiilor de turism.

Potrivit directorului Seprődi Zoltán, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie, Salina Praid a înregistrat 327.496 de coborâri în subteran (227.958 de adulţi şi 99.538 de copii), cifră uşor mai scăzută decât cea aferentă perioadei similare a anului trecut, când au coborât în mina de sare 340.387 de persoane (229.673 de adulţi şi 110.714 copii).

„Vremea neprielnică a fost de vină. O scădere apreciabilă s-a înregistrat în luna iulie, când mai mulţi turişti şi-au anulat vacanţele în staţiunea noastră, aspect certificat de statisticile întocmite”, a declarat directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán.

Salina de la Praid a fost denumită de specialişti „Solniţa Europei”, aceştia susţinând că, dacă sarea s-ar extrage la capacitate maximă din masivul de aproximativ trei miliarde de tone, având grosimea de până la trei kilometri, ar acoperi întregul necesar al bătrânului continent timp de un secol.

Speleoterapia – terapia în minele de sare – este folosită la Praid din anul 1960, în prezent muntele de sare adăpostind, la 120 de metri în subteran, un mini-oraş cu magazine, restaurant, internet-cafe, cinematograf 3D, un muzeu al mineritului, galerii de artă, o biserică şi un parc de aventură pentru cei care îşi caută sănătatea inspirând aerul sărat şi pentru turiştii atraşi de frumuseţea locului. Salina este amenajată pe o suprafaţă de 9.400 de metri pătraţi, de-a lungul a şapte camere de exploatare, care oferă vizitatorilor spaţii spectaculoase, impresionante mai ales prin dimensiuni.

 Ştrandul cu apă sărată, incontestabil o atracţie

Vara atipică, mohorâtă în Harghita şi bogată în precipitaţii, a adus deservicii şi celui mai mare ştrand cu apă sărată din ţară. Astfel, în perioada 15 iunie – 31 iulie s-au înregistrat doar 16.343 de intrări (11.810 adulţi şi 4.533 copii) la ştrand. Situaţia s-a schimbat, însă, la începutul lunii. August s-a instalat cu vreme bună şi din ce în ce mai multe persoane au frecventat plaja şi piscinele. Aşa se face că în 15 august, prima zi a minivacanţei de cinci zile acordată bugetarilor cu prilejul marii sărbători religioase a Adormirii Maicii Domnului, ştrandul din Praid a găzduit 2.696 de persoane (2.080 de adulţi şi 616 copii), cu aproape o mie mai multe faţă de aceeaşi zi a anului trecut, când statisticile indică 1.724 de intrări (1.293 adulţi şi 431 de copii), fiind şi zile cu până la 3.000 de intrări.

„Majoritatea turiştilor noştri sunt români din ţară. Între 10 şi 20% dintre vizitatori sunt din Ungaria, în jur de 10% vin din Republica Moldova, dar avem şi grupuri organizate, prin agenţii de turism, care vin din Finlanda, Israel, din Coreea de Sud şi din China. Le place la noi şi asta nu poate decât să ne bucure”, a conchis directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán.

Anul trecut, ştrandul din localitate a înregistrat un total de 33.096 de intrări (25.437 adulţi şi 7.659 copii).

Ştrandul cu apă sărată de la Praid are o suprafaţă de aproximativ 5.200 de metri pătraţi, din care luciul de apă deţine mai mult de 37% (1.942 de metri pătraţi). Ştrandul are două bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adâncime, care creşte treptat până la 90 de centimetri şi apoi până la adâncimea maximă de 1,20 metri şi o piscină destinată adulţilor, dotată cu bar în apă. Zona de plajă, unde sunt instalate şezlonguri, acoperă o suprafaţă de 2.478 de metri pătraţi şi se întinde de-a lungul bazinelor, dar şi pe o terasă amplasată pe acoperişul unei clădiri care face parte din ansamblu. În clădirea cu etaj funcţionează o autoservire, un bar, o terasă-restaurant descoperită şi una acoperită, iar la parter se află un magazin de prezentare a produselor proprii salinei, vestiarele, duşurile, toaletele, precum şi un punct de prim-ajutor, cu personal medical pregătit să acorde asistenţă celor care au nevoie. Ştrandul de la Praid depăşeşte, din punct de vedere arhitectural, orice construcţie de gen ridicată până în prezent în România, iar calităţile terapeutice sunt de necontestat, apa din bazine fiind una dintre cele mai bogate în sare din ţară şi având o concentraţie de 220 de miligrame de clorură de sodiu pe litru.

Turiştii care ajung în zonă se mai pot opri la Centrul Wellness din staţiune, pot vizita un spectaculos monument al naturii: Muntele de Sare înalt de aproape 580 de metri, declarat arie naturală de interes naţional, întinsă pe o suprafaţă de 60 de hectare, şi Canionul de Sare, unde natura a creat un tablou de vis. În apropiere se pot vizita Centrul de ceramică de la Corund (la 11 km de Praid), Muzeul Pălăriilor de Paie de la Crişeni (la 29 de km de Praid, pe DN 13A + DJ 136A), în judeţul Harghita, staţiunea Sovata (la 9 km de Praid) şi Lacul Ursu din aceeaşi localitate, în judeţul Mureş.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.