Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita nu s-a vândut nici o locuinţă ANL | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » În Harghita nu s-a vândut nici o locuinţă ANL
În Harghita nu s-a vândut nici o locuinţă ANL

În Harghita nu s-a vândut nici o locuinţă ANL

Nici o locuinţă ANL nu a fost vândută de autorităţile locale din Harghita, chiar dacă tinerii pot cumpăra casele şi în rate după ce Guvernul a modificat legea în urmă cu câteva luni.

Subprefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a precizat, pentru Agerpres, că potrivit informaţiilor furnizate de primării, în judeţ au fost construite, prin programul ANL 2001-2012, un număr de 778 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Apartamentele ANL au fost construite în opt oraşe din judeţ şi în comunele Plăieşii de Jos, Tulgheş, Corund şi Avrămeşti. Cele mai multe locuinţe ANL, respectiv 254, sunt la Odorheiu-Secuiesc, iar cele mai puţine, adică şase, la Plăieşii de Jos.

Datele puse la dispoziţie de Instituţia Prefectului mai arată că din cele 778 de locuinţe ANL din judeţ, 538 întrunesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi vândute. Cu toate acestea, la nivelul întregului judeţ s-au depus doar 38 de cereri pentru cumpărarea apartamentelor, dar nu a fost încheiat nici un contract de vânzare.

„La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a modificat legea ANL şi tinerii pot cumpăra casele şi în rate sau cu credit garantat de stat, avansul fiind de minim 15% din valoarea de vânzare. Paradoxal, în judeţul Harghita nu s-a vândut nici o locuinţă ANL de către primării”, a spus subprefectul Adrian Jean Andrei.

La Miercurea-Ciuc, spre exemplu, există 152 de locuinţe ANL, toate îndeplinind condiţiile de vânzare. Au fost depuse, până acum, 15 cereri de cumpărare, dar nu s-a încheiat nici un contract de vânzare.

Despre acest aspect, viceprimarul Antal Attila a precizat că apartamentele pot fi vândute după ce va fi aprobată o hotărâre de consiliu local în acest sens, dar care nu a reprezentat o prioritate până în prezent şi nici nu s-au îndeplinit condiţiile. O problemă ar fi legată de faptul că Primăria Miercurea-Ciuc nu dispune de un topograf pentru intabularea apartamentelor. În plus, spune Antal Attila, ideal ar fi „din punctul de vedere al autorităţilor locale” să fie cumpărate toate apartamentele dintr-un bloc, întrucât dacă proprietatea este diferită de la o locuinţă la alta „lucrurile într-un condominiu sunt greu de organizat”. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.