Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Katatonia va aniversa cei 10 de ani de la apariția albumului Night Is The New Day alături de fanii români, la Râșnov | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Timp Liber » Katatonia va aniversa cei 10 de ani de la apariția albumului Night Is The New Day alături de fanii români, la Râșnov
Katatonia va aniversa cei 10 de ani de la apariția albumului Night Is The New Day alături de fanii români, la Râșnov

Katatonia va aniversa cei 10 de ani de la apariția albumului Night Is The New Day alături de fanii români, la Râșnov

În această săptămână, organizatorii unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică rock din România, Rockstadt Extreme Fest, au făcut public un alt nume care va urca pe scenă în perioada 1-4 august, la poalele cetății Râșnov. Este vorba de Katatonia, care în acest an sărbătorește 10 ani de la lansarea albumului Night Is The New Day.

Formația s-a înființat în urmă cu 28 de ani, în Stockholm, când Anders Nyström și Jonas Renkse și-au propus să exploreze genurile de doom și death metal, iar primul lor album, apărut doi ani mai târziu, în 1993, a fost considerat un clasic al genului doom.

Cu un sound familiar datorită abordărilor creative aduse de fondatori a celor două genuri sub semnul cărora grupul a luat ființă, Katatonia a evoluat permanent de la sunetul tradițional al doom metal-ului către teritorii muzicale neexplorate. Albumul Brave Murder Day (1996, marcat de pasajele vocale dure ale lui Mikael Akerfeldt, de la Opeth) reprezintă punctul de turnură al acestui traseu, care a continuat cu explorarea colțurilor celor mai întunecate ale metal-ului, însumate în Discouraged Ones (1998) și s-a îndreptat către experimentarea potențialului oferit de rock-ul progresiv și de alte elemente muzicale non-metal.

Întrețesute într-un sound ce a evoluat și continuat mereu să surprindă, suedezii de la Katatonia au inclus noi și noi elemente în lucrările lor, intensul amalgam emoțional culminând cu Night Is The New Day, album apărut în 2009 și larg acceptat drept capodoperă.

De altfel, organizatorii festivalului de la poalele cetății Râșnov, în cadrul unui comunicat de presă, au inclus câteva relatării ale presei din acea vreme referitoare la materialul discografic:

  • „Cu o abordare cu adevărat unică asupra genului metal, Katatonia a adus la lumină o capodoperă”, Guitarist magazine;
  • „Cu «Night Is The New Day», Katatonia au dovedit atingerea unui nivel remarcabil de rigurozitate muzicală, acompaniată de curaj artistic și de o înțelegere mult mai profundă a posibilităților oferite de genurile abordate”, Prog Magazine;
  • „«Night Is The New Day» este un tur de forță metal aproape fără cusur”, Power Play Magazine.

∗∗∗

Ediția din acest an a Rockstadt Extreme Fest va avea loc în perioada 1-4 august. Va fi prima ediție în care vor fi amenajate două scene principale.

Dintre formațiile anunțate de organizatori până acum amintim: Bloodbath, Clawfinger, Adept, Candlemass, Hypocrisy, Katatonia (toate șase din Suedia), 1349, Mortem (ambele din Norvegia), Bölzer (Elveția), Mgła (Polonia), Paradise Lost (Marea Britanie), Asphyx, Korpiklaani (ambele din Finlanda), Schammasch (Elveția), Betraying the Martyrs (Franța) și Ektomorf, Omega Diatribe și Arhaic (toate trei din Ungaria).

După mai multe perioade de presale, prețul unui abonament costă acum 360 de lei, urmând ca după 16 iunie acesta să crească la 390 de lei – abonamentele pot fi achiziționate de pe platforma iabilet.ro). De la fața locului se vor putea cumpăra și bilete de o zi, prețul acestora fiind de 220 de lei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.