Împreună pentru natură şi biodiversitate – Conferinţa All for Biodiversity | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Împreună pentru natură şi biodiversitate – Conferinţa All for Biodiversity
Împreună pentru natură şi biodiversitate – Conferinţa <i>All for Biodiversity</i>

Împreună pentru natură şi biodiversitate – Conferinţa All for Biodiversity

„Biodiversitate” este termenul larg ce înglobează o vastă reţea de organisme vii interconectate, din care face parte şi omul. Acestuia din urmă îi revine responsabilitatea de a proteja natura, în ansamblul său. Fiecare vietate îşi cunoaşte locul în natură şi niciuna, cu excepţia omului, nu acţionează în vreun fel în care să aducă prejudicii mediului. Şi tocmai din acest motiv, fiecare dintre noi trebuie să-şi amintească din când în când că unele dintre obişnuinţele noastre zilnice ar trebui corectate. Pentru a apărea această dorinţă de schimbare în bine a acţiunilor noastre asupra mediului, trebuie în primul rând să ne informăm şi să conştientizăm problemele majore cu care se confruntă planeta noastră – probleme la care contribuim fiecare. Protejarea şi regenerarea biodiversităţii este o temă ce ne priveşte pe toţi, pentru că sănătatea naturii se reflectă în sănătatea noastră, a tuturor. Făcând rău mediului, prin diferitele tipuri de poluare, ne facem rău nouă şi celor de lângă noi.

Despre biodiversitate şi problemele mediului s-a discutat în detaliu miercuri, 26 februarie, la Topliţa, în cadrul conferinţei „All for Biodiversity”. Ce voi expune în continuare sunt aspecte pe care le cunoaştem cu toţii, dar cărora nu le dăm importanţa cuvenită. Uneori nu avem timp să ne gândim la probleme mai mari decât cele personale. Unii dintre noi încă mai credem probabil că Pământul şi sistemul solar se învârt în principal în jurul nevoilor umane. Uităm destul de des că omul e doar o mică parte din acest sistem complex şi că nu avem importanţa pe care ne-o dăm singuri. Nu avem timp să mai reflectăm la probleme de acest gen. Doar că ele au deja consecinţe îngrijorătoare. Clima este deja dată peste cap şi ne confruntăm cu fenomene naturale tot mai stranii. Natura ripostează cum poate ea la acţiunile nocive ale omului dependent de tehnologie şi confort. Un mic efort din partea fiecăruia dintre noi ar putea face diferenţa în timp.

Proiecte europene dedicate biodiversităţii

Evenimentul dedicat biodiversităţii a început cu prezentarea susţinută de David Bordea, reprezentantul BIOdiversiTry Romania, un ONG în curs de înfiinţare, care îşi propune să-şi centreze activitatea în jurul biodiversităţii, a găsirii şi implementării unor soluţii de protecţie a mediului. BIOdiversiTry Romania se va concentra pe accesarea de fonduri europene pentru păstrarea biodiversităţii din judeţul Harghita. David Bordea a prezentat 3 proiecte ale Comisiei Europene, dedicate biodiversităţii. Primul, implementat sub forma unui workshop de o zi, se numeşte CitizENV, în cadrul căruia are loc un dialog între cetăţeni şi un oficial al Comisiei Europene, se analizează şi se propun idei menite a fi puse ulterior în practică pentru protecţia şi regenerarea mediului. Primul workshop de acest gen a avut loc la Topliţa, pe 26 ianuarie 2019. Sunt planificate alte două workshop-uri anul acesta, ce se vor ţine la Cluj-Napoca şi din nou la Topliţa.

Life, al doilea proiect dedicat biodiversităţii, se concentrează pe probleme legate de climă. Prin acest program au fost finanţate aproximativ 5.400 de proiecte. Un alt proiect de mare impact este Natura 2000, dedicat protecţiei speciilor şi habitatelor pe cale de dispariţie din Europa. În urma proiectului, 26.000 de zone din Europa au devenit situri protejate, din care 14.000 se află în România. Masivul Ceahlău şi Pasul Creanga sunt doar două dintre acestea.

În încheiere, David Bordea a reamintit principalele metode ce trebuie aplicate pentru a trăi eco-friendly şi anume a înlătura recipientele şi tacâmurile din plastic, a fi atenţi la consumul zilnic de apă, a opta pentru obiecte vestimentare din materiale organice şi de a evita să cumpărăm sacoşe din plastic de fiecare dată când mergem la supermarket. Toate acestea pot fi înlocuite cu obiecte din material naturale. Au urmat o serie de videoclipuri de conştientizare, realizate de Comisia Europeană.

Biodiversitatea din perspectivă biologică

Profesoara de biologie Melia Antal de la Liceul „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, a realizat o expunere despre biodiversitate din perspectiva biologiei prin raportul dintre diferitele grupe de organisme, trecând prin fazele evoluţiei lor. Prezentarea a început din punctul formării elementelor chimice şi ulterior a primelor organisme unicelulare, mergând succesiv către formele de viaţă mai complexe. Aşa cum sublinia prof. Melia Antal „99% din istoria vieţii şi a organismelor vii se află acum sub pământ, ceea ce vedem şi ştim noi momentan reprezentând aproximativ 1%. Biodiversitatea este modul prin care speciile sunt conectate, este un sistem ce funcţionează optim datorită acestor conexiuni şi să nu uităm că speciile depind unele de altele”. Prof. Melia Antal a rezervat un loc important în cadrul prezentării sale unor aspecte legate de circuitul carbonului şi rolul esenţial al pădurilor, mai ales în ceea ce priveşte biodiversitatea din ţara noastră.

Biodiversitatea din perspectivă geografică

Lect. univ. Vasile Mara, de la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Geografie, filiala Gheorgheni a susţinut prezentarea „Structuri geografice şi riscuri climatice în sistemul regional Giurgeu-Ciuc”, în cadrul căreia a vorbit despre sisteme geografice la nivel macro şi micro-structural. Prezentarea a fost centrată pe aspecte legate de clima din regiunea Giurgeu-Ciuc, pe modificările climatice survenite în urma încălzirii globale, discutând cauzele şi propunând soluţii. Lect. univ. Vasile Mara a adus în discuţie şi chestiuni legate de marea problemă a defrişărilor din ţara noastră, subliniind faptul că asta devine marea problemă când vorbim despre biodiversitate, pentru că defrişarea pune ulterior în pericol multe specii de plante şi animale. Să nu uităm că „oamenii şi natura funcţionează cel mai bine în parteneriat” sau că natura poate continua să existe fără om, însă omul în afara naturii, niciodată.

Conferinţa a fost organizată de BIOdiversiTry România în colaborare cu CINE&FILM CONCEPT SRL Bucureşti, Cinema „Călimani” Topliţa, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Topliţa şi Primăria municipiului Topliţa.

Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.