Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din cauza ploilor din ultima perioadă Material steril caolinos din iazurile de decantare de la Harghita Băi a fost antrenat în pârâu, poluându-l din nou | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din cauza ploilor din ultima perioadă
Material steril caolinos din iazurile de decantare de la Harghita Băi a fost antrenat în pârâu, poluându-l din nou
<h5><i>Din cauza ploilor din ultima perioadă</i></h5> Material steril caolinos din iazurile de decantare de la Harghita Băi a fost antrenat în pârâu, poluându-l din nou

Din cauza ploilor din ultima perioadă
Material steril caolinos din iazurile de decantare de la Harghita Băi a fost antrenat în pârâu, poluându-l din nou

Din nou au apărut probleme la iazurile de decantare de la Harghita Băi. Comisariatul Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) a fost sesizat cu privire la poluarea pâraielor Chirui şi Vârghiş de către societatea de exploatare a caolinei din Harghita Băi.

În urma acestei sesizări, comisarii de mediu au verificat amplasamentele Iazurilor de decantare nr. 1 şi 2 din Harghita Băi, „constatând faptul că în urma ploilor abundente din ultima vreme materialul steril caolinos din iazurile de decantare a fost antrenat în pârâu” – se arată într-o informare a Comisariatul Judeţean Harghita al GNM.

După această constatare, reprezentantul legal al societăţii aflate în faliment „a fost sancţionat contravenţional pentru nerealizarea măsurilor impuse în totalitate şi la termen, neluând măsuri pentru stoparea exfiltraţiilor din corpul iazului de decantare”. Comisariatul Judeţean Harghita al GNM precizează că, în cursul lunii iulie, a mai fost aplicată o sancţiune contravenţională tot pentru nerealizarea măsurilor impuse cu ocazia controlului anterior. De asemenea, în cursul anului trecut au fost sesizate organele de cercetare penală pentru refuzul intervenţiei în caz de poluare accidentală.

***

Reamintim că situaţia de la Harghita Băi persistă de mai mulţi ani, iar aproape de fiecare dată când sunt precipitaţii abundente sunt semnalate probleme la cele două halde. La fel s-a întâmplat şi în urmă cu doi ani, când problemele apărute acolo vizau fisuri apărute, tot în urma ploilor, la un iaz de decantare şi exista pericolul prăbuşirii unor trepte şi producerii unei iminente catastrofe ecologice. Anul trecut, la începutul verii, „situaţia a devenit critică” din nou, în urma precipitaţiilor. În cazul în care cele două bazine de stocare – în care se află aproximativ două milioane de metri cubi de steril – cedează, impactul ecologic va fi uriaş, avertizează specialiştii.

Astfel, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) de la sfârşitul lunii august a anului trecut a fost aprobată hotărârea privind realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de punere în siguranţă a Iazului de decantare nr. 2 Harghita Băi. Hotărârea CJSU Harghita de anul trecut aprobată prevedea că realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de punere în siguranţă a Iazului de decantare nr. 2 Harghita Băi trebuie să fie efectuată de lichidatorul judiciar al SC Exploatarea Minieră Harghita SA. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.