Miercurea-Ciuc: A fost adoptat regulamentul sistemului de parcare cu plată | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Societate » Miercurea-Ciuc: A fost adoptat regulamentul sistemului de parcare cu plată
<i>Miercurea-Ciuc:</i> A fost adoptat regulamentul sistemului de parcare cu plată

Miercurea-Ciuc: A fost adoptat regulamentul sistemului de parcare cu plată

  • Perioada de probă a sistemului va începe la 1 decembrie, iar de la 1 ianuarie va deveni funcţional

Sistemul de parcare cu plată a fost cel mai important punct pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local al municipiului Miercurea-Ciuc. Perioada de probă a sistemului destinat eliminării haosului de parcare din centrul oraşului, asumată de administraţia locală, va începe la 1 decembrie şi va deveni permanentă la 1 ianuarie.

„Suntem conştienţi că un regulament de parcare nu poate fi niciodată perfect. Nici al nostru nu este, dar am încercat să creăm un regulament care să facă zonele aglomerate mai accesibile şi care să poată fi ajustat pe baza experienţelor acumulate. Scopul nostru este să înceapă procesul de tranziţie de la 1 noiembrie, să înceapă perioada de probă de la 1 decembrie, iar sistemul de parcare cu plată să fie funcţional începând cu 1 ianuarie 2024”, a declarat primarul Korodi Attila în cadrul şedinţei ordinare a consiliului local, citat într-un comunicat de presă remis de Primăria Miercurea-Ciuc.

Sistemul de parcare cu plată din Miercurea-Ciuc cuprinde în total 2.874 de locuri de parcare, dintre care 76 sunt rezervate persoanelor cu dizabilităţi. Zona de parcare 0 acoperă în linii mari axele străzilor Kossuth Lajos şi Bulevardul Timişoarei, precum şi zonele lor adiacente (Aleea Octavian Goga, curţile blocurilor de pe strada Pieţei, zona Pieţei Libertăţii), afectând de asemenea segmentul Bulevardului Frăţiei dintre Piaţa Cetăţii şi sensul giratoriu din faţa poliţiei. Zona de parcare I acoperă în mare parte alte cartiere de blocuri, cu unele excepţii. În total, există şase zone de parcare rezidenţiale unde locuitorii pot cumpăra abonamente anuale la jumătate de preţ.

În zona 0, tariful pentru o jumătate de oră este de 2,50 de lei, pentru o oră e de 5 lei – şi nu există opţiune de cumpărare a unui abonament zilnic. În zona I, se poate parca timp de jumătate de oră cu 1,50 lei, pentru o oră cu 3 lei şi se poate achiziţiona un abonament zilnic cu 15 lei.

Abonamentul anual valabil pentru ambele zone costă 500 de lei, iar pentru zona I se pot cumpăra abonamente semestriale, de patru luni şi lunare cu tarife de 300, 200, respectiv, 150 de lei. Cu abonamentele cumpărate pentru zona I, nu se poate parca în zona 0. Abonamentele rezidenţiale costă în mod uniform 250 de lei.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate prin intermediul casieriilor Csíki Trans SRL (operatorul sistemului de parcare). Totodată, achiziţia se poate efectua şi prin intermediul aplicaţiei TPARK (la preţul de mai sus se adaugă, prin urmare, o taxă de serviciu), prin SMS sau prin card de credit. Biletele pot fi cumpărate, de asemenea, sub formă de tichete răzuibile în punctele de vânzare comerciale.

Pe lângă aprobarea sistemului de parcare, un alt subiect important de pe ordinea de zi a fost schimbarea destinaţiei proprietăţii de pe strada Zorilor, nr. 34: consiliul a aprobat utilizarea fostei clădiri ASCO şi a curţii acesteia ca punct de lucru al operatorului de salubrizare Eco-Csík SRL şi înfiinţarea unui centru de colectare cu aport voluntar pentru deşeuri reciclabile.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.