Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, disponibile pentru turiştii care doresc să petreacă timp liber în natură | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, disponibile pentru turiştii care doresc să petreacă timp liber în natură
Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, disponibile pentru turiştii care doresc să petreacă timp liber în natură

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, disponibile pentru turiştii care doresc să petreacă timp liber în natură

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice (DS) Harghita, transformate în spaţii de cazare pentru turişti, sunt amplasate în zone deosebit de frumoase din judeţ, în mijlocul naturii. Iar în ultimii ani, numărul turiştilor care se cazează în ele a fost în continuă creştere, tocmai datorită peisajelor superbe din imediata lor vecinătate. În acest an, de la începutul perioadei de restricţii, însă, şi această activitate a fost afectată.

Directorul Direcţiei Silvice Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că, în urmă cu mai mulţi ani, cabanele instituţiei erau folosite în special pentru organizarea vânătorilor. Însă, datorită restrângerii suprafeţelor fondurilor de vânătoare administrate de direcţie, cât şi a activităţii cinegetice în general, ca pondere, cabanele au fost redirecţionate pentru oferirea de servicii turistice. Şi în ultima perioadă, din analizele direcţiei silvice, veniturile au fost în creştere din închirierea acestor cabane de către turişti.

Cabanele sunt închiriate grupurilor de turişti în totalitatea lor. Direcţia silvică nu oferă servicii de restaurant.

Cum am amintit, înainte de perioada de restricţii veniturile erau în creştere din această activitate, iar cererea de închiriere era crescută.

„Am întrerupt această activitate din cauza restricţiilor care au existat în stările de urgenţă şi de alertă, dar preconizăm că după relaxarea pe care o aşteptăm cu toţii cererea o să revină la nivelul din perioada anterioară. Suntem pregătiţi cu un număr de opt cabane silvice, cu aproximativ 80 de locuri de cazare şi cu toate dotările necesare pentru a asigura turiştilor o şedere plăcută”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Totuşi, a precizat acesta, direcţia silvică nu este o entitate care se ocupă cu prioritate de turism. În general, la fiecare cabană este angajată o cameristă, care se ocupă de întreţinere.

„Nu avem personal angajat ca să putem face faţă unui flux de turişti care să închirieze zilnic cabanele şi serviciile să fie corespunzătoare. Ne aşteptăm la o creştere a numărului de turişti în cabanele Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, însă între două grupuri de turişti este nevoie de 1-2 zile de pauză pentru a efectua toate lucrările de curăţenie, de dezinfecţie şi tot ceea ce se cere administratorilor de unităţi de cazare în perioada următoare”, a spus directorul DS Harghita, precizând că şi în acest moment la aceste cabane sunt respectate toate cerinţele prevăzute în protocoale.

De anul trecut, serviciile de turism oferite de DS Harghita pot fi decontate şi cu vouchere de vacanţă.

Preţurile sunt în funcţie de cabana care este închiriată şi sunt echivalente cu cele ale pensiunilor de 3 margarete. Toate cabanele direcţiei silvice sunt evaluate la acest standard.

Cele mai căutate spaţii de cazare ale direcţiei silvice sunt cabana Ivo, cea de pe Vârful Mădăraş, de pe malul Lacului Roşu, dar şi cele din zona de nord a judeţului

Cabana care are cele mai multe rezervări într-un an de zile este cea construită pe Vârful Mădăraş, datorită faptului că este situată chiar lângă pârtia de schi din zonă. Este o cabană care funcţionează non-stop pe perioada de iarnă, iar rezervările se fac cu multe luni înainte.

Aceeaşi cabană are un aflux de turişti şi în perioada de vară, dar nu la nivelul celui din sezonul de iarnă.

Cabana Ivo din Zetea este de asemenea la mare căutare printre turiştii din toată ţara. Aceasta se află la aproximativ 15-20 km de Vârful Mădăraş. Este o cabană cunoscută pentru că acolo obişnuia Nicolae Ceauşescu să vâneze. „Este o construcţie rustică, din lemn, cu trofee de vânătoare valoroase, foarte caldă şi primitoare. E apreciată de turişti din toată ţara”, a spus directorul DS Harghita.

În zona de nord a judeţului, toate ocoalele silvice – Topliţa, Borsec şi Tulgheş – au în administrare cabane în care direcţia silvică a investit în perioada aceasta pentru a asigura confortul necesar turiştilor. De exemplu, Cabana Hurdugaş, de la Ocolul Silvic Topliţa, are şi un teren de tenis de câmp. Şi pentru aceste cabane există numeroase cereri.

O altă cabană pe care o recomandă ing. Cătălin Mutică şi este solicitată de turişti este amplasată chiar pe malul Lacului Roşu.

Cabanele turistice ale direcţiei silvice sunt căutate pe tot parcursul anului. Însă în perioada sărbătorilor creştine aceste cabane sunt în totalitate închiriate. Pentru Revelion, de exemplu, rezervările se fac cu câteva luni înainte. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.