Efecte înregistrate la nivelul judeţului Harghita, în urma codului portocaliu de vânt puternic şi viscol: Drumuri închise, copaci căzuţi pe autoturisme, localităţi fără curent electric, circulaţia feroviară temporar blocată | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate »
Efecte înregistrate la nivelul judeţului Harghita, în urma codului portocaliu de vânt puternic şi viscol:
Drumuri închise, copaci căzuţi pe autoturisme, localităţi fără curent electric, circulaţia feroviară temporar blocată
<h6><i>Efecte înregistrate la nivelul judeţului Harghita, în urma codului portocaliu de vânt puternic şi viscol:</i></h6> Drumuri închise, copaci căzuţi pe autoturisme, localităţi fără curent electric, circulaţia feroviară temporar blocată

Efecte înregistrate la nivelul judeţului Harghita, în urma codului portocaliu de vânt puternic şi viscol:
Drumuri închise, copaci căzuţi pe autoturisme, localităţi fără curent electric, circulaţia feroviară temporar blocată

Alimentarea cu energie electrică s-a reluat la aproape toți consumatorii

Vântul puternic şi viscolul, care au afectat judeţul Harghita începând de miercuri după-amiază şi până în dimineaţa zilei de ieri, au determinat căderi masive de arbori pe drumurile naţionale şi judeţene, dar şi pe liniile electrice, blocând drumuri şi afectând alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din mai multe localităţi.

În timpul acestor fenomene, un bărbat de 56 de ani, din judeţul Neamţ, a rămas încarcerat în interiorul unui autocamion pe care îl conducea pe DN 15, pe direcţia Borsec – Topliţa, după ce din partea dreaptă a drumului un brad doborât de viscol a căzut pe cabina acestuia. La faţa locului s-au deplasat echipaje de Ambulanţă şi SMURD, conducătorul auto fiind transportat mai întâi la Spitalul Municipal Topliţa, unde i s-a acordat primul ajutor şi îngrijiri medicale, după care a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc pentru investigaţii suplimentare, potrivit Biroului de presă din cadrul IPJ Harghita.

Tot din cauza vântului puternic, un microbuz a fost lovit de un arbore pe DN 13A, în afara municipiului Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc, în zona Piricsike. În acest caz nu a fost nimeni rănit.

Purtătorul de cuvânt al ISU Oltul Harghita, Alina Ciobotariu, a făcut un bilanţ al efectelor înregistrate la nivelul judeţului Harghita, care s-a aflat sub incidenţa unei avertizări meteorologice COD PORTOCALIU de vânt puternic şi viscol. Astfel, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil, circulaţia a fost blocată temporar pe DN 15, între Topliţa şi Borsec. Pe DN 13B, între Joseni şi Praid, circulaţia rutieră a fost temporar blocată din aceeaşi cauză, iar de la ora 18:30 a fost închisă în zona Pasului Bucin, km 3-33. La fel şi pe DN 12C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu, unde circulaţia a fost oprită începând cu ora 17:00 din cauza vântului puternic. Timp de aproximativ 4 ore circulaţia a fost blocată şi pe DJ 125, între Sândominic – Bălan, apoi fiind reluată pe un singur sens. Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza copacilor căzuţi şi pe DJ 138A, spre Harghita-Băi, DJ 138, DN 13A.

Ieri, circulaţia a fost reluată pe toate drumurile din judeţ.

Pentru degajarea drumurilor au acţionat pompierii profesionişti din cadrul structurilor ISU „Oltul” Harghita, în colaborare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Borsec, Praid, Joseni, Sândominic, Vlăhiţa şi Zetea, alături de echipaje specializate de la Secţia de Drumuri Naţionale, dar şi jandarmi.

De asemenea, miercuri seara, circulaţia feroviară fost temporar blocată în Livezi-Ciuc, pe linia 501, care face legătura între Siculeni şi Adjud, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată. Două trenuri de călători, cu 95 călători, au fost afectate temporar. Cei 95 de călători au fost preluaţi de 2 autobuze. Traficul feroviar a fost reluat, însă se circulă cu locomotive diesel până la repunerea sub tensiune a instalaţiei electrice.

Vremea rea a generat probleme şi la alimentarea cu energie electrică a consumatorilor în 12 localităţi (3 total, 9 parţial): Bălan, Secu, Bilbor, Lacu Roşu, Gheorgheni, Recea, Hagota, Capu Corbului, Harghita-Băi, Tuşnad Nou, Tuşnad Sat şi Liban. Au fost afectaţi un număr de 5.281 de consumatori, 8 linii şi 56 PT-uri.

Potrivit informațiilor furnizate în această dimineață, s-au alimentat integral cu energie electrică aproape toți consumatorii. În cursul zilei de astăzi, a mai rămas de rezolvat situația din orașul Bălan, unde opt consumatori încă nu au curent electric, și din Lacu Roșu, unde în cazul a șase consumatori nu s-a reluat alimentarea cu energie electrică.

Cursuri suspendate în cinci localități, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri seara, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile directorii de la unităţile de învăţământ „Liviu Rebreanu” şi „Geo Bogza” din oraşul Bălan au solicitat suspendarea cursurilor în data de 6 februarie (ulterior și pentru ziua de 7 februarie). La Liceul „Liviu Rebreanu” este vorba de cinci grupe de preşcolari, patru clase de învăţământ primar, patru clase de învăţământ gimnazial şi cinci clase de învăţământ liceal, totalizând un număr de 200 de elevi şi 111 preşcolari.

La Şcoala Gimnazială „Geo Bogza”, cursurile sunt suspendate pentru 16 clase de învăţământ primar şi gimnazial, cu un efectiv de 260 de elevi.

Recuperarea materiilor se va face în cursul săptămânii viitoare. Bălanul nu are curent electric, un perete de la sala de sport a oraşului a căzut, mai mulţi arbori au fost doborâţi de vântul puternic, la fel şi mai multe cabluri, care sunt la pământ.

Mai multe maşini autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervin în zonă pentru îndepărtarea arborilor şi cablurile de pe arterele circulate.

Joi dimineaţa, alte patru unităţi de învăţământ din judeţ au anunţat suspendarea cursurilor din cauza vremii, dar şi a faptului că mai multe localităţi nu au curent electric, după ce cablurile de alimentare şi posturile de transformare au fost avariate de vântul puternic şi de arborii doborâţi la pământ. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, au fost suspendate cursurile la Liceul din Corbu, unde funcţionează 19 formaţiuni de studiu cu 438 de elevi.

La Şcoala Gimnazială Bilbor, s-au suspendat orele la două structuri unde învaţă 87 de preşcolari şi elevi.

La Tuşnad Sat, cei 102 elevi de la Şcoala Gimnazială „Imets Fülöp Jákó” au fost anunţaţi să nu vină la cursuri, întrucât unitatea de învăţământ nu este alimentată cu energie electrică şi nici centrala termică nu poate funcţiona.

Situaţia este similară la Grădiniţa „Szivárvány” din Băile Tuşnad, unde cursurile au fost suspendate pentru cei 30 de preşcolari din două grupe. (Şt.P., D.M.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.