Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul-concurs de muzică lăutărească „Lăutărie & Armonie – Nestematele muzicii lăutăreşti” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Cultură » Festivalul-concurs de muzică lăutărească „Lăutărie & Armonie – Nestematele muzicii lăutăreşti”
Festivalul-concurs de muzică lăutărească „Lăutărie & Armonie – Nestematele muzicii lăutăreşti”

Festivalul-concurs de muzică lăutărească „Lăutărie & Armonie – Nestematele muzicii lăutăreşti”

  • Astăzi, la Casa de Cultură Topliţa, de la ora 16:00 este programată festivitatea de premiere, urmată de un spectacol folcloric şi un recital extraordinar

Unele dintre cele mai cunoscute şi apreciate tarafuri şi grupuri instrumentale din ţară au urcat miercuri şi joi pe scena Casei de Cultură din Topliţa în cadrul Festivalului-concurs de muzică lăutărească „Lăutărie & Armonie – Nestematele muzicii lăutăreşti”, ediţia a IV-a. Astăzi, începând de la ora 16:00, tot la Casa de Cultură din Topliţa va avea loc festivitatea de premiere.

Mottoul acestei ediţii a festivalului-concurs este: „Se pare că, dacă vrem să avem certitudinea că în istoria culturilor pe plan universal putem veni şi noi cu un aport valoros, nu avem altă soluţie decât să acceptăm ideea că neamul românesc există cultural în special prin făptura social-culturală a satului, adică a folclorului şi a etnografiei sale”.

Startul festivalului-concurs a fost dat miercuri seară. „Acest festival-concurs este un proiect inedit, care are ca scop fix conservarea şi promovarea în formă autentică a muzicii lăutăreşti din toate vetrele folclorice ale ţării ca o componentă de bază a patrimoniului cultural imaterial din România”, a arătat în debutul evenimentului prezentatoarea festivalului-concurs, Andreea Burnar, prezentând pe scurt principalele obiective pe care le urmăresc organizatorii prin desfăşurarea acestei manifestări culturale.

„Ce vrem noi de fapt? Vreau să vă spun că vrem să facem o bază de date cu valoare de material documentar în ceea ce priveşte muzica lăutărească tradiţională. Vrem să conservăm şi să promovăm în formă autentică repertoriul, stilul şi formula de interpretare specifică fiecărei zone. Vrem să stimulăm şi să promovăm interpreţii, lăutarii din acest domeniu – vorbim despre rapsozi populari, despre solişti vocali, dar şi despre instrumentişti, despre grupuri, formaţii şi tarafuri. Vrem să descoperim, să încurajăm şi să promovăm tinerele talente de la noi din România din acest domeniu. Vrem să promovăm în rândul publicului spectator şi în mass-media aceste valori autentice, care poate sunt puţin uitate. (…) Vrem să favorizăm şi accesul publicului şi să atragem acest public la aceste spectacole de înaltă ţinută artistică”, a arătat Andreea Burnar.

Festivalul-concurs s-a adresat rapsozilor populari, soliştilor vocali şi instrumentişti cu vârsta minimă de 14 ani, dar şi grupurilor şi tarafurilor tradiţionale care au în componenţă persoane cu vârsta minimă de 12 ani.

Juriul festivalului-concurs este compus din 7 membri cu experienţă şi vaste cunoştinţe în domeniu. Astfel, preşedintele juriului este prof. Adrian Văncescu, managerul Centrului Cultural Reduta din Braşov şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Centrelor Culturale Judeţene.

Membrii juriului sunt: Ştefan Coman, profesor la Palatului Copiilor Tulcea şi vicepreşedinte al Asociaţiei coregrafilor; Amalia Boariu, masterandă în Arte, şef serviciu la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea; Elena Gavriluţiu, etno-sociolog, colaborator al Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bucureşti; Ştefan Isac – folclorist, solist vocal; Florin Tantan, muzician, directorul Casei de Cultură a oraşului Tismana, judeţul Gorj; Doru Viorel Ciubâcă, directorul festivalului şi managerul de proiect.

Tarafurile şi grupurile instrumentale care au urcat pe scenă

În prima zi de concurs, miercuri, pe scenă au urcat: Taraful Rapsodia Vâlceană din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea; Taraful Mornea de la Tismana din Gorj, alături de interpreta Maria Morna; Taraful Păuniţa al Casei de Cultură din Sângeorz Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud; Ansamblul Rapsozii Văii Mureşului Superior din Subcetate, alături de rapsodul popular Liliana Luncan (care au interpretat o suită de jocuri populare specifice comunelor Subcetate şi Gălăuţaş); Taraful Megieşii din Cornu Luncii, judeţul Suceava.

În afara concursului, în aceeaşi zi, a urcat pe scenă şi Ansamblul Căluşerii din Răşinari.

Seara de miercuri s-a încheiat cu spectacolul oferit de Ansamblul Rapsozii Văii Mureşului Superior din Subcetate. Acesta a fost înfiinţat în anul 2023, activează în cadrul Asociaţiei CRDD 2050 şi are ca obiective conservarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural imaterial aparţinător comunităţilor româneşti din zona de nord a judeţului Harghita. Ansamblul Rapsozii Văii Mureşului Superior este format din tineri şi copii de la Liceul „Miron Cristea” Subcetate şi s-a format în urma colaborării Asociaţiei CRDD 2050 cu prof. Daniela Buzilă.

În a doua zi a festivalului-concurs, pe scena Casei de Cultură din Topliţa au urcat: Taraful Gabi Buzner Cătăroiu din judeţul Gorj, Taraful Vicovenilor din judeţul Suceava, Taraful Mircea Enache din Morunglav, județul Olt, Taraful Dunărea din judeţul Galaţi, Taraful Zorile din Mociu, Taraful din Frata, ambele din judeţul Cluj, rapsodul popular Radu Iosif din județul Covasna.

Seara s-a încheiat cu un recital oferit, în afara concursului, de cunoscutul solist de muzică populară Ştefan Isac.

Astăzi, de la ora 16:00 vor avea loc, tot la Casa de Cultură din Topliţa, Festivitatea de premiere şi Gala Laureaţilor. Conform programului oferit de organizatori, de la ora 17:30 va avea loc un spectacol folcloric prezentat de Ansamblul „Doruleţul” al Palatului Copiilor din Tulcea.

Festivalul-concurs se va încheia cu un recital extraordinar susţinut de Călin Brăteanu şi Taraful „Obcina” din Suceava, de ora 18:00.

***

Festivalul-concurs de muzică lăutărească „Lăutărie & Armonie – Nestematele muzicii lăutăreşti” se desfăşoară în cadrul unui proiect realizat de Asociaţia CRDD Orizont 2050, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, în parteneriat cu CJCPCT Vâlcea, Centrul Cultural Reduta Braşov, Asociaţia „Cristinral” din Subcetate, Asociaţia „Doruleţul” din Tulcea, Asociaţia „Vatra Satului” din Suceava, Primăria şi Casa de Cultură a municipiului Topliţa.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.