Ziua Culturii Naţionale; Eminescu omagiat în instituţiile şi şcolile din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » Ziua Culturii Naţionale; Eminescu omagiat în instituţiile şi şcolile din Harghita
Ziua Culturii Naţionale; Eminescu omagiat în instituţiile şi şcolile din Harghita

Ziua Culturii Naţionale; Eminescu omagiat în instituţiile şi şcolile din Harghita

Indiferent de limba de predare, ziua de naştere a poetului nepereche Mihai Eminescu, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, va fi marcată în toate şcolile din judeţul Harghita. La Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc va fi sărbătorită vineri, 17 ianuarie.

La Liceul „Bányai János” cu predate în limba maghiară din Odorheiu Secuiesc, se desfăşoară, astăzi, tradiţionalul concurs „Luceafărul poeziei româneşti”, ajuns la a XIII-a ediţie şi organizat de profesoara de Limba şi literatura română Monalisa Asandei. În concurs sunt implicaţi elevii claselor a IX-a de la liceu şi de la profesională.

Concursul are mai multe secţiuni: un concurs de cultură generală pe grupe, fiecare pregătind câte o prezentare PowerPoint despre viaţa şi activitatea literară a poetului Mihai Eminescu. Pentru concurenţi a fost realizat şi un test grilă cu 20 întrebări şi trei variante de răspuns, intitulat „Îl cunoaşteţi pe Mihai Eminescu?”. În timp ce concurenţii lucrează, elevii spectatori nu sunt lăsaţi deoparte, ci sunt invitaţi să recunoască versuri din scrierile poetului nepereche şi titlul operei din care fac parte, dar şi să răspundă la întrebările rubricii „Adevărat şi Fals”, să recunoască o poezie sau să denumească un titlu. O altă probă în cadrul concursului de cultură generală este completarea unui rebus din poezia Revedere, la finalizarea căruia, pe orizontală, literele urmând să formeze titlul poeziei. Şi tot concurenţii trebuie să mai completeze o poezie cu texte lacunare, cuprinsă în bibliografia concursului.

A doua secţiune a manifestării cultural-artistice dedicate poetului Mihai Eminescu este concursul de recitare, urmat de secţiunea de desene inspirate din creaţia eminesciană şi nu în ultimul rând din celebra poveste de iubire dintre Eminescu şi Veronica Micle. Desenele elevilor vor fi adunate într-o expoziţie.

Ce-a de-a patra secţiune, una romantică am putea spune, îi pune pe elevi în postura de „îndrăgostiţi”, ei trebuind să conceapă scrisori adresate poetului de geniu Mihai Eminescu sau Veronicăi Micle.

„Ideea acestei ample activităţi cultural-artistice urmăreşte valorificarea aptitudinilor elevilor noştri, a talentului artistic, precum şi atragerea lor către studiul şi cunoaşterea poeziei eminesciene. Vrem, totodată, să-i încurajăm să-şi dezvăluie înclinaţiile artistice, să se afirme, să-şi dezvolte spiritul de echipă şi să-şi demonstreze anumite laturi, pe care nu le pot etala în timpul activităţilor de la clasă. Astfel, îi încurajez, totodată, să vorbească liber în limba română, pe care nu o prea vorbesc, căci nu au curaj. Sunt încântaţi de acest concurs, pe care abia îl aşteaptă, încă de la începutul anului şcolar”, a declarat prof. Monalisa Asandei.

∗∗∗

Elevii din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Topliţa au pregătit spectacolul aniversar „Dacă n-ar fi Eminescu”, organizat şi coordonat de profesoarele Manuela Tănase şi Ligia Cătinean.

„Avem elevi talentaţi care cântă şi recită, vom prezenta atât cântece interpretate cu negativ, cât şi melodii acompaniate la chitară de elevele noastre pasionate de folk. Spectacolul, prezentat de doi elevi de clasa a XII-a, va avea loc la sala de spectacole a Casei de cultură din municipiu. Punctul de atracţie al spectacolului îl constituie poemele lui Eminescu, recitate de elevii liceului în opt limbi: română, franceză, rusă, germană, maghiară, engleză, spaniolă şi italiană”, a precizat profesoara de Limba română Ligia Cătinean.

De asemenea, toate orele de Limba şi literatura română se desfăşoară în această săptămână, circumscrisă Zilei Culturii Naţionale, în Biblioteca Colegiului, unde există o frumoasă sală de lectură, citind poeziile şi scrierile lui Eminescu.

∗∗∗

La Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni, în fiecare dintre pauzele programului şcolar sunt organizate activităţi grupate sub genericul „Pauzele eminesciene”, orientate pe ateliere improvizate de elevii din clasele mari. „Ne-am gândit la un program interactiv, cât mai viu şi potrivit generaţiilor actuale de elevi. Iar de la ora 13:00 la ora 14:00, în sala festivă a liceului, va fi organizată o activitate de creaţie pentru realizarea unor scrapbook-uri (cărţi realizate din colaje) cu elemente din viaţa şi creaţia lui Mihai Eminescu. Nu va lipsi muzica pe versurile poetului naţional, avem elevi care cântă, va fi interesant şi provocator pentru tinerii noştri”, a detaliat profesoara Cosmina Nan.

De altfel, manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale şi poetului Mihai Eminescu la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni au tradiţie, sunt diversificate de la an la an, poartă mereu altă faţă, din ce în ce mai interesantă şi atractivă pentru elevii şcolii.

De asemenea, pe pagina de Facebook a liceului, elevii au posibilitatea să încarce propriile creaţii elaborate în cinstea lui Eminescu. În activităţi vor fi implicaţi elevi din toate clasele, de la cele primare, până la cele terminale.

∗∗∗

La Şcoala Gimnazială „Nagy Imre” din Miercurea Ciuc, sub genericul „Avem clipa, avem raza, care tot mai ţine încă”, au loc activităţi specifice, la care vor participa elevii claselor V-VIII, concretizate prin momente de recitare de poezii din lirica eminesciană şi audiţii muzicale pe versurile omonime din opera poetului naţional, precum „Sara pe deal” şi „Pe lângă plopii fără soţ”. Elevii vor realiza şi desene inspirate de conţinutul unor poezii ale poetului, vor reda citate şi vor face aprecieri critice despre opera lui Eminescu. Semnificaţia zilei este accentuată prin proiectul educaţional „Bazar de poezie – Mihai Eminescu”.

∗∗∗

Ziua Culturii Naţionale 2020 la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc va fi sărbătorită anul acesta în data de 17 ianuarie, începând de la ora 17:00.

Cu această ocazie, pentru al treilea an consecutiv, publicul din Miercurea Ciuc va avea şansa întâlnirii cu reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov, recunoscuţi la nivel naţional ca realizatori de proiecte inovative pentru promovarea culturii scrise.

Anterior evenimentului, astăzi la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” se deschide expoziţia de fotografii despre evenimentele de bibliotecă semnificative dedicate culturii române. Toţi cei care se regăsesc în fotografiile expuse pot participa la tombola cu premii surpriză.

Manifestările organizate de Biblioteca Judeţeană cu prilejul Zilei Culturii Naţionale 2020 sunt susţinute financiar de către Consiliul Judeţean Harghita.

Daniela DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.