Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încetul, cu încetul se conturează bugetul judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Economic » Încetul, cu încetul se conturează bugetul judeţului
Încetul, cu încetul se conturează bugetul judeţului

Încetul, cu încetul se conturează bugetul judeţului

Cu un minus de un milion de lei, prioritare vor fi investiţiile pentru care există deja planuri, dar se ia în calcul şi o reducere de personal în cadrul aparatului Consiliului Judeţean

Bugetul judeţului Harghita ar trebui să se voteze în cadrul unei şedinţe de Consiliu Judeţean, luni, 13 martie. Până vineri seara se aşteaptă ultimele propuneri, se analizează ultimele variante, astfel încât să se ia cele mai bune decizii.

Ceea ce se ştie deja, spunea preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, este faptul că în acest an bugetul va fi mai mic decât cel din 2016, fiind de aproape 114 milioane de lei. Această diminuare este cauzată de faptul că în 2017 s-au redus proiectele europene – dacă în 2016 au fost 60 milioane de lei pentru asemenea proiecte, acum sunt prevăzuţi doar 13,5 milioane de lei – dar şi ca urmare a scăderii sumelor venite din TVA şi banilor mai puţini alocaţi din bugetul naţional.

Totuşi, Borboly Csaba se arată încrezător ca pe parcursul anului, din diferite surse, să se mai facă rost de bani, iar bugetul final să depăşească la final 200 milioane de lei.

Dar, până atunci, trebuie rezolvată problema acestui milion de lei în minus, pentru că nu se poate vota un buget negativ. Iar pentru asta, spunea preşedintele CJ Harghita, se are în vedere inclusiv o reducere de personal în cadrul aparatului, lucru promis şi în cadrul şedinţelor anterioare.

Pe de altă parte, se doreşte a fi avute în vedere pentru reabilitări doar acele drumuri judeţene care au deja planuri aprobate, situaţia aplicându-se şi pentru celelalte instituţii subordonate Consiliului Judeţean – „dacă au o documentaţie aprobată şi conducătorul instituţiei îşi asumă că până în luna mai va porni achiziţia publică, atunci vom vorbi despre ea”.

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, preşedintele CJ Harghita spunea că judeţul are planuri măreţe pentru acest an, avându-se în vedere lucrări în valoare de peste 100 milioane de lei.

O aplicaţie prin care se pot urmări proiectele aflate în derulare

Marţi s-a vorbit din nou despre acea aplicaţie online a Consiliului Judeţean prin care se doreşte o transparenţă mai mare, dar şi posibilitatea ca autorităţile locale şi oamenii să se implice mai uşor şi mai mult în anumite proiecte.

Este vorba de o hartă online, care are în spate o bază de date, cu ajutorul căreia se pot vedea proiectele realizate de Consiliul Judeţean şi celelalte instituţii subordonate.

Referitor la bugetul care se va adopta săptămâna viitoare, trebuie ştiut şi faptul că, inclusiv prin intermediul acestei platforme, instituţiile din judeţ (inclusiv primării) şi locuitorii pot analiza proiectele avute în vedere şi, până azi, au putut să vină cu propuneri. Astfel, la elaborarea bugetului se va ţine cont de lista de investiţii prezentă pe site – http://investitii.judetulharghita.ro.

„Această platformă vine în ajutorul luării deciziei şi, totodată, ne oferă o transparenţă totală, maximă şi chiar locuitorii judeţului Harghita pot să vină cu o iniţiativă – spunea Borboly Csaba. Au fost cazuri în care ingineri au venit cu propuneri foarte bune din afară şi am putut lua o decizie mult mai aprofundată.

Totodată, această aplicaţie nu este numai un site; de aici vom lua celelalte măsuri şi procedee. Aşadar, de aici se vor fundamenta toate deciziile, lista de investiţii, hotărârile şi va putea fi urmărită chiar derularea investiţiei”.

Acesta mai spunea că inclusiv firmele care au câştigat licitaţii şi derulează o lucrare vor trebui să încarce, zilnic, pe platformă tot ceea ce au făcut, astfel încât deficienţele să poată fi identificate şi rezolvate mai uşor.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.