Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Cultură » Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc
Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc

Programul pentru zilele de joi şi vineri

Joi, începând cu ora 13:00, în cadrul Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, piaţa din faţa Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” (Bd. Timişoarei, nr. 6) va găzdui concertul stradal susţinut de cursanţii Universităţii de Vară de Muzică Veche, ediţia a XI-a.

În aceeaşi zi, începând cu ora 18:00, la clubul de la subsolul Centrului Cultural Judeţean Harghita (Bd. Timişoarei, nr. 4) va avea loc prezentarea de carte „Dúdolj verset. Kobzos Kiss Tamás emlékezete” („Fredonează poeme. Amintirea lui Tamás Kobzos Kiss”, carte + CD + DVD).

În Miercurea Ciuc, la cinematograful din localitate, începând cu ora 20:00 va concerta formaţia Capella Esterházy (Ungaria): Las Amazonas de España – Amazoane spaniole.

Formaţia Capella Esterházy a fost înfiinţată de Benedek Csalog, după câştigarea prestigiosului concurs de muzică veche din Bruges (Belgia). Soprana Éva Bodrogi este, de asemenea, membră fondatoare, lor alăturându-li-se ocazional doi sau trei eminenţi muzicieni maghiari, specializaţi în muzica veche. Formaţia a reputat un mare succes la Festivalul din Flandra, la numeroase concerte din Ungaria, Germania şi Slovenia”, se arată în prezentarea oficială a formaţiei.

Joi seara, Ansamblul unguresc Capella Esterházy vă provoacă „la o incursiune în muzica reprezentată de generaţia premergătoare vestiţilor Scarlatti şi Boccherini, printr-un program impresionant (Las Amazonas de España – Amazoane spaniole), ce cuprinde lucrări ale compozitorului spaniol Diego Ortiz (autor, printre altele, al primului manual ilustrat de instrumente cu corzi) şi ale compozitorului şi violonistului italian Giacomo Facco, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori ai epocii”.

Vineri, de la ora 11:00, la Colegiul Naţional „Márton Áron”, Sala Festivă, va avea loc Concertul de închidere a Universităţii de Vară de Muzică Veche (partea I), iar de la ora 15:00 va avea loc partea a doua.

Unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui festival va avea loc vineri, de la ora 19:00, la Biserica Szent Ágoston din Miercurea Ciuc (Piaţa Szent Ágoston, nr. 1): Orchestra Barocă a Festivalului şi Corul Festivalului vor prezenta oratoriul Patimile după Matei (BWV 244) de Johann Sebastian Bach – o lucrare monumentală şi una dintre cele mai reprezentative ale genului.

Orchestra Barocă a Festivalului este formată ad-hoc, cu precădere din muzicieni autohtoni de mare prestigiu profesional, care cântă la instrumente baroce, mulţi dintre ei activând în alte ţări. Orchestra a concertat pentru prima dată pe instrumente baroce la ediţia din 2010. „Muzicienii participanţi, precum şi personalitatea concertmaistrului, violonista Ulrike Titze, sunt garanţiile unui eveniment muzical extraordinar”, se afirmă în prezentarea organizatorilor.

Corul Festivalului, la fel, nu este un ansamblu permanent. Cu ocazia ediţiei din acest an, corişti din Miercurea Ciuc, pregătiţi de András Szabó şi András Ványolós evoluează împreună cu membri ai Corului „Bach” din Braşov, condus de Steffen Schlandt.

Din cele cel puţin patru oratorii care au la bază textele celor patru evanghelişti, compuse de Johann Sebastian Bach, s-au păstrat doar două: Patimile după Ioan (1724) şi Patimile după Matei (1727).

„În şirul pregătirilor pentru Paşte, cea mai mare sărbătoare a bisericilor creştine, reprezentaţiile dramatice din Vinerea Mare, care invocă patimile şi moartea lui Hristos, se bucură de o tradiţie multiseculară. Pentru o astfel de ocazie a fost creată lucrarea monumentală a lui Bach, compusă pentru o orchestră a cărui efectiv standard se dublează, iar divizarea corului face posibilă o structură în dialog. Primul cor şi prima orchestră le întruchipează pe fiicele Sionului – personaje alegorice din Vechiul Testament reprezentând poporul Israelului, iar al doilea cor şi a doua orchestră reprezintă comunitatea credincioşilor, a noastră, a tuturor”, mai arată organizatorii.

La Ateneul Român din Bucureşti, oratoriul „Patimile după Matei” va fi prezentat joi.

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, ediţia 2018, se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni. Tema principală a festivalului este muzica spaniolă veche, moto-ul fiind: Música apasionada (Muzica pasională).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.