După modelul traseului El Camino din Spania: Se doreşte ca de Rusaliile Catolice din 2018, în judeţ să vină primii pelerini care să străbată ultimii o sută de kilometri pe jos din ruta Via Mariae | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Religie » După modelul traseului El Camino din Spania: Se doreşte ca de Rusaliile Catolice din 2018, în judeţ să vină primii pelerini care să străbată ultimii o sută de kilometri pe jos din ruta Via Mariae
După modelul traseului El Camino din Spania: Se doreşte ca de Rusaliile Catolice din 2018, în judeţ să vină primii pelerini care să străbată ultimii o sută de kilometri pe jos din ruta Via Mariae

După modelul traseului El Camino din Spania: Se doreşte ca de Rusaliile Catolice din 2018, în judeţ să vină primii pelerini care să străbată ultimii o sută de kilometri pe jos din ruta Via Mariae

După ce în acest an, Barabás Csaba, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a parcurs cunoscutul traseu El Camino, a demarat o iniţiativă care se doreşte a fi una importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului religios din Harghita. A vorbit cu Molnár Sándor, reprezentantul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, şi astfel s-a pus pe hârtie realizarea unui traseu asemănător celui din Spania, dorindu-se ca de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc o parte dintre pelerini să aibă ocazia de a parcurge 100 de km pe jos.

Din 5 trasee care vin spre Şumuleu-Ciuc, unul se doreşte a fi amenajat integral

În cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, coordonatorul drumului Via Mariae, Molnár Sándor, şi reprezentantul CJ în cadrul proiectului ce s-a conturat, Barabás Csaba, s-a amintit faptul că, în prezent, prin judeţ trec 5 trasee cu caracter religios, care fac parte din Drumul Mariei. Dar şi că aceste trasee nu sunt amenajate aşa cum ar trebui şi nici nu prezintă siguranţă pe întreaga lor lungime.

Borboly Csaba spunea că 8 localităţi înşiruite pe unul dintre aceste trasee au semnat o declaraţie prin care se angajează să se implice în amenajarea ultimilor o sută de kilometri, traseul urmând să fie semnalizat, pe lungimea lui să fie montate panouri de informare, iar dacă este necesar, chiar să se construiască refugii pentru pelerini. Este vorba de localităţile Atid, Lupeni, Dealu, Zetea, Satu Mare, Căpâlniţa, Vlăhiţa şi Miercurea-Ciuc.

Pentru construirea acestui drum tematic şi chiar pentru crearea unei legături cu alte drumuri care să pornească din Austria şi până la Şumuleu-Ciuc, Borboly Csaba spunea că i-a cerut ajutorul financiar inclusiv premierului Ungariei, Orbán Viktor.

Impulsul a venit de la Bucureşti

Coordonatorul drumului Via Mariae, Molnár Sándor, spunea că un impuls pentru trecerea la o nouă etapă a venit din Bucureşti, de la Ministerul Turismului, când, în acest an, cu ocazia unei conferinţe internaţionale ce a avut loc la Suceava, s-a propus să fie prezentat, ca un exemplu din România a ceea ce înseamnă pelerinaj, acest proiect al Drumului Mariei şi al Şumuleului-Ciuc.

Molnár Sándor spunea că marcarea traseelor a început în 2011, iar în prezent, în judeţ, sunt 550 km de trasee ce fac parte din Drumul Mariei, dintre care pe 480 km s-a lucrat şi există marcaje. Totodată, adăuga acesta, în ultimii 2-3 ani, pe aceste trasee au început să vină şi turişti din străinătate care au bifat El Camino şi, dacă nu vrem să-i pierdem, atunci drumul de la noi trebuie să fie unul sigur şi marcat cum trebuie.

O creştere cu 75% a numărului înnoptărilor în perioada Rusaliilor

În ciuda faptului că în judeţ există 5 trasee ce fac parte din drumul Via Mariae, spunea Barabás Csaba, ele nu sunt marcate integral. Însă unul dintre acestea se doreşte a fi construit de către Consiliul Judeţean, în parteneriat cu autorităţile locale, parohiile, organizaţiile civile şi voluntari din 8 localităţi.

„Intenţia noastră este ca o parte din credincioşii care vin la marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc să facă ultimii 100 de km pe jos”, spunea Barabás Csaba. Iar dacă vor fi pelerini care vor accepta provocarea, atunci aceştia îşi vor prelungi şederea în zonă de la un weekend, cât este momentan, la 6-7 zile. De asemenea, dacă 1% dintre cei care anual vin la pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc s-ar încumeta să facă acest traseu pe jos, atunci numărul înnoptărilor în acea perioadă ar creşte cu 75%.

Reprezentantul CJ în cadrul acestui proiect a mai precizat că tot de la cunoscutul traseu El Camino se va împrumuta şi ideea tipăririi unor paşapoarte de pelerini pe care să fie aplicate ştampile din locurile prin care vor trece credincioşii.

În final, acesta a mai arătat că toată această investiţie ar costa CJ în jur de 15.000 de lei, iar drumul se doreşte a fi gata în primăvara anului următor. Şi tot până atunci se doreşte şi realizarea unui plan de marketing pentru promovarea acestui drum şi în străinătate.

Suntem pregătiţi să creştem numărul înnoptărilor cu 75%?

Având în vedere traseul care ar urma să fie parcurs de către pelerini (Atid – Lupeni – Dealu – Zetea – Satu Mare – Căpâlniţa – Vlăhiţa – Miercurea-Ciuc), şi dacă un procent din cei care au venit anul acesta la procesiunea catolică de la Şumuleu-Ciuc îl vor urma, atunci vom putea asista la o creştere cu 75% a numărului de înnoptări, întrebarea ce se pune este dacă operatorii din turism sunt pregătiţi pentru asta. Vor fi suficiente pensiuni care să cazeze aceşti pelerini?

Barabás Csaba recunoştea că este o mare provocare, motiv pentru care doreşte să-i implice şi pe localnici, dar şi parohiile din zonă, pentru ca turiştii să aibă şi aceste două alternative de cazare.

La rândul său, Molnár Sándor spunea că „sunt sate unde nu avem nici o cazare, sunt sate unde avem una-trei pensiuni şi atunci trebuie să calculăm că începem aici şi trebuie făcuţi 20 km sau 30 km dacă se doreşte să se doarmă undeva”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. De acord. Cu condiția să se păstreze caracterul religios al manifestării și să nu se transforme într-o manifestare de șovinism, antiromânească!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.