Ziua Limbii Române, marcată de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” printr-un concurs online de limba română | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Cultură » Ziua Limbii Române, marcată de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” printr-un concurs online de limba română
Ziua Limbii Române, marcată de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” printr-un concurs online de limba română

Ziua Limbii Române, marcată de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” printr-un concurs online de limba română

Anul acesta, de Ziua Limbii Române, Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita au organizat o activitate prin care şi-au propus să atragă cititorii de toate vârstele în bibliotecă pentru a lua parte la un concurs online interactiv, alcătuit dintr-o serie de jocuri de gramatică, înţelegerea textului şi stilistică. Accentul a fost pus pe literatura contemporană. Aşa cum afirma Bedő Melinda, metodist al bibliotecii judeţene, acest concurs este o activitate menită să se desfăşoare în spaţiul bibliotecii şi este un mod de a încuraja învăţarea non-formală, prin joc şi distracţie.

Scopul activităţii a fost acela de a învăţa ceva nou, de a arăta importanţa limbii şi literaturii române şi de a sublinia importanţa exprimării corecte atât verbal, cât şi în scris. „Credem în învăţarea prin joacă şi în ideea de a pleca acasă cu ceva în plus de la o astfel de activitate”, spunea Bedő Melinda. Jocurile din cadrul activităţii au fost concepute de Bedő Melinda, Corina Haţegan şi Cristina Rădulescu. Activitatea a avut loc miercuri, 28 august, la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate şi vineri, 30 august, la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc.

Iniţiativei bibliotecii judeţene s-au alăturat Biblioteca din Subcetate şi Liceul „Miron Cristea”. Astfel, miercurea trecută, concursul online de limba română s-a desfăşurat în laboratorul de informatică al liceului din Subcetate. Aici s-au adunat 19 participanţi, elevi de gimnaziu şi absolvenţi ai liceului, 5 cadre didactice şi 3 bibliotecari. Un cuvânt de deschidere a venit din partea prof. Anişoara Balog, director adjunct al liceului şi din partea Bedő Melinda, care a prezentat câteva idei despre sărbătoarea limbii române şi cadrul general al concursului. Participanţii s-au implicat cu entuziasm în programul pregătit de reprezentanţii bibliotecii judeţene, intrând în competiţie pentru unul dintre cele 5 premii. În urma concursului, primii 5 finalişti au fost răsplătiţi cu cărţi de literatură contemporană oferite de Consiliul Judeţean Harghita. Premii în cărţi a oferit şi Asociaţia Culturală „Dobreanu”, a profesoarei Doina Dobrean.

Vineri, 30 august, concursul a avut loc la biblioteca judeţeană, cu un număr de participanţi ce s-au încadrat în toate categoriile de vârstă. Au fost premiaţi, de asemenea, cei care au terminat pe primele 5 locuri, însă fiecare dintre cei 15 participanţi a plecat acasă cu un mic premiu din partea organizatorilor, pe lângă noile cunoştinţe dobândite. „Ne-am familiarizat cu versurile poetei Georgeta Mănilă, din volumul Cuvinte ce s-au mai spus. Concursul s-a desfăşurat online, iar sarcina concurenţilor a fost aceea de a găsi cuvântul lipsă, alegând din patru variante propuse, pentru a recompune rima originală. Câştigătorii au fost aleşi de calculator după criterii precum corectitudinea răspunsurilor şi rapiditatea cu care s-a selectat răspunsul. Lupta a fost strânsă, iar diferenţa dintre concurenţi a fost dată de fracţiuni de secundă. Câştigătorii de la Miercurea Ciuc au fost o elevă, doi studenţi şi doi adulţi. Eleva şi studenţii ne-au spus că literatura face parte din domeniul lor de studiu, pe când unul dintre adulţi mărturisea că nu a mai exersat teoria literară sau elementele de versificaţie de câteva decenii”, povestea Bedő Melinda.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte anual în data de 31 august începând cu anul 2013, data fiind stabilită în mod simbolic pentru a coincide cu sărbătoarea similară instituită în 1990 în Republica Moldova sub numele de „Limba Noastră”. Se ştie că limba română, limbă din grupul italic şi subgrupul oriental al limbilor romanice, a evoluat din latina orientală. În Evul Mediu şi perioada premodernă au intrat în limbă un număr de cuvinte de origine slavă, turcească, grecească, maghiară, iar în secolul al XIX-lea o influenţă puternică a avut-o limba franceză. Cel mai vechi document scris în limba română este Scrisoarea lui Neacşu de la Câmpulung, datând din anul 1521, care foloseşte alfabetul chirilic greco-slavon specific limbii româneşti.

Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.