În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (V)În comunele Ulieş, Feliceni şi Mugeni s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român se apropie de 30 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate »
În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (V)
În comunele Ulieş, Feliceni şi Mugeni s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român se apropie de 30 milioane de lei
<h6><i>În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (V)</h6></i>În comunele Ulieş, Feliceni şi Mugeni s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român se apropie de 30 milioane de lei
comuna Mugeni

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (V)
În comunele Ulieş, Feliceni şi Mugeni s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român se apropie de 30 milioane de lei

Zona Odorhei cuprinde, pe lângă municipiul de pe Târnava Mare, 18 comune: Căpâlniţa, Lueta, Mereşti, Ocland, Mărtiniş, Satu Mare, Zetea, Brădeşti, Dealu, Lupeni, Corund, Praid, Feliceni, Mugeni, Ulieş, Dârjiu, Porumbenii Mari, Vărşag. Acestea, în ultimii ani, au finalizat, derulează ori au în diferite stadii proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ori prin Compania Naţională de Investiţii de peste 270 de milioane de lei.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, comuna Ulieş are în derulare două proiecte, ambele finanţate prin PNDL 2. Pentru reabilitarea drumurilor comunale 30 şi 31, finanţarea din partea Guvernului României se ridică la 4 milioane de lei, în timp ce alte aproape 3 milioane de lei se alocă pentru sistemele de alimentare cu apă în satele Ulieş şi Nicoleşti. În acelaşi timp, în faza de contractare se află construirea sediului Primăriei, finanţarea alocată prin PNDL 2 apropiindu-se de două milioane de lei.

Şi în Feliceni se află două investiţii în derulare. Este vorba de lucrări ce au în vedere canalizarea menajeră (pentru care prin PNDL 1 se alocă aproape 1,8 milioane de lei), respectiv de modernizarea şi dotarea căminului cultural din Feliceni şi de dotarea căminelor culturale din Teleac şi Forţeni (pentru care finanţarea de peste 600.000 de lei se alocă prin PNDR).

Din această serie de trei comune pe care v-o prezentăm astăzi, Mugeni a reuşit să acceseze cei mai mulţi bani. Însumând investiţiile finalizate, cele aflate în derulare şi cele contractate, comuna a obţinut (sau va primi în scurt timp), prin PNDL şi PNDR, peste 18 milioane de lei.

În ceea ce priveşte investiţiile finalizate în ultimii ani, comuna a reabilitat, în 2017, un drum comunal în satul Dobeni, iar anul trecut a reuşit asfaltarea DC 15 Lutiţa – Mujna. Ambele investiţii au fost finanţate prin PNDL 1, suma alocată de Guvernul României depăşind 5,5 milioane de lei.

În derulare se află „înfiinţarea reţelei de apă uzată în localităţile Mugeni, Lutiţa şi Dejuţiu”, investiţie pentru care prin PNDR se alocă 4,5 milioane de lei.

Pe lângă investiţiile finalizate în anii anteriori şi cea aflată în derulare, comuna mai are în faza de contractare alte două proiecte, finanţarea acestora, asigurată prin PNDL 2, ridicându-se la aproape 8,5 milioane de lei. Este vorba de construirea unei grădiniţe la Şcoala Generală Mugeni şi de realizarea reţelei de canalizare menajeră şi a staţiei de epurare în localităţile Beta, Tăietura şi Dobeni. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.