Meleşcanu: „Nu este posibilă crearea de noi secţii de votare” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Politic » Meleşcanu: „Nu este posibilă crearea de noi secţii de votare”
Meleşcanu: „Nu este posibilă crearea de noi secţii de votare”

Meleşcanu: „Nu este posibilă crearea de noi secţii de votare”

Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit ieri dimineaţă cu reprezentanţi ai Biroului Electoral Central (BEC) pentru a discuta „modalităţi legale” de a îmbunătăţi participarea la vot a românilor din diaspora, precizând că 25 de ambasade au formulat cereri pentru deschiderea de noi secţii de votare.

După discuţiile cu reprezentanţii BEC, Teodor Meleşcanu a declarat că MAE a prezentat o serie de propuneri, asupra cărora BEC urmează să transmită un punct de vedere, dar că pe legislaţia actuală nu se pot înfiinţa noi secţii de votare.

„După prezentarea propunerilor BEC a solicitat ca toate propunerile făcute să fie puse într-un document scris pe care îl vom trimite în cursul zilei de azi şi BEC va exprima puncte de vedere în legătură cu ce putem face şi ce nu putem face. Nu s-au discutat nici un fel de soluţii, am prezentat propunerile noastre, urmează ca BEC să ofere un punct de vedere. Pe legislaţia actuală nu este posibilă crearea de noi secţii de votare, dacă se vor face nişte derogări, dacă se găsesc nişte modalităţi de modificare putem discuta. Altfel ne concentrăm pe măsurile de fluidizare a procesului de votare”, a spus noul ministru de Externe.

La sosirea la sediul BEC, Meleşcanu declarase că a venit cu toate proiectele pregătite şi că speră ca în cursul discuţiilor să se găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei votului din diaspora.

„Toate proiectele sunt pregătite. Inclusiv pentru alocarea de bani. Cel mai bine e să discutăm direct. Suntem două instituţii responsabile care au acelaşi obiectiv, acela de a respecta dreptul românilor de a vota. Vom discuta despre cum să rezolve problema votului românilor din diaspora”, a spus Meleşcanu.

Noul şef al diplomaţiei a declarat luni, după ce a fost propus pentru funcţia de ministru, că primul lucru pe care îl va face în noua sa calitate va fi să discute cu reprezentanţii BEC în vederea rezolvării problemei votului din străinătate.

„Primul lucru pe care-l voi face, voi avea o discuţie la BEC cu prevederile legale în faţa noastră şi cu un aviz concret din partea BEC pentru rezolvarea acestei probleme. E greu să spun (dacă vor putea fi suplimentate secţiile de votare) până nu discut eu cu BEC. Mai e şi o chestiune importantă, a timpului rămas şi a modalităţilor administrative. Va trebui să avem toate opţiunile deschise. Obiectivul fundamental este votul din diaspora, ca toţi românii să îşi poată exercita votul”, a precizat Meleşcanu. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.