Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid
Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid

Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid

Aproximativ 350 de copii, membri ai mai multor grupuri folclorice ce reprezintă diverse minorităţi naţionale, dar şi regiunile istorice din România, au participat la sfârşitul săptămânii la primul festival multicultural desfăşurat în subteran, în Salina Praid, în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Evenimentul a debutat sâmbătă, în faţa Casei de Cultură din Praid, acolo unde copiii, îmbrăcaţi în costume populare, au fost salutaţi de organizatori şi autorităţile locale, după care s-au îndreptat către intrarea în Salina Praid, de unde au fost preluaţi de autobuze, care i-au transportat în subteran.

Într-o atmosferă inedită, la 120 de metri sub pământ, copii maghiari, saşi, bulgari, polonezi, romi, turci, tătari, armeni, dar şi de la ansambluri reprezentând regiuni istorice ale ţării, cum ar fi Banat, Dobrogea sau Oltenia, şi-au prezentat costumele populare, tradiţiile, dansurile şi cântecele.

Iniţiat de directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltán, „Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei în Salina Praid” se desfăşoară sub genericul „Convieţuire prin joc” şi are rolul de a promova multiculturalismul, prietenia şi buna convieţuire.

Sosit tocmai de la Medgidia, Ansamblul Interetnic „Kara-Su” este format din copii români, turci, tătari şi bulgari, care au mărturisit că li se pare extraordinar că pot afla lucruri noi despre tradiţiile altor etnii din ţara noastră; o pată de culoare a fost dată şi de către membrii Ansamblului Folcloric „Palucenka”, din Dudeştii Vechi, judeţul Timiş, reprezentând bulgarii din Banat, cu costumele lor vechi de peste 100 de ani; din Timişoara au venit o parte din copii de la Ansamblul Folcloric şi de Ţiteră „Bokréta”, reprezentând maghiarii din Banat; a fost prezent şi Ansamblul de Dansuri Săseşti „GoldRegen” din Reghin; Ansamblul Folcloric „Hora Desnăţuiului” din localitatea Bârca, Dolj, a atras toate privirile datorită costumelor foarte frumoase şi a prestaţiei deosebite.

De altfel, toţi participanţii au fost încântaţi de imensa sală de spectacole „din sare” şi au fost interesaţi de istoria locului.

Iniţiatorul şi organizatorul evenimentului, Seprodi Zoltán, directorul Salinei Praid, crede că de la copii pot învăţa şi adulţii că în România se poate convieţui frumos, indiferent de etnia pe care o ai, de limba pe care o vorbeşti. „…Sunt un admirator al lui Aristotel, care înaintea erei noastre cu 300 de ani a consemnat faptul că arta conducerii constă în educaţie. Şi dacă este vorba de educaţie, atunci este vorba despre voi. (…) Prin copii, eu cred că şi adulţii pot fi educaţi, pentru că şi eu am învăţat foarte mult de la copilul meu, având în vedere că şi ea este bilingvă. Am o soţie româncă şi fiica mea vorbeşte limba maghiară şi limba română şi vreau să-i arăt că se poate convieţui împreună în ţara asta foarte frumos şi că tătarii, armenii, polonezii, toată lumea trăieşte frumos împreună”, a spus Seprodi Zoltán.

În cursul zilei de sâmbătă, programul festivalului a mai inclus şi un spectacol al trupei „Gaşca Zurli”, foarte apreciat de copii. De asemenea, participanţii au fost invitaţi într-un adevărat „Orăşel al Copiilor”, din care nu au lipsit un parc de aventuri sau diverse alte posibilităţi de distracţie, acolo unde s-au jucat împreună şi au legat prietenii. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.