Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 2020, anul solidarităţii naţionale maghiare, în care Ungaria comemorează 100 de ani de la TrianonRadio Kossuth a inaugurat emisiunea în 200 de ediţii „Cred într-o patrie” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » (Inter)Național »
În 2020, anul solidarităţii naţionale maghiare, în care Ungaria comemorează 100 de ani de la Trianon
Radio Kossuth a inaugurat emisiunea în 200 de ediţii „Cred într-o patrie”
<h5><i>În 2020, anul solidarităţii naţionale maghiare, în care Ungaria comemorează 100 de ani de la Trianon</i></h5>Radio Kossuth a inaugurat emisiunea în 200 de ediţii „Cred într-o patrie”

În 2020, anul solidarităţii naţionale maghiare, în care Ungaria comemorează 100 de ani de la Trianon
Radio Kossuth a inaugurat emisiunea în 200 de ediţii „Cred într-o patrie”

Pe postul public de radio Kossuth din Ungaria s-a lansat o nouă emisiune care va prezenta moştenirea maghiară de peste hotare, „valorile mileniale” ale culturii maghiare, respectiv creaţiile spirituale şi materiale ale maghiarilor. Emisiunea va avea 200 de ediţii şi se va intitula „Cred într-o patrie”. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de ministrul responsabil cu supravegherea valorilor naţionale extraordinare, Zsolt V. Németh.

Acesta a specificat că apropo-ul emisiunii realizate cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi al Comisiei „Hungarikum” este acela că Parlamentul Ungariei a decretat anul 2020, anul solidarităţii naţionale maghiare, în care comemorează 100 de ani de la Tratatul de Pace de la Trianon.

„Anul acesta contabilizăm problemele economice, politice şi psihologice pe care le-a cauzat acest tratat şi care sunt nerezolvate, însă un obiectiv şi mai important este acela de a ne inspira şi a dobândi putere din credinţa în dăinuire pe care o au maghiarii de peste hotare”, a subliniat Zsolt V. Németh, care a punctat, totodată, că Parlamentul nu a anunţat un an de doliu pentru 2020.

Oficialul ungar a mai adăugat că există, în acelaşi timp, oportunitatea de a prezenta rezultatele reunificării naţionale deasupra graniţelor, începute în 2010, iar emisiunea „Cred într-o patrie” se încadrează perfect.

Noua emisiune va prezenta valorile maghiarilor din zonele pierdute de Ungaria; va prezenta aportul pe care maghiarii din Ucraina Subcarpatică, Transilvania, Croaţia, Slovenia, Austria şi Slovacia l-au avut în îmbogăţirea culturii maghiare universale.

Potrivit lui Zsolt V. Németh, atunci când vorbim despre Trianon, trebuie vorbit şi despre faptul că nimeni nu a putut lua de la maghiari amintirea familiei Huniade sau a familiei Rákóczi, nici opera lui Arany János, Ady Endre sau Bartók Béla. Noua emisiune va arăta cât de multe lucruri s-au păstrat în zonele locuite de maghiari, respectiv cum au îmbogăţit aceste valori patria-mamă, a specificat ministrul.

Referindu-se la valori create în trecutul apropiat, acesta a semnalat că în emisiuni se va vorbi şi despre Universitatea de Vară de la Tuşnad, despre Filarmonica de Copii de la Vlăhiţa, precum şi despre stadionul de fotbal de la Dunajská Streda din Slovacia, care devine un fel de „ de pelerinaj profan”.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată prima emisiune. Aceasta a fost difuzată luni dimineaţa şi a prezentat ascultătorilor istoria şi munca Filarmonicii de Copii de la Vlăhiţa. (hirado.hu)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Toate tarile au cate un tratat care le schimba istoria. Insa trebuie vazuta partea buna a fiecarei probleme. O comunitate advearata nu poate fi distrusa de vre un tratat

  2. Etnicii unguri din statele vecine Ungariei au toate condițiile de dezvoltare împreună cu populația majoritară, tolerantă și civilizată. Nu trebuie modificate nici granițele și nici separați în bantustane, așa cum trâmbițează unii extremiști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.