Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Locatarii din blocurile aflate în reabilitare termică, nemulţumiţi de modul de lucru al constructorului | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate »
Miercurea Ciuc:
Locatarii din blocurile aflate în reabilitare termică, nemulţumiţi de modul de lucru al constructorului
<h5><i>Miercurea Ciuc:</i></h5> Locatarii din blocurile aflate în reabilitare termică, nemulţumiţi de modul de lucru al constructorului

Miercurea Ciuc:
Locatarii din blocurile aflate în reabilitare termică, nemulţumiţi de modul de lucru al constructorului

  • Primarul municipiului: „La toate construcţiile, indiferent de constructor, calendarul e o problemă”

Locatarii mai multor blocuri de locuit din municipiul Miercurea Ciuc care se află în reabilitare termică şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care firma câştigătoare a licitaţiilor execută lucrările. Mai exact, este vorba despre faptul că, de exemplu, în cazul montării geamurilor termopane se încep lucrările, după scurt timp sunt abandonate, iar lucrătorii se mută la un alt bloc, unde se procedează în acelaşi mod. Ceea ce creează disconfort locatarilor.

Astfel, l-am întrebat pe primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, dacă administraţia publică locală nu poate interveni pentru ca societatea constructoare, după ce a început reabilitarea unui imobil, să şi finalizeze lucrarea respectivă, fără a se întrerupe lucrările şi a se relua după un anumit timp.

Edilul a explicat că firmele constructoare sunt desemnate în urma organizării unor licitaţii publice deschise, la care poate participa orice societate din România sau chiar Uniunea Europeană – „nu se aleg după recomandări, nu se aleg după experienţă”.

În momentul de faţă, de reabilitarea termică a blocurilor din reşedinţa de judeţ se ocupă „numai două firme”, din care una „a fost, pot să spun, catastrofă”. În acest ultim caz a dat exemplul lucrărilor de la un bloc care ar fi trebuit finalizate acum un an, însă nici în prezent nu sunt terminate, ceea ce într-adevăr creează un disconfort locatarilor.

Al doilea constructor, a continuat primarul, este mai serios, din zona Mureşului. „Dar problema acestei firme este că (…) a câştigat toate licitaţiile la toate blocurile din oraş (cu excepţia a 2-3 blocuri câştigate anul trecut de cealaltă societate)”. Astfel că „s-a întins destul de mult”. Iar pentru fiecare lucrare trebuie să respecte anumite termene de finalizarea a reabilitărilor (8 luni la blocuri de maximum 10 etaje şi 6 luni la cele cu maximum 4 etaje).

Vorbind de soluţii, Ráduly Róbert a precizat că rezilierea contractului nu este una dintre ele. Pentru că disconfortul locatarilor se prelungeşte, deoarece procedurile pentru organizarea licitaţiei publice trebuie reluate.

De asemenea, acesta a declarat că penalităţi nu se pot aplica decât la expirarea termenului la care trebuia finalizată lucrarea.

„Eu altceva nu pot să spun decât faptul că este, ca la orice lucrare, un deranj. Eu sper că deranjul va fi cât mai scurt şi oamenii să aibă răbdare pe cât posibil. Degeaba încercăm să facem scandal că lucrările nu o să meargă mai repede”, a spus primarul.

În acest context, Ráduly Róbert a amintit că în acest moment în oraş sunt aproximativ 30 de investiţii în derulare. Însă el nu se ocupă nemijlocit de supravegherea acestora, ci cei doi viceprimari. Füleki Zoltán se ocupă de investiţiile din domeniul reabilitării unităţilor de învăţământ, iar de celelalte – reabilitare blocuri de locuit, drumuri – Szőke Domokos.

„Avem enorm de multe investiţii. Atât de multe probabil nu am avut niciodată”. Astfel că resursa umană din cadrul primăriei care verifică aceste lucrări este limitată. „Noi am vrut să mergem înainte aşa. Şi încercăm să facem faţă”.

„Să ştiţi că la toate construcţiile, indiferent de constructor, calendarul e o problemă. Încă o dată o spun şi o spun după o experienţă de un deceniu şi jumătate: la toate investiţiile calendarul e o problemă”, a conchis primarul din Miercurea Ciuc. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.