Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Sănătate » FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (I)
FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (I)

FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (I)

  • Borsecul „e un loc care te primeşte cu drag şi-ţi induce o stare de bine, pentru că nu contează doar tratamentul în sine”
  • Toate locurile disponibile pentru tratamentul decontat prin CAS ocupate până în septembrie
  • Doritorii pot să aleagă şi posibilitatea de plata procedurilor, iar pe baza biletului de trimitere au gratuitate pentru consultul medical

La mijlocul lunii decembrie, în Borsec se inaugura, probabil, cea mai aşteptată investiţie de după Revoluţie în staţiunea care cu decenii în urmă era plină de turişti. Îşi deschidea porţile FONTANA Spa&Balneo, după mai bine de 10 ani de la începerea lucrărilor. La o distanţă de trei luni, la începutul lunii aprilie se mai consemna un alt moment important: după o pauză de două decenii se efectuau primele tratamente balneo-medicale în Borsec, fiind încheiat un contract şi cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita.

Acum, la aproape un an de la deschiderea componentei de tratament, am făcut o vizită la Borsec pentru a vedea cum s-a adaptat FONTANA pe piaţa turistică din România şi dacă Borsecul a revenit ori va reveni pe harta staţiunilor balneo.

FONTANA – Puterea vindecătoare a naturii

La FONTANA Spa&Balneo am stat de vorbă cu directorul general, Tamara Proca, ea fiind cea care ne-a detaliat ce presupune această unitate, ce servicii oferă şi ne-a oferit câteva cifre de anul trecut.

Pentru început, am rugat-o să retrăiască clipa deschiderii complexului, care, spunea interlocutoarea noastră, a fost aşteptat de 12 ani.

– Construcţia a început în anul 2010 şi cu întreruperi, în sfârşit, în anul 2022 s-a reuşit deschiderea centrului, care a avut loc pe data de 15 decembrie, iar primii clienţi i-am primit pe data de 16 decembrie 2022.

Pregătirile pentru deschidere s-au desfăşurat pe tot timpul anului 2022 – s-au făcut angajări, a fost stabilit meniul de terapii şi au fost puse la punct ultimele detalii cu sprijinul Primăriei oraşului Borsec.

Angajaţii şi-au început activitatea la începutul lui decembrie. În cele două săptămâni înainte de deschidere eram ca un stup de albine, toată lumea alerga în dreapta şi în stânga să finisăm ultimele detalii, să facem ultimele training-uri cu angajaţii. Totul era nou pentru toată lumea. Tipul acesta de business – este un serviciu public, dar este în acelaşi timp o afacere – e o noutate pentru Borsec, pentru că ceea ce a existat înainte, baza de tratament pe care o ştim cu toţii, funcţiona după alte principii decât cele ale pieţei.

Numele, aşa cum îl vedeţi şi pe afişe, este FONTANA Spa şi Balneo. Conceptul acesta de SPA a apărut ulterior proiectului. Pe măsură ce construcţia avansa, lucrurile în jurul nostru se schimbau, iar conceptul şi serviciile de SPA s-au impus şi continuă să se impună din ce în ce mai mult în societate şi în cerinţele publicului. Aşa că la deschidere am avut – şi avem în continuare – două departamente funcţionale care oferă servicii clienţilor: o parte pe care noi o numim wellness – SPA şi aici intră accesul la piscine şi terapiile de relaxare, care înseamnă masajele şi meniul (aşa se numeşte în termenii de specialitate) de terapii pe care noi îl oferim; pe cealaltă parte este departamentul medical balneo.

Sunt două concepte diferite care se întâlnesc într-un concept unic care este FONTANA şi a cărui deviză este FONTANA – Puterea vindecătoare a naturii şi aici intră în principal resursa pentru care Borsecul este renumit şi anume apa minerală. Dar şi aerul, peisajul, totul contribuie la împlinirea acestei devize.

După o foarte lungă perioadă de lipsă a bazei de tratament, pentru că Borsecul era cunoscut pentru aşa ceva, cum a fost primită reapariţia ei în piaţa turistică?

– A fost foarte aşteptată, deşi oamenii locului parcă nu mai sperau că asta se va mai întâmpla vreodată. A fost o mică doză de încredere că lucrurile se vor aranja, dar anul trecut, la începutul lui februarie, am primit vizita Institutului Naţional de Balneologie – pentru că nicio bază de tratament nu poate funcţiona fără autorizaţie din acest punct de vedere – şi în urma unei inspecţii la faţa locului şi a analizei apei minerale, a dotărilor şi aşa mai departe, la sfârşitul lunii martie 2023 am primit din partea Ministerului Sănătăţii avizul de funcţionare. Aşa că puteam să începem din plin activitatea.

Am angajat un medic specialist tânăr, care este din Borsec, ceea ce este o mare bucurie pentru comunitate. Aveam deja angajaţi kinetoterapeuţi şi maseuri, un balneo-fizio-kineto-trerapeut şi asistenţi medicali. Am format personal, pentru că nu am reuşit să găsim fizioterapeuţi, aşa că personalul medical angajat a făcut aceste cursuri. În ultima jumătate de an am mai angajat alţi doi balneo-fizio-kineto-trerapeuţi cu studii de specialitate. Deci, avem personal – dacă pot să folosesc un grad de comparaţie – foarte calificat.

Tipuri de tratament medicale

Cum a fost prima perioadă? Aţi avut solicitări încă de la început sau a fost nevoie de o perioadă de obişnuinţă din partea clienţilor?

– În privinţa tratamentelor medicale a fost o perioadă în care am funcţionat fără contract la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că şi acesta este un proces care ia ceva timp. Dar după nici o lună, am reuşit să semnăm un contract cu CAS şi acum funcţionăm din plin. De la începutul lui iulie avem şi consulturile medicale şi procedurile medicale decontate prin CAS.

Sigur că, fiind la început, suma nu este foarte mare, dar este una consistentă. Asta înseamnă că cei care solicită aceste tratamente cu trimitere de la medicul de familie au decontat tratamentul prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Pot să vă spun că la ora aceasta avem deja locurile ocupate până în luna septembrie – cele decontate prin CAS. La fel am funcţionat şi anul trecut, cu înscrieri din timp şi cu liste de aşteptare. Dar asta nu înseamnă că nu mai putem să primim pacienţi. Capacitatea noastră trece peste numărul persoanelor care au rezervat, peste ceea ce se decontează; am putea să mai primim cam încă 30 de persoane pe lună. Cei care doresc să vină şi să-şi plătească tratamentul medical, pot să o facă. Iar dacă vin cu trimitere, se decontează de către CAS consultul medical. Numărul şi tipul procedurilor le stabileşte medicul de specialitate.

Pot să beneficieze de serviciile medicale şi persoane care nu au asigurare sau nu doresc să aştepte până reuşesc să prindă un loc.

În afară de aparatura de fizioterapie, căzile de hidroterapie, avem un bazin cu greutăţi – sunt puţine în ţară – folosit pentru elongaţii. De obicei, elongaţiile se fac pe uscat, noi le facem în apă şi asta are un impact mai bun asupra pacientului, efortul e resimţit altfel în apă.

Se fac cure balneare terapeutice şi de recuperare în afecţiuni respiratorii, în afecţiuni ale aparatului locomotor, în sindromul de suprasolicitare, în afecţiunile cardiovasculare.

Tarifele, în extrasezon, pornesc de la 336-443 lei, pentru un pachet de 10 zile cu două proceduri pe zi, în funcţie de tipul curei balneare, şi ajung la 673-974 lei pentru un pachet de 5 proceduri pe zi, timp de 10 zile. La astea se adaugă, bineînţeles, cazarea şi masa. Bineînţeles, în plin sezon turistic, preţurile sunt puţin mai mari.

Aş adăuga că FONTANA nu are cazare proprie. Asta presupune ca cei care vin din alte părţi să-şi rezerve cazare la unităţile din Borsec. Noi avem încheiate câteva contracte cu pensiuni care şi-au exprimat disponibilitatea de a avea o cameră – două rezervate pentru cei care doresc tratamente. Pentru că un tratament durează 10 zile. Sigur, putem oferi şi 5 zile la cerere, dar cele decontate prin CAS sunt de 10 zile şi atât este şi recomandat medical. Asta înseamnă că cei care vin din altă parte trebuie să se asigure că au o cazare în acelaşi loc pentru 11 sau 12 nopţi.

Ne puteţi spune câteva date statistice despre pacienţi?

– Anul trecut, în perioada iulie-decembrie, am avut un total de 595 de pacienţi, dintre care 494 decontaţi prin Casa de Asigurări de Sănătate, iar 101 plătitori direcţi.

Majoritatea sunt din Bucureşti, Galaţi, Constanţa, Iaşi. Foarte mulţi dintre cei care au fost, cei mai învârstă, sunt oameni care veneau pe timpuri pentru tratament la Borsec, dar sunt şi din familiile acestora. Am avut pacienţi care, copii fiind, veneau cu părinţii la Borsec şi care acum revin în calitate de clienţi sau pacienţi.

Pentru că vorbeaţi de persoane care au fost pe vremuri la Borsec. Aţi avut ocazia să staţi de vorbă cu ei şi să împărtăşească sentimentul regăsirii Borsecului, mai ales că în ultimii ani au fost reabilitări ale staţiunii?

– Chiar avem un pacient care vine de câteva ori pe an – deci nu numai în perioadele în care îşi poate deconta – şi ne-a împărtăşit din impresiile şi bucuria lui să vadă că Borsecul renaşte. Sunt oameni care au continuat să vină chiar şi după ce s-a închis baza de tratament; veneau vara, au fost martori, cu tristeţe, la decăderea Borsecului, dar care acum sunt bucuroşi şi-şi exprimă bucuria faţă de noi pentru faptul că Borsecul renaşte şi se simt foarte bine la noi.

E un loc care te primeşte cu drag şi-ţi induce o stare de bine, pentru că nu contează doar tratamentul în sine. Contează mult locul în care te afli, ce stare îţi induce şi, bineînţeles, atitudinea personalului şi avem numai lucruri bune despre personal, felul în care reuşeşte să se ocupe de pacienţi.

***

În partea a doua a materialului vă propunem să vedem şi serviciile oferite de FONTANA în ceea ce priveşte SPA, termen care se traduce prin Sănătate Prin Apă. Totodată vom afla că în primul an de activitate, FONTANA se poate mândri şi cu câteva premii.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.