Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mai mult de 50% din clădirile şcolilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu nu o deţin | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Mai mult de 50% din clădirile şcolilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu nu o deţin
Mai mult de 50% din clădirile şcolilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu nu o deţin

Mai mult de 50% din clădirile şcolilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu nu o deţin

Unul dintre motive: nu sunt foarte mulţi proiectanţi la nivel de judeţ care să-şi asume întocmirea acestor documentaţii

Marea majoritate a clădirilor din judeţ în care învaţă elevi, 498, nu fac obiectul acestei autorizări, conform legislaţiei în vigoare

Peste 50% din clădirile unităţilor de învăţământ funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, deşi obţinerea acestui document este necesară. Anul trecut, procentul şcolilor din judeţ neautorizate era de 30%.

Potrivit informaţiilor furnizate de prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, col. Ovidiu Dudu, în judeţ avem un total de 624 de clădiri în care învaţă elevi. Din acestea, 60 sunt autorizate, iar 66 nu sunt. Marea majoritate a acestor clădiri, 498, nu fac obiectul autorizării, conform legislaţiei în vigoare.

Cum era de aşteptat, cele mai multe clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt în mediul rural – 43 – restul de 23 fiind în mediul urban. Din şcolile autorizate, 39 sunt în mediul urban, iar 21 în rural.

La rândul său, locotenent-colonel Radu Monoranu, şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU „Oltul” Harghita, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Legea 146 din 26 iunie 2017 prorogă termenul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu. Astfel, termenul de obţinere a autorizaţiei este 30 septembrie 2017.

Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care în acest an nu au fost foarte multe solicitări pentru autorizaţii de securitate la incendii este că nu sunt foarte mulţi proiectanţi la nivel de judeţ care să-şi asume întocmirea acestor documentaţii. „Procedurile de obţinere a autorizaţiilor, din punctul nostru de vedere, sunt destul de simple. Dar pentru proiectant, pentru investitori, documentaţia este destul de laborioasă, să zic aşa. Sunt documente pe care nu orice proiectant poate să le întocmească, pentru că trebuie să se specializeze în acest domeniu. (…) Din acest motiv sunt puţini proiectanţi la nivel de judeţ care îşi asumă întocmirea unor documentaţii de anvergură. Aceasta este una dintre cauzele care au dus la un număr mic de solicitări în acest an de obţinere a autorizaţiilor de securitate la incendiu din partea unităţilor şcolare”, a declarat lt.-col. Radu Monoranu, precizând că, totuşi, proiectanţii competenţi pot veni de oriunde, cu condiţia să întocmească documentaţii de calitate.

Şeful Inspecţiei de Prevenire a spus că vor fi continuate verificările la fiecare unitate şcolară care nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu şi trebuie să deţină acest document.

Acesta a explicat că sunt unităţi şcolare care nu fac obiectul autorizării în domeniul securităţii la incendiu, din diferite motive: unele sunt clădiri vechi, care nu au suferit modificări, modernizări, extinderi, iar altele au suprafaţa mai mică decât cea prevăzută în actele normative care stabilesc categoriile de construcţii care se supun acestei autorizări. De altfel, după cum am arătat, sunt şi cele mai numeroase din judeţ.

Lt.-col. Radu Monoranu şi-a exprimat speranţa că în această toamnă şi până la sfârşitul anului se va diminua numărul clădirilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. În acest sens s-a pus la punct şi o strategie, cu ajutorul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, prin care „ne întâlnim cu directorii de şcoli şi primarii din judeţ pentru a stabili ce avem de făcut”. Acesta fiind şi unul dintre motive pentru care a crescut numărul şcolilor autorizate în anul şcolar 2017/2018 faţă de anul anterior. De asemenea, a continuat acesta, se va organiza un forum, la care să participe toţii directorii de şcoli şi primarii din judeţ, pentru că finanţarea unităţilor şcolare depinde de autorităţile publice locale, „pentru a sta de vorbă împreună şi pentru a vedea care sunt măsurile ce trebuie adoptate de fiecare dintre noi în parte pentru a îmbunătăţi situaţia din judeţ”.

Conform sursei citate, totuşi, Harghita se află peste media la nivel naţional în ceea ce priveşte autorizarea de securitate la incendiu.

Şeful Inspecţiei de Prevenire a mai explicat că şcolile fără autorizaţie de securitate la incendiu vor funcţiona în continuare, „dar conducerea acelei instituţii de învăţământ îşi va asuma un risc foarte mare”. Conform acestuia, în cazul în care o şcoală funcţionează fără această autorizaţie, instituţia respectivă poate fi sancţionată contravenţional cu o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 lei. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.