Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lucrări agricole întârziate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Lucrări agricole întârziate
Lucrări agricole întârziate

Lucrări agricole întârziate

Romfeld Zsolt (Direcţia Agricolă Harghita): „Sperăm ca pierderile înregistrate să nu fie prea mari şi să fie recompensate de temperaturile din perioada care urmează şi cu precipitaţii”

Iarna a zăbovit anul acesta mai mult decât altădată, temperaturile negative au coborât până la minus 10 grade Celsius în aprilie şi până la minus 5 grade zilele trecute, în mai.

În primele patru luni ale anului s-a înregistrat un deficit de precipitaţii faţă de media multianuală, iar temperaturile înregistrate au fost sub media multianuală, cu cinci grade mai coborâte şi cu variaţiuni mari de la o zonă la alta. Toate acestea au generat întârzieri în vegetaţia plantelor.

„A fost un microclimat zonal şi punctual. În unele depresiuni au fost diferenţe chiar foarte mari între noapte şi zi: noaptea a fost îngheţ, iar ziua s-au înregistrat valori maxime de 13-14 grade. Grâul de toamnă a avut o pierdere de foliaj după faza de îngheţ de suprafaţă. (…) Oscilaţiile mari de temperatură sunt foarte periculoase pentru culturile de toamnă, mai ales în primăvară”, explică Romfeld Zsolt, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Harghita.

În aceste condiţii, lucrările de sezon, cum ar fi fertilizarea culturilor de cereale păioase de toamnă şi pregătirea terenului pentru semănat sunt întârziate. Şi fiecare întârziere înseamnă pierdere de producţie.

„Lucrările agricole de primăvară au demarat timid, la sfârşitul lunii aprilie suprafeţele însămânţate cu culturi de primăvară şi plantate cu cultura cartofului erau foarte mici sau lipseau. Sperăm ca zilele acestea să se zvânte terenul şi dacă temperaturile ajung la 4-5 grade Celsius la suprafaţa solului şi nu va mai fi îngheţ, atunci agricultorii vor putea începe însămânţarea şi plantatul cartofului. Vremea nefavorabilă nu a permis însămânţarea altor culturi, în afara celor de toamnă: grâu, secară, triticale şi orz de toamnă; şi rapiţă pe o suprafaţă de zece hectare în judeţ. Din fericire, ajutat cu fertilizanţi, şi grâul şi-a revenit şi a ieşit din iernare. Sperăm ca pierderile înregistrate să nu fie prea mari şi să fie recompensate de temperaturile din perioada care urmează şi cu precipitaţii”, a detaliat directorul Romfeld Zsolt.

În ciuda condiţiilor meteorologice anormale din punct de vedere termic, speciile pomicole mai sensibile la îngheţ şi arbuştii fructiferi nu au avut de suferit. În Harghita, unde temperaturile foarte scăzute puteau provoca daune majore, elementele vegetative nu au fost afectate pentru că, spre norocul tuturor, nu porniseră în vegetaţie.

„Vremea deosebit de rece a stopat înmugurirea pomilor fructiferi, ceea ce a fost favorabil; culturile pomicole au scăpat de îngheţurile foarte târzii din ultimele zile ale lunii aprilie şi de la început de mai. Chiar şi ieri (duminică – n.a.) au fost minus 5 grade Celsius în depresiuni”, a specificat directorul Direcţiei Agricole Judeţene Harghita.

Cartofi din recolta 2020 au mai rămas foarte puţini pe stoc. Au fost vânduţi cu un preţ foarte mic, de 50 – maximum 70 de bani kilogramul, cu alte cuvinte sub jumătatea preţului de vânzare de anul trecut. În depozite mai sunt acum doar cartofi de sămânţă, precizează şeful agricultorilor harghiteni.

„Acum se poate face un bilanţ al vânzărilor şi al încasărilor şi, fără referiri la subvenţiile încasate şi la veniturile totale al agricultorilor, se poate spune că preţul de vânzare a fost sub jumătatea celui de anul trecut, care era de 1,5 lei în primăvara lui 2020”, confirmă Romfeld Zsolt.

Potrivit meteorologilor, în următoarele două zile vremea va fi frumoasă în Harghita, maximele temperaturii aerului se vor situa între 19 şi 23 de grade Celsius, în timp ce minimele nocturne vor coborî până la limita îngheţului. De miercuri vremea va deveni instabilă şi îşi vor face apariţia precipitaţiile.

Specialiştii afirmă că temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de zece centimetri va ajunge la cel puţin 10 grade Celsius, „limită favorabilă desfăşurării proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară semănate până acum”. În cultura grâului de toamnă, în centrul, sudul şi estul Transilvaniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată). Ei speră că precipitaţiile prognozate începând de miercuri vor asigura o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, suficientă pentru a menţine o stare de vegetaţie bună.

D.MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.