Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Topliţa: O „întâmplare” artistică aşteptată de vreo trei decenii! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Cultură » La Topliţa: O „întâmplare” artistică aşteptată de vreo trei decenii!
La Topliţa: O „întâmplare” artistică aşteptată de vreo trei decenii!

La Topliţa: O „întâmplare” artistică aşteptată de vreo trei decenii!

Zilele trecute am primit o invitaţie pentru un spectacol intitulat „Introducere în lumea artistică”, la care urma să-şi dea concursul Corul „Arhanghelii” din Topliţa, dirijat de Alin Gheorghe Negrea, şi Grupul folcloric „Flori topliţene”, îndrumat de cunoscuta şi apreciata solistă de muzică populară a Ansamblului folcloric profesionist „Rapsodia Călimanilor”, doamna Livia Harpa.

Curiozitatea a fost cea care m-a îndemnat ca în ziua de joi, 23 aprilie a.c., la ora 17:00, să fiu prezent în sala de spectacole a Casei municipale de cultură. Nu mă puteam deloc dumiri cum va fi acea „introducere în lumea artistică”. Nu ştiu dacă acest titlu a fost cel mai potrivit pentru ceea ce avea să se întâmple pe scenă. Fiindcă, timp de o oră şi jumătate, cei aproximativ 300 de spectatori au asistat la un fel de „dialog artistic”, între o formaţiune corală, formată din persoane mature şi un grup de şase fete şi un băiat, din ciclul gimnazial. Folosesc cuvântul „dialog artistic” fiindcă nu găsesc un alt termen mai potrivit. „Dialogul” a constat în aceleaşi cântece din folclorul popular românesc, interpretate de grupul de copii, aşa cum le auzim şi cum le cunoaştem interpretate de unii dintre soliştii de muzică populară, la care a „răspuns” formaţiunea corală, dar cu prelucrările corale ale unor cunoscuţi compozitori, precum renumitul Tudor Jarda, din Cluj-Napoca. Interesant este că tânărul dirijor Alin Gheorghe Negrea a solicitat participarea sălii, respectiv a spectatorilor, la unele fragmente mai cunoscute, astfel că totul s-a transformat într-o întâmplare artistică interactivă.

Ceea ce este însă demn de subliniat şi ceea ce m-a determinat să scriu rândurile de faţă este că această „întâmplare” artistică s-a petrecut după vreo trei decenii de aşteptare! Mai concret, vreau să spun că din vremea de dinaintea „erei noastre” (aşa obişnuiesc eu să spun despre ceea ce s-a petrecut înainte de 1989) pe o scenă din Topliţa nu a mai văzut nimeni urcându-se o formaţiune corală! E drept, după ce fostul Club „23 August” a devenit fabrică de tricotaje, în Topliţa nu a mai existat o scenă, până la darea în folosinţă a actualului edificiu al Casei municipale de cultură, în 2010. Din acest motiv vreo câteva ediţii ale Festivalului cântecului păstoresc „Mioriţa” au trebuit să fie găzduite de căminele culturale din comunele din jurul oraşului!

Citind în invitaţia primită despre participarea Corului „Arhanghelii”, mi-am amintit de grupul vocal „Arhanghelii”, alcătuit din elevi şi eleve de la Liceul „Octavian C. Tăslăuanu”, condus de acelaşi Alin Gheorghe Negrea, elev şi apoi student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, care dădea răspunsurile liturgice la Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” (de unde îşi trage şi numele), pentru ca apoi să fie invitat la celelalte biserici din oraş, sau din localităţile megieşe. Eram convins că despre acesta era vorba. Mare mi-a fost mirarea când pe scenă a urcat un cor adevărat, format din peste 30 de corişti, persoane mature. Un cor în toată puterea cuvântului, pe patru voci, bine instruit, cu o armonizare perfectă. Nu mă puteam deloc dumiri când a „răsărit” în Topliţa un asemenea cor. Şi nici cum tânărul dirijor a reuşit să adune în jurul său aceşti corişti, doamne şi domni, mulţi din învăţământ, profesoare şi învăţătoare, vreo trei preotese etc. Am aflat că fostul grup coral a devenit cor adevărat în 2014, de când a început să participe la unele festivaluri corale, cum este cel de la Sfântu-Gheorghe.

Mi-am dat seama repede că în Topliţa nu au lipsit coriştii, respectiv oamenii îndrăgostiţi de muzică, de frumosul artistic, ci a lipsit omul care să-i adune în jurul său, a lipsit dirijorul! Şi, iată, a apărut acest tânăr profesor într-un moment în care chiar este nevoie ca această instituţie culturală, care a lipsit atât de multă vreme, Casa municipală de cultură, să aibă o activitate proprie artistică tocmai prin mişcarea artistică de amatori, din care s-au născut şi s-au afirmat, de-a lungul vremii, atâtea şi-atâtea talente.

Mă bucur pentru ceea ce s-a întâmplat pe scena acestei instituţii, îl felicit pe tânărul dirijor Alin Gheorghe Negrea, îndemnându-l să nu se oprească, ci să meargă cu curaj pe drumul pe care a pornit şi pe care, nu mă îndoiesc, va obţine multe succese şi satisfacţii profesionale!

Ilie ŞANDRU

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Eu zic sa nu exageram! P.S: Ma intreb daca doamna Melia Antal are voce ca doamna Stoian cu siguranta NU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.