Topliţa, în această săptămână:Lucrări demarate sau finalizate şi contracte semnate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate »
Topliţa, în această săptămână:
Lucrări demarate sau finalizate şi contracte semnate
<h5><i>Topliţa, în această săptămână:</i></h5>Lucrări demarate sau finalizate şi contracte semnate

Topliţa, în această săptămână:
Lucrări demarate sau finalizate şi contracte semnate

În această săptămână, administraţia locală şi consilieri din municipiul Topliţa au anunţat, pe paginile de Facebook, paşii făcuţi în mai multe proiecte.

Săptămâna a început cu anunţul că au demarat lucrările de modernizare la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Este un proiect realizat cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Regional, iar data de finalizare trebuie să fie 31 decembrie 2023.

În cadrul acestui proiect se are în vedere reabilitarea, extinderea şi dotarea clădirilor în care se află biblioteca, şcoala şi atelierele. Reabilitarea prevede, printre lucrări, amenajarea unor grupuri sanitare pentru elevi şi cadre didactice, o mansardare parţială peste parterul clădirii în care se află biblioteca, realizarea de trotuare, precum şi lucrări la şarpantă. De asemenea, în mansarda creată se va amenaja o Sală Multifuncţională.

Potrivit descrierii proiectului, care este afişat pe pagina de Internet a primăriei, se are în vedere dotarea cu echipamente specifice a atelierelor de mecanică, textile-pielărie, a laboratorului de automatizări-electrotehnică, precum şi achiziţia de mobilier şi aparatură pentru Bibliotecă.

Astfel:

atelier mecanic şi instalaţii – strung universal profesional, strung universal de atelier, maşină pentru ascuţit pânze de circular, butelie ARGON/AMESTEC 520 L, aparat de sudură Trifazat Invertor DC 40-500 A, trusă lipit ţevi 20-32 MM 230 V, lampă de lipit gaz, polizor unghiular, polizor unghiular 2600 W;

– atelier tâmplărie – şlefuitor cu bandă, maşină pentru şlefuit cu disc, fierăstrău vertical, rindea electrică, maşină de găurit/înşurubat cu acumulator, strung pentru lemn 1300 mm, 1500 W, disc circular placat 250, disc circular placat 300, disc circular placat 350, disc circular placat 450, disc circular placat 400 24d, disc circular oţel 400, freză de îmbinat în lăţime, set freze pentru tăblii, set placate amovibile pentru freză tăblie cu 2 cuţite, cuţite rindeluit 800 mm;

ؘ– atelier textile-pielărie – masă de călcat cu aburi, maşină de cusut tighel simplu, maşină de surfilat cu două ace/4 fire, maşină de surfilat cu două ace/5 fire, maşină de brodat semiindustrială+soft, maşină de cusut tip „Uberdeck”, manechin croitorie, foarfece, ciupitori, centimetru, microscop, balanţă analitică, lupă textilă, dinamometru, ruletă flexibilă, micrometru, lampă iluminat local magnetică;

laborator automatizări-electrotehnică – dispozitiv pentru terminaţie, laptop, mese laborator electrotehnică, dulap laborator, 2 bănci pentru elevi cu 1 loc, mese tip atelier;

bibliotecă – dulap metalic ignifug – documente, dulapuri expunere fond carte din lemn masiv, mese lectură 4 locuri din lemn, cu lampă de lectură încorporată, mese lectură 2 locuri din lemn, cu lampă de lectură încorporată, mese lectură 8 locuri din lemn, cu lampă lectură încorporată, scaune sală lectură, birou bibliotecară, laptop, multifuncţională A4-A3 color inclusiv finiser-capsare+perforare, canapea 4 locuri, canapea 3 locuri, scaune, birou prezidiu şi scaun sală multifuncţională, videoproiector 5000 lumeni, monitor interactive+accesorii, sistem sonorizare, laptop, ecran proiecţie de tavan electric cu telecomanda, router wireless, laminator, imprimantă card acces.

Valoarea contractului este puţin peste 6,1 milioane de lei, fără TVA.

Extindere reţea de distribuţie apă potabilă

Apoi a urmat anunţul de semnare de către ministrul Adrian Ioan Veştea a contractului de finanţare „Extindere reţea de distribuţie apă potabilă, rezervor tampon, staţie de pompare şi reţea canalizare menajeră strada Vilelor – Pârtia de schi, Topliţa, Harghita”.

Este vorba de un proiect realizat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Potrivit descrierii proiectului, care poate fi găsit pe adresa de Internet primariatoplita.ro, valoarea totală este de aproape 4,5 milioane de lei, din care aproximativ 4,3 milioane de lei vor fi alocaţi de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Pe strada Măgura, se va extinde reţeaua de alimentare cu apă pe o lungime de aproape 2,4 km, amenajarea a 34 de racorduri la reţeaua de canalizare, amplasarea a două staţii de pompare, a 23 de hidranţi exteriori de incendiu, cu o distanţă de 100 de metri între ei. Pentru colectarea apelor uzate menajere provenite de la imobilele existente şi a celor care se vor construi pe strada Vilelor se va realiza reţea de apă uzată pe o lungime de aproximativ 2 km şi un număr de 34 de racorduri la reţeaua de canalizare.

Drone pentru Cadastru, Urbanism, SVSU şi Domeniul Public

Ultimul anunţ a fost acela că s-a finalizat procesul de achiziţie a dronelor destinate asigurării infrastructurii necesare compartimentelor de Cadastru, Urbanism, SVSU şi Domeniul Public al municipiului Topliţa.

Concret, este vorba de achiziţia a 3 drone cu specificaţii pentru fiecare compartiment în parte.

În ceea ce priveşte oportunităţile de folosire a aparatelor, se amintesc intervenţiile la incendiile din mediul urban sau cele de pădure, la misiuni de căutare, în cadastru – topografie, precum şi în domeniul fondului funciar.

Proiectul, cu o valoare de aproape 500.000 de lei, a fost realizat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.