Tinerețea veșnică a celor născuți în 29 februarie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Societate » Tinerețea veșnică a celor născuți în 29 februarie
Tinerețea veșnică a celor născuți în 29 februarie

Tinerețea veșnică a celor născuți în 29 februarie

O dată la patru ani se întâmplă ca anul să aibă 366 de zile, în loc de 365, iar  luna februarie 29 de zile. Peste 5 milioane de oameni de pe glob sunt născuți în această zi. În România, mai mult de 12.000 de persoane își serbează ziua de naștere o dată la patru ani, iar 183 dintre ei trăiesc în Harghita.

Potrivit statisticilor, șansele ca o persoană să se nască într-o zi de 29 februarie sunt de una la 1.461. Se spune despre oamenii născuți în această zi suplimentară a anului, care revine la fiecare patru ani, că sunt oameni deosebiți, înzestrați, cu convingeri ferme, ambițioși, descurcăreți, puternici, dar și norocoși, firi generoase și creative deopotrivă. Cert este că mulți dintre cei născuți în 29 februarie au ajuns oameni de știință, lideri spirituali ori religioși, oameni de afaceri, actori, scriitori, regizori ori compozitori. De pildă, din patru în patru ani își serbau ziua Papa Paul al III-lea, celebrul compozitor italian Gioachino Rossini, autorul nu mai puțin faimoasei opere „Bărbierul din Sevilla”, Sir James Wilson, fost premier al Tasmaniei și singura persoană de notorietate care s-a născut la 29 februarie şi a murit tot într-o zi de 29 februarie, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I și scriitorul Marin Sorescu, membru titular al Academiei Române, poate singurul Ministru al Culturii român fără apartenență politică.

În județul Harghita trăiesc 183 de oameni născuți în ani bisecți, 87 de femei și 96 de bărbați. Cei mai vârstnici dintre ei sunt o respectabilă doamnă și  un venerabil domn care anul acesta împlinesc 88 de ani. Și tot anul acesta, își vor serba pentru prima dată cu adevărat, calendaristic, ziua de naștere cei mai tineri bisecți: șase fețițe și patru băieței care împlinesc patru ani în 29.

Mirela Laczkó Dávid este una dintre reprezentantele comunității celor născuți în 29 februarie. Este un antreprenor de succes, binecunoscută de toți cei cărora izbânda și performanța nu le sunt străine. De 15 ani manageriază societatea din Miercurea Ciuc care ne dă o mână de ajutor să ne premiem campionii, companiile, partenerii de afaceri, clienții, munca și loialitatea angajaților. Mirela este o tânără cu suflet frumos, pozitivă, ambițioasă, o „luptătoare” care a reușit în viață pe toate planurile. Este convinsă că ziua de 29 februarie i-a adus și îi poartă în continuare noroc. „Sunt o visătoare și mi-am îndeplinit visurile unul câte unul. Anul acesta împlinesc vârsta de 40 de ani, adică 10 ani potrivit calendarului. Pot să spun că sunt un om împlinit și 29 februarie mi-a stabilit un destin favorabil, chiar dacă au existat momente când mi-am întrebat mama de ce nu m-am născut și eu pe 28 februarie sau pe 1 martie. Iar ea îmi spunea mereu: dacă ai venit pe lume în 29 februarie, ai venit cu un scop. Și astăzi cred că scopul meu este să fiu o luptătoare în viața asta și chiar așa mă simt”, ne-a dezvăluit Mirela Laczkó Dávid.

Ne mai spune că nu este dezamăgită de anii care nu includ și ziua ei, pentru că atunci când 29 februarie nu există în calendar, prietenii, cunoscuții și rudele au grijă să îi aducă daruri și flori fie în ultima zi de Făurar, fie în prima zi a primăverii calendaristice. Surâzătoare, spune că deși anii trec, mai mulți fără, decât cuprinzând și ziua ei de naștere, este fericită, are alături o mulțime de oameni care o respectă și o iubesc, o familie minunată și colegi buni. „Nu am nicio strângere de inimă, pentru că știu că sunt unicat, așa mi s-a spus încă de mică acasă, unde sunt singura fată, alături de alți trei frați, că sunt specială”, își manifestă convingerea tânăra.

Anul acesta, pentru Mirela va fi mare petrecere pe 29 februarie, o sărbătoare deosebită și pentru faptul că împlinește o frumoasă vârstă rotundă chiar de ziua înscrisă în certificatul de naștere. Îi vor fi alături zeci de persoane dragi, iar satisfacția și bucuria îi vor fi depline. „Mai ales că pot spune Astăzi este ziua mea! și toți se vor bucura pentru mine”, a anticipat sărbătorita.

∗∗∗

Cu nerăbdare și își așteaptă ziua de naștere și Gabriela Balaban, o doamnă șic, care nu-și trădează vârsta, tonică și plină de viață. Ne spune că este și norocoasă, având șansa să lucreze „într-un loc deosebit”, la un salon de modă, care o reprezintă.

„29 ianuarie este ziua tinereții veșnice”, ține să precizeze de la bun început Gabriela, „pentru că noi, cei născuți în această zi, nu îmbătrânim niciodată. De exemplu, anul acesta voi împlini, conform calendarului, 14 ani ”, susține interlocutoarea noastră, imprimând discuției o notă de veselie debordantă, care nu avea să ne părăsească până la final.

„Noi suntem observați imediat, este suficient să prezentăm actele undeva și lumea ne întreabă de una, de alta, nu trecem nebăgați în seamă. Eu obișnuiesc să îmi țin ziua pe 1 martie, cu excepția anilor bisecți. Ziua mea este specială, iar atunci când este 29 februarie, simt că este cu adevărat ziua mea; până atunci, chiar dacă o sărbătoresc, simt că nu este”, povestește dna Balaban.

Gabriela și ceilalți membri ai familiei ei sunt pasionați de călătorii, iar anul acesta, de ziua ei, s-au decis să plece din Miercurea Ciuc, într-un loc cu climă mai blândă. S-a născut în sud-vestul țării, în Oltenia, și nu este de mirare că iubește căldura; la fel și soțul ei, originar din Bacău, alături de care și-a petrecut ultimii 33 de ani din viață, peste trei decenii de afecțiune și împliniri.

„Nouă ne plac călătoriile și stabilisem să plecăm undeva departe de zona aceasta rece, undeva unde este cald, dar uite cum se schimbă vremea… Poate pe undeva, în țară, vom găsi, totuși, un loc mai cald și acolo vom merge. Este plăcerea mea, este cel mai mare cadou să călătorim și abia așteptăm să plecăm”, ne spune fără ocol.

Este convinsă că ziua în care s-a născut, 29 februarie, este responsabilă și de firea ei „specială”. „O știu și eu, o știu și alții, sunt veselă tot timpul, sufletul meu este tânăr, îmi place să ajut, mă bucur mai tare de bucuria altuia, decât de a mea, sunt de zece ori mai mulțumită dacă reușesc să fac cuiva o bucurie. Și sunt foarte fericită când oamenii se gândesc la mine și îmi aduc flori de ziua mea”, ne-a destăinuit Gabriela, stăpânită deja de emoția plăcută pe care o simte sufletul când dobândește ce și-a dorit.

Le urăm interlocutoarelor noastre, care mai au mult înainte până la „majorat”, aniversând din patru în patru ani, și tuturor celor care își sărbătoresc ziua de naștere sâmbătă, să strălucească, să-și împlinească visurile, să fie fericiți și răsplătiți pentru bucuria și bunătatea dăruită celor din jur. La mulți ani!

DANIELA MEZEY         

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.