Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amendă pentru primar şi alte două persoane de la Primăria Odorheiu Secuiesc în contextul prăbuşirii, la sfârşitul anului trecut, a zidului internatului Liceului Teoretic „Tamási Áron” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Amendă pentru primar şi alte două persoane de la Primăria Odorheiu Secuiesc în contextul prăbuşirii, la sfârşitul anului trecut, a zidului internatului Liceului Teoretic „Tamási Áron”
Amendă pentru primar şi alte două persoane de la Primăria Odorheiu Secuiesc în contextul prăbuşirii, la sfârşitul anului trecut, a zidului internatului Liceului Teoretic „Tamási Áron”

Amendă pentru primar şi alte două persoane de la Primăria Odorheiu Secuiesc în contextul prăbuşirii, la sfârşitul anului trecut, a zidului internatului Liceului Teoretic „Tamási Áron”

Autorităţile din domeniul construcţiilor au decis sancţionarea primarului din Odorheiu Secuiesc, a secretarului general al primăriei şi a arhitectului şef, în urma verificărilor demarate în contextul prăbuşirii, în luna decembrie a anului trecut, a zidului clădirii internatului Liceului Teoretic „Tamási Áron” din municipiul harghitean.

Instituţia Prefectului a informat luni, printr-un comunicat, că vinerea trecută a avut loc o nouă şedinţă a comisiei mixte de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, din data de 18 decembrie 2023. În cadrul şedinţei, Inspectoratul de Stat în Construcţii Harghita a informat comisia în legătură cu faptul că au fost finalizate lucrările de degajare a incintei de moloz şi lucrările de punere în siguranţă interioară. Se efectuează lucrările de punere în siguranţă exterioare, fiind turnate pavelele de sprijin a structurii şi efectuate lucrări de consolidare a taluzului pe secţiunea dintre internat şi drumul de acces. Lucrările de consolidare exterioară vor fi finalizate săptămâna viitoare. De asemenea, s-a finalizat controlul la Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, privind emiterea autorizaţiei de construire de către aceasta.

„În urma celor constatate, a fost întocmit procesul verbal de contravenţie, prin care primarului, secretarului general al UAT şi arhitectului şef li s-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 10 mii lei”, se arată în comunicat, în care se precizează totodată că pentru lucrările de reabilitare a internatului va fi nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii de construire, în baza expertizei tehnice şi a unui proiect tehnic de reabilitare.

Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita i-a informat pe membrii comisiei că a fost finalizat raportul corpului de control al ministrului educaţiei şi s-a dispus raportarea semestrială a tuturor activităţilor realizate în unitatea de învăţământ, respectiv efectuarea unei inspecţii generale la această instituţie, activitate care se va efectua în a doua parte a lunii martie. O comisie disciplinară a Inspectoratului Şcolar a finalizat un control pe linia respectării procedurilor proprii în cadrul sistemului de control intern managerial, raportul urmând a fi analizat de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita săptămâna viitoare. În continuare, instituţiile membre în comisie vor asigura monitorizarea activităţilor de punere în siguranţă a imobilului în care a funcţionat internatul Liceului Teoretic „Tamási Áron” Odorheiu Secuiesc, se mai precizează în comunicatul Instituţiei Prefectului.

Comisia mixtă a fost constituită prin Ordin al Prefectului în luna decembrie a anului trecut, la scurt timp de la producerea tragicului eveniment de la internatul unităţii de învăţământ respective. Din această comisie fac parte prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă şi inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Reamintim că patru adolescenţi au fost prinşi sub dărâmături în urma prăbuşirii zidului internatului liceului din Odorheiu Secuiesc. Un elev a murit atunci, iar 3 fete au fost rănite, una dintre acestea pierzându-şi viaţa ulterior în spitalul din Târgu Mureş din cauza leziunilor grave suferite.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.