Aproximativ 10 milioane de lei pentru drumurile comunale din Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 26 septembrie 2023
Home » Societate » Aproximativ 10 milioane de lei pentru drumurile comunale din Tulgheş
Aproximativ 10 milioane de lei pentru drumurile comunale din Tulgheş

Aproximativ 10 milioane de lei pentru drumurile comunale din Tulgheş

  • În luna septembrie a fost semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării, iar acum se doreşte semnarea altuia la Alba Iulia. „În modul acesta, cred că acopăr absolut toate drumurile comunale”, spune primarul Marcel Vancu
  • Marele of rămâne drumul judeţean 127

Luna trecută a fost semnat un contract de finanţare între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, respectiv comuna Tulgheş, prin care localitatea harghiteană va primi fonduri pentru reabilitarea drumurilor comunale.

Potrivit acestui contract, finanţarea în valoare de 4.786.420 de lei pentru modernizarea drumurilor comunale din Tulgheş este alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Pe lângă acest contract, spunea Marcel Vancu, primarul comunei Tulgheş, în următoarele zile ar trebui semnat, la Alba Iulia, un alt contract de finanţare şi „în modul acesta, cred că acopăr absolut toate drumurile comunale”. Contractul semnat cu cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru va avea aproximativ aceeaşi valoare, adică aproximativ 5 milioane de lei.

„Aşa au fost împărţite încât să avem şanse egale; să nu am toate ouăle într-o singură căciulă, pentru că nu aveam certitudinea că voi reuşi şi atunci le-am împărţit aproximativ egal, undeva la 5 milioane”, explica edilul comunei.

Lungimea totală a drumurilor comunale din Tulgheş este de aproximativ 15 km, iar în afară de aceste două proiecte amintite anterior, Marcel Vancu spunea că mai există un altul, realizat prin PNDL, şi care se află în stadiul de achiziţie, sperându-se ca în cel mult două săptămâni să existe şi un ofertant şi astfel să se dea ordinul de începere a lucrărilor.

Când vor începe lucrările?

Referindu-se la ultimele două proiecte, Marcel Vancu preciza că, după ce s-a semnat contractul de finanţare, obligativitatea primăriei este ca în cel mai scurt timp să depună proiectul tehnic, după care poate demara licitaţia şi procedura de achiziţie. „După estimările mele – arăta acesta – cred că lucrările ar putea să înceapă undeva pe la mijlocul anului viitor dacă totul este în regulă şi nu avem alte surprize”.

Cât de mult înseamnă pentru comunitate modernizarea acestor drumuri?

Primarul comunei Tulgheş recunoştea că lumea are mari aşteptări, însă spunea că e greu pentru populaţie să înţeleagă „procesul birocratic şi greoi pe care-l întâmpinăm în fiecare zi”.

„Ca instituţie a statului – arăta acesta – eu mă chinui să obţin un aviz; îmi trebuie practic o negaţie de la APM, care în alt judeţ îmi spune consultantul că se obţine în 10 minute şi eu mă chinui o săptămână. Toate chestiunile astea se contabilizează în timp şi oamenii au aşteptările foarte mari.

Aşteptările oamenilor înseamnă apă, canal, asfalt şi condiţii mai bune de trai. Normal că va însemna foarte mult pentru oameni”.

În acelaşi timp, Marcel Vancu se arăta dezamăgit pentru că, deşi aceste drumuri comunale se vor finaliza la un moment dat, va rămâne DJ 127, care este „într-o stare absolut jenantă”, fiind „o povară extrem de mare” pentru tulgheşeni.

Despre acest drum judeţean, primarul comunei Tulgheş spunea că la un moment dat, preşedintele CJ Harghita l-a asigurat că în acest an se va finaliza proiectul tehnic. Chiar l-a întrebat de ce nu a fost posibil să introducă drumul în PNDL 2, mai ales că în acest program au mai fost incluse şi alte artere. „Din păcate, mi-a zis că nu avea proiectul tehnic, dar a fost greşit informat, deoarece nu avea nevoie la momentul respectiv de proiectul tehnic”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.