Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Extensia Universitară Gheorgheni aniversează 20 de ani de la înfiinţare | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » Extensia Universitară Gheorgheni aniversează 20 de ani de la înfiinţare
Extensia Universitară Gheorgheni aniversează 20 de ani de la înfiinţare

Extensia Universitară Gheorgheni aniversează 20 de ani de la înfiinţare

2017 – an aniversar

La Extensia Universitară Gheorgheni a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, festivitatea de deschidere a noului an universitar din 4 octombrie a fost mai aparte în această toamnă pentru cadrele didactice, studenţii şi masteranzii de aici. Au avut cu toţii un motiv în plus de sărbătoare şi asta pentru că la Gheorgheni nu a fost vorba doar de începutul unui nou an de studii, ci şi de faptul că anul universitar care tocmai a început marchează aniversarea a 20 de ani de la înfiinţare şi că această extensie a Facultăţii de Geografie are deja o mică istorie, strâns legată de istoria UBB.

Pe scurt despre UBB şi Facultatea de Geografie

După cum multă lume ştie deja, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost clasificată recent drept universitate de cercetare avansată şi educaţie. Plasată în elita academică mondială drept cea mai prestigioasă universitate românească, UBB s-a situat în ultimii ani pe primul loc între cele aproximativ 100 din topul universităţilor româneşti şi are o istorie îndelungată. Una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior de stat din ţara noastră şi cea mai mare dintre ele, UBB continuă tradiţia Academiei Iezuite din Cluj, înfiinţate în 1581. În cadrul acestei universităţi funcţionează 21 de facultăţi, printre care şi cea de geografie.

După 1994, Facultatea de Geografie a devenit o structură instituţională autonomă în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. De atunci, corpul profesoral de elită şi facilităţile de studiu din laboratoare, biblioteci, amfiteatre şi practica de specialitate au fost aduse la cele mai înalte standarde atât în Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, cât şi în extensiile universitare înfiinţate la Bistriţa, Gheorgheni, Sighetu-Marmaţiei şi Zalău, cu gândul la binele studenţilor care au decis să studieze mai aproape de casă.

Din 1997, Universitatea „Babeş-Bolyai” a avut iniţiativa de a extinde învăţământul superior în Transilvania dincolo de graniţele oraşului Cluj-Napoca sub forma unei reţele educaţionale. Astfel s-a creat posibilitatea de a oferi studii superioare de nivel academic în mai multe oraşe, printre primele fiind şi Gheorgheni. La început, instituţiile înfiinţate funcţionau drept Colegii Universitare, iar din 2005, odată cu acceptarea Sistemului de la Bologna, ca Extensii Universitare, ce oferă studii de nivel licenţă şi masterat, asemenea centrului din Cluj-Napoca.

Despre Extensia Universitară Gheorgheni

Extensia Universitară Gheorgheni a fost înfiinţată în anul 1997 ca primul Colegiu Universitar din teritoriu al Universităţii „Babeş-Bolyai”, funcţionarea sa fiind coordonată de Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. În cadrul acestei extensii universitare există o linie de studiu în limba română şi o linie în limba maghiară, numărul de locuri fiind alocat pentru fiecare linie în parte, iar numărul total al studenţilor este de aproximativ 300, dar variază anual. La Gheorgheni se studiază Geografia turismului ca sprecializare în anii de licenţă şi Ecoturism şi dezvoltare durabilă la masterat. Corpurile de clădiri aparţinând extensiei universitare sunt situate într-o zonă frumoasă a orăşelului, şi anume în Parcul dendrologic Csíki, o locaţie ideală pentru o instituţie în care se studiază Geografie şi Ecoturism. Parte integrantă a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Extensia Universitară din Gheorgheni este prezentă în toate acordurile şi contractele acesteia, având legături cu diferite universităţi din Ungaria şi Egipt, legături care creează premizele cercetării ştiinţifice internaţionale, oferind şi posibilitatea perfecţionării prin practică de specialitate.

Scopul evenimentului din 4 octombrie a fost acela de a reuni la ceas aniversar cadrele didactice cu foştii şi actualii studenţi şi masteranzi pentru a-şi împărtăşi reciproc impresiile şi experienţele din studenţie. Menţionez faptul că pentru materialul de faţă am avut un consultant, este vorba despre Bogdan Urzică, proaspăt absolvent de master la Extensia Universitară Gheorgheni.

Cosmina Marcela OLTEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.