Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa:Expoziţie de prelucrare artistică a lemnului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Cultură »
Topliţa:
Expoziţie de prelucrare artistică a lemnului
<h5><i>Topliţa:</i></h5>Expoziţie de prelucrare artistică a lemnului

Topliţa:
Expoziţie de prelucrare artistică a lemnului

Vinerea trecută, la Casa de cultură din municipiul Topliţa am asistat la un eveniment cultural inedit, care, în zilele noastre, în multe localităţi ale României, se întâmplă foarte rar, sau deloc.

S-a vernisat nu o expoziţie de sculptură în lemn, ci o expoziţie complexă de prelucrare artistică a lemnului, care a primit valoare şi mai mare prin faptul că exponatele sunt lucrate de copii şi tineri.

În felul acesta o meserie şi meşteşug, de tradiţie la Topliţa, aproape uitate, după Decembrie 1989, au fost readuse în realitate şi transmise tinerelor generaţii de inginerul Kovacs Ladislau, care de aproape 10 ani coordonează un cerc de prelucrare artistică a lemnului, pe lângă Casa de cultură, cu sprijinul nemijlocit al Primăriei municipiului Topliţa. Din anul 2013, prin atelierul de prelucrare artistică a lemnului din Topliţa au trecut peste 500 de copii, fete şi băieţi, gimnazişti şi liceeni.

După cum ne-a explicat inginerul Kovacs Ladislau, sunt expuse în jur de 200 de lucrări sculptate, gravate, traforate, strunjite pe diferite teme, de la istorie, regnul animal şi vegetal, până la teme religioase: Burebista, Decebal, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, animale şi flori, cruci etc.

Au fost prezenţi la vernisare: Gabriela Hossu – director al Casei municipale de cultură, Bodor Attila Béla – viceprimarul municipiului Topliţa, consilierii locali Mihai Calinovici şi Sebastian Buzilă, reprezentanţi ai mass-mediei, părinţi, prieteni şi colaboratori ai tinerilor artişti expozanţi.

Gabriela Hossu a scos în evidenţă calitatea exponatelor, tematica, pasiunea şi talentul tinerilor artişti, amintind despre expoziţiile naţionale la care au participat şi lucrările donate existente în expoziţia permanentă de la Patriarhia Română.

Invitat special la vernisarea acestei expoziţii a fost Grupul folk al Asociaţiei„A fi altfel”, de pe lângă Parohia ortodoxă „Călimănel”, coordonat de preotul Petru Cătinean, de la care am aflat un fapt inedit despre copiii preocupaţi de frumos, prezenţi la expoziţie. Unii dintre membrii Grupului Folk activează şi în cadrul Cercului de sculptură în lemn, cusături, muzică de la Casa de cultură şi la cercurile de pictură pe sticlă, chitară, astronomie etc. în cadrul Asociaţiei ,,A fi altfel”.

O parte din lucrările expoziţiei vor fi donate Muzeului de etnografie şi Centrului de informare turistică.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.