Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câştigătorii concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, premiaţi la Palatul Victoria | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Câştigătorii concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, premiaţi la Palatul Victoria
Câştigătorii concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, premiaţi la Palatul Victoria

Câştigătorii concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, premiaţi la Palatul Victoria

Gazdele evenimentului au fost viceprim-ministrul României, Viorel Ştefan şi Lelia Florina Oanţă, directoarea Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului

Emoţii mari pentru premianţii care au ajuns pentru prima oară la sediul Guvernului, în Capitală, nerăbdare pentru cei care au mai fost, în total, 32 de elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, cei mai buni din cei 310 participanţi la cea de-a XVII-a ediţie a concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, însoţiţi de profesorii care i-au pregătit. Au păşit, gravi, în sediul Guvernului României. Impunătorul Palat Victoria, care le-a stârnit interesul şi admiraţia din prima clipă, i-a redus la tăcere. Privesc atenţi în jurul lor, în drum spre Sala Transilvania, unde avea să se desfăşoare festivitatea de premiere.

Vicepremierul Viorel Ştefan, bucuros de oaspeţi, le conferă titlul de „ambasadorii promovării limbii române în cadrul minorităţilor naţionale de pe întreg cuprinsul ţării noastre”, de vreme ce performanţele lor aduc „un mare câştig” limbii statului în care trăiesc şi culturii naţionale.

„Numai împreună suntem puternici şi respectaţi ca naţiune. Atunci când toţi cetăţenii României, indiferent de etnie, trăiesc în armonie şi coeziune socială, putem dezvolta calitatea vieţii şi cultura, cu toate componentele sale, care se face cunoscută la nivel universal. De aceea vreau să exprim întreaga mea admiraţie, a întregului Guvern şi să vă asigur că facem tot ceea ce este posibil pentru ca performanţele voastre să nu rămână necunoscute şi singulare. (…) În numele prim-ministrului şi al meu, personal, vă îndemn să vă iubiţi ţara, limba şi tradiţiile populare, iar aportul vostru la dezvoltarea etnicităţii voastre să se ridice la cele mai înalte standarde educaţionale. Unitate în diversitate să fie motto-ul vostru, care să vă călăuzească pe tot parcursul vieţii, iar de contribuţia voastră culturală să beneficieze întreaga lume”, declară vicepremierul Viorel Ştefan, în deschiderea ceremoniei de premiere.

Este al şaselea an, consecutiv, când olimpicii de etnie maghiară la Limba şi literatura română sunt primiţi la Palatul Victoria. „Este normal ca Guvernul României să răsplătească excelenţa şi aplecarea pentru studiu”, a menţionat Lelia Florina Oanţă, directoarea Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Alăturându-se altor olimpici în diverse domenii, care au fost premiaţi de-a lungul anilor în sălile Palatului Victoria, câştigătorii concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” primesc, încântaţi, felicitările şi aprecierea Guvernului României pentru strădaniile lor. „Este normal ca românii şi maghiarii, toţi cetăţeni ai României, să aibă relaţii pozitive şi să-şi aprecieze reciproc limba, cultura şi tradiţiile. (…) Soarta românilor şi maghiarilor este comună, căci ţara este aceeaşi. Felul în care dumneavoastră aţi ales să participaţi la acest concurs face parte din normalitatea convieţuirii în România, ţară recunoscută pe întreg globul ca exemplu pentru felul în care relaţiile interetnice se desfăşoară”, punctează Lelia Florina Oanţă, felicitându-i pe premianţi, pe profesorii care i-au îndrumat şi pe organizatorii concursului de competenţe lingvistice în limba română destinat minorităţilor.

Reprezentanta Ministerului Educaţiei la eveniment, Monica Ioniţă, îi laudă pe câştigători şi îşi exprimă speranţa ca numărul celor care se vor prezenta la această competiţie să crească de la un an la altul. „Suntem mândri şi ne simţim onoraţi să fim astăzi aici, pentru a vă premia. Succes în continuare şi felicitări pentru tot ce aţi obţinut”, le spune elevilor, mulţumindu-le, deopotrivă, organizatorilor concursului de limba română.

„Câte limbi străine ştii, atâţia oameni eşti!”, reaminteşte Manuela Nicoleta Stîngă, inspectoare de specialitate Limba română în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, un vechi proverb maghiar. Iar zicerea nu este fără învăţăminte, căci, arată ea, multe sunt foloasele cunoaşterii: „E limba ţării, e accesul spre reuşită în propria ţară, e calea spre lărgirea propriului orizont de cunoaştere. Sunt poate cele mai evidente beneficii aduse de învăţarea şi utilizarea limbii române. Copiii aceştia au înţeles, cu siguranţă, că nu suntem mai mulţi oameni într-unul dacă ştim mai multe limbi. Dar este la fel de evident că, astfel, îşi spulberă hotarele mentalităţii, îşi extind capacitatea de înţelegere, creativitatea şi gândirea critică, ceea ce îi ajută să se adapteze mai uşor şi mai bine unor situaţii de viaţă diferite, în propria ţară. (…) Iar aici, acum, lângă noi, câştigătorii concursului sunt pe cale a găsi esenţa zicalei Câte limbi străine ştii, atâţia oameni eşti!”, subliniază inspectoarea Manuela Nicoleta Stîngă.

Szász Alpár este elev în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” din Sighişoara. Profesoara care l-a pregătit pentru concursul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” şi l-a însoţit la festivitatea de premiere desfăşurată la sediul Guvernului României ne dezvăluie că este „unul dintre acei elevi remarcabili la toate materiile, la Matematică, Maghiară, Română şi Chimie, aşa un copil mai rar”. Pregătirea lui „de excepţie” l-a propulsat pe primul loc al clasamentului competiţiei de limba română destinată minorităţilor. „Sunt în clasa a XII-a şi am vrut să încerc din nou. Am mai fost la acest concurs în şcoala generală, dar nu se compară. Mi s-a părut mai greu decât credeam, dar nu a fost imposibil. A fost o experienţă plăcută şi mă bucur că am participat. Le recomand colegilor mei din şcolile maghiare să participe cu încredere, să se lase purtaţi de imaginaţie şi să scrie cu uşurinţă. Merită!”, îi îndeamnă Alpár, mulţumit de rezultatul obţinut.

Alexandra Perţea, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Horn Dávid” din comuna Comandău, judeţul Covasna, este la a doua participare. Plină de naturaleţe, ne spune că „până acum e foarte bine”. „Anul acesta am luat menţiune. Cel mai mult mi-a plăcut să scriu testul, că a fost cam la fel cum sunt cele pe care ni le dă profesoara. Şi mai vin, dacă mă aduce profesoara”, afirmă, cu convingere, Alexandra.

Iar profesoara Deák Gabriella o va aduce cu siguranţă şi nu numai pe ea. „Acest concurs este un beneficiu uriaş pentru clasele minoritare. Avem şi noi copilaşi care se străduiesc din toată inima, iar noi suntem alături de ei şi îi ajutăm. Dar am convingerea că această competiţie ne este utilă şi nouă, profesorilor. Participăm la concurs de câteva ediţii, cu mai mulţi copii, dar premianţi am avut un băiat, care acum este elev în clasa a XII-a la Sfântu Gheorghe, cu care am luat de două ori locul II şi acum cu această fetiţă, care a luat menţiune. Însă nu ne descurajăm. Sfatul meu pentru părinţi este să-şi îndemne copiii, să participe la acest concurs, să nu se uite la limba română ca la o limbă străină, pentru că este limba oficială a ţării în care trăim şi este în beneficiul lor să o ştie şi să o vorbească”, recomandă profesoara.

Despre interesul şi bucuria cu care elevii ei participă la concursul de competenţe lingvistice de ani buni, despre beneficiile acestuia, ne vorbeşte şi profesoara de Limba română Császár Tünde, de la Şcoala Gimnazială „Nagy Imre” din Miercurea Ciuc. „Mă bucur enorm că în fiecare an elevii mei participă cu plăcere la acest concurs, îmi povestesc cu entuziasm ce şi cum au scris în limba română. Fără doar şi poate, această competiţie îmbunătăţeşte abilităţile de comunicare în limba română ale elevilor maghiari, stimulează constant aptitudinile elevilor de etnie maghiară de a crea diferite texte, literare sau nonliterare, compuneri sau eseuri în limba română, astfel promovează elevii cu aptitudini literare şi, nu în ultimul rând, susţine colaborarea între profesorii de Limba şi literatura română din mai multe judeţe”, explică prof. Császár Tünde. Cât despre excursia organizată la Bucureşti şi premierea câştigătorilor într-un cadru festiv, „sunt experienţe ce merită trăite din plin!”, afirma profesoara.

Potrivit iniţiatoarei competiţiei, prof. dr. Maria Sturzu de la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a pornit „dintr-o anumită frustrare a unui profesor de Limba şi literatura română, aceea de a nu reuşi să facă mai mult, mai atent, mai concludent, pentru copii nematerni”. „Am ales calea deschisă pentru a oferi şansa oricărui elev vorbitor de limba maghiară, ca limbă maternă, să îşi poată etala cunoştinţele şi competenţele de limbă română, conform vârstei şi pregătirii sale. Prin acest concurs se doreşte a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele. Frustrarea iniţială, cea care a dat roade ulterior, se datora lipsei de ocazii reale şi practice, de situaţii concrete de comunicare ce se doreau să vizeze strict dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor unor copii care, de fapt, nu se pot ajuta singuri. Iar acest concurs vine în întâmpinarea celor care doresc, pot şi vor să se autoevalueze an de an, în ceea ce priveşte înţelegerea şi utilizarea limbii române, ca limbă nematernă”, explică iniţiatoarea competiţiei ajunsă la a XVII-a ediţie, care a înregistrat un număr record de participanţi.

Reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc, Angela Bîrsan – motorul competiţiei devenită tradiţie, fără de care succesele elevilor nu ar fi putut fi recunoscute la adevărata lor valoare – promovează dialogul şi comunicarea interetnică. „Cunoaşterea limbii oficiale a statului, a limbii române este un atu în plus nu doar în desăvârşirea educaţiei individuale, ci şi pentru lărgirea orizontului şi posibilităţilor pentru un viitor mai armonios pentru întreaga comunitate. Trebuie să conştientizăm că Guvernul României depune eforturi pentru promovarea dialogului interetnic, conform convenţiei-cadru care stipulează obligativitatea păstrării contactului între minoritate şi majoritate, lucrul recunoscut şi în plan european, iar evenimentul de astăzi înseamnă, de fapt, un semn şi un simbol deopotrivă al dreptului şi al respectului faţă de alteritate”, arată Angela Bîrsan.

La festivitate se zâmbeşte mult, în ciuda emoţiilor copleşitoare, iar camerele foto şi video captează fiecare moment al evenimentului. Elevii şi dascălii lor primesc diplome şi cărţi, oferite de organizatori şi de partenerii acestora – Guvernul României, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, Colegiul Naţional „Márton Áron” şi Fundaţia cu acelaşi nume din Miercurea Ciuc. Odată încheiată festivitatea de premiere, elevii au ocazia să viziteze sediul Guvernului României şi în cele din urmă impresionanta sală unde au loc şedinţele Executivului. „Testează” scaunele miniştrilor şi sfârşesc pe cel al premierului. Nu pot rata momentul, drept pentru care îşi fac fotografii autoportret, pe care se grăbesc să le posteze pe reţelele de socializare. Cine ştie, poate cândva…

Mulţumind gazdelor, îşi iau rămas bun şi autocarul porneşte către sediul Televiziunii Române, unde sunt aşteptaţi cu drag şi cu o mulţime de surprize. În drum spre platourile de filmare dau cu ochii de câteva vedete, află o mulţime de informaţii despre istoria televiziunii şi au prilejul să asiste la realizarea unei emisiuni TV. Fascinaţi? Puţin spus!

A fost o zi memorabilă, de care îşi vor aminti cu drag şi care îi va stimula să aprofundeze studiul Limbii române.

La cele şaptesprezece ediţii ale concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” au participat peste 4.800 de elevi maghiari din clasele V-XII. Dintre aceştia, mai mult de 560 de copii au fost premiaţi de-a lungul anilor. Prima ediţie a concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a avut loc în anul 2003, la Băile Tuşnad, iar în ultimul deceniu a fost găzduită de Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.