Intervenţiile pompierilor militari harghiteni, în patru zileStingerea a trei incendii, deblocarea unei persoane dintr-un apartament şi 37 de intervenţii SMURD | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate »
Intervenţiile pompierilor militari harghiteni, în patru zile
Stingerea a trei incendii, deblocarea unei persoane dintr-un apartament şi 37 de intervenţii SMURD
<h5><i>Intervenţiile pompierilor militari harghiteni, în patru zile</i></h5>Stingerea a trei incendii, deblocarea unei persoane dintr-un apartament şi 37 de intervenţii SMURD

Intervenţiile pompierilor militari harghiteni, în patru zile
Stingerea a trei incendii, deblocarea unei persoane dintr-un apartament şi 37 de intervenţii SMURD

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita au intervenit, de vineri şi până luni, la 42 de situaţii de urgenţă.

Astfel, într-un prim caz, peste 50 de pompieri militari şi voluntari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, respectiv SVSU Dealu, Sâncrai, Tibod, Zetea, Lupeni şi Brădeşti, cu 11 autospeciale de intervenţie, au acţionat pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit la un ansamblu de construcţii, format dintr-o casă de locuit şi 3 anexe gospodăreşti (un grajd cu şură, o bucătărie de vară şi o magazie), lipite între ele, pe strada Digului din municipiul de pe Târnava Mare. Incendiul, care a cuprins acoperişul pe o suprafaţă totală de aproximativ 400 mp, a fost lichidat după aproximativ 4 ore, fără a exista victime.

Potrivit Compartimentului informare şi relaţii publice din cadrul ISU Harghita, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un cablu/conductor electric defect. În urma intervenţiei s-au salvat şi protejat bunuri materiale şi alte două case învecinate, în valoare de aproximativ 490.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 50.000 lei.

Tot echipajele de pompieri din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc au mai intervenit pentru stingerea altor două incendii, produse la două locuinţe, în oraşul Vlăhiţa şi satul Mujna, comuna Dârjiu.

În urma incendiului de la Vlăhiţa a ars acoperişul unei case de locuit, pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp, iar în cazul incendiului din Mujna a fost afectat interiorul unei încăperi, unde au ars o canapea şi 2 ferestre termopan. Incendiile au avut drept cauză probabilă efectul termic produs de coşul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile, respectiv o lumânare uitată aprinsă.

O altă intervenţie a fost solicitată prin dispeceratul integrat ISU-SAJ Harghita, în cazul unei persoane conştiente, aflată în imposibilitatea de a deschide uşa unui apartament situat pe strada Müller László din municipiul Miercurea Ciuc. La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. După deblocarea uşii de intrare în apartament, echipajele de intervenţie au găsit un bărbat de 79 de ani, care prezenta suspiciune de fractură membru superior drept. Persoana rănită a fost preluată şi transportată de echipajul SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

În cele patru zile, echipajele SMURD din cadrul ISU Harghita au avut 37 de intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim-ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ. Astfel, SMURD Miercurea Ciuc a avut 15 intervenţii; SMURD Gheorgheni – 2 intervenţii; SMURD Topliţa – 8 intervenţii, din care una pe pârtia de schi; SMURD Corbu – 2 intervenţii; iar SMURD Odorheiu Secuiesc – 10 intervenţii. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 33 de adulţi şi 4 copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a trei accidente rutiere, şapte intervenţii au fost în cazul unor afecţiuni medicale asistate de echipajele SMURD, iar 27 de intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.