Toplița:Discuții în Consiliul Local pe tema bugetului din acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Societate »
Toplița:
Discuții în Consiliul Local pe tema bugetului din acest an
<h5><i>Toplița:</i></h5>Discuții în Consiliul Local pe tema bugetului din acest an

Toplița:
Discuții în Consiliul Local pe tema bugetului din acest an

  • La ședința de ieri, când trebuia adoptat bugetul, s-a luat decizia ca votul să fie amânat pentru marți
  • Ciprian Rugină: „Luni o să mai avem o rundă de discuții să vedem cum putem să găsim soluția cea mai bună să alocăm cei 4 milioane de lei necesari investiției de gaz, prioritară pentru toată lumea”
  • Sebastian Buzilă: „Cel mai important e să avem asigurate suficiente fonduri pentru lucrările începute”

În cadrul ședinței de Consiliul Local al municipiului Toplița, care a avut loc ieri, cel mai important punct de pe ordinea de zi era adoptarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2022. Însă, după discuții avute în cadrul ședinței, consilierii au decis să amâne votul pentru săptămâna viitoare, pentru a mai putea avea anumite discuții legate de buget. Iar cel mai important subiect care a stârnit discuții și pe seama căruia se va mai discuta este suma prevăzută pentru finalizarea rețelei de gaz.

De altfel, în luna februarie, scriam și noi în urma unei discuții cu Dumitru Urzică, şef Birou Investiţii şi Achiziţii în cadrul Primăriei municipiului Topliţa, că în acest an administrația publică avea rezervate 4 milioane de lei pentru gaz, adică întreaga sumă necesară ca rețeaua să fie finalizată în acest an.

Însă, ieri, consilierii au observat că, în cadrul proiectului de buget care trebuia votat, la acest capitol era trecut doar un milion de lei.

Consilierul local Sebastian Buzilă ne declara, legat de discuțiile care au dus la amânarea votului și la creionarea bugetului, că „cel mai important e să avem asigurate suficiente fonduri pentru lucrările începute”. El susținea faptul că, având lucrări începute, nu se pot aloca bani și pentru altele noi, pentru că cele existente nu vor putea fi finalizate.

Sebastian Buzilă arăta faptul că anul trecut s-au cheltuit 5 milioane de lei din excedent, iar în acest an sunt prevăzute celelalte 7 milioane de lei, din totalul de 12 milioane de lei cât era excedentul la începutul lui 2021.

Astfel, afirma consilierul local, dacă dintr-un excedent de 7 milioane nu s-au găsit sursele să se pună la gaz 4 milioane de lei, fiind alocat doar 1 milion de lei, atunci anul viitor, când vor trebui alocați ceilalți 3 milioane de lei, nu se va avea de unde, deoarece vor mai fi proiecte majore la ambulatoriul spitalului ori la canalizare.

Sebastian Buzilă consideră că Primăria municipiului Toplița ar trebui să reducă și cheltuielile de funcționare, în caz contrar putându-se ajunge în situația în care trebuie făcute chiar împrumuturi.

„Eu m-am axat mai mult pe cheltuielile de investiții care trebuie prioritizate. Adică, hai să dăm bani acolo unde neapărat trebuie să terminăm lucrările. Dar trebuie să existe și un plan de reducere a cheltuielilor de funcționare, pentru că altfel eu preconizez că, dacă nu anul viitor, în doi ani, nu o să mai avem bani nici pentru cheltuielile de funcționare. O să ajungem să luăm împrumuturi. Nu mai vorbesc de investiții din buget propriu, care o să fie minime”, spunea consilierul local.

La rândul său, Ciprian Rugină, administratorul public al municipiului Toplița, preciza că, până în prezent, au avut loc discuții cu consilierii locali de trei ori. Au fost discuții constructive, în care s-au adus argumente legate de necesitatea anumitor investiții.

„Săptămâna aceasta – ne spunea Ciprian Rugină – după ce am primit sumele de la Finanțe, s-a făcut o reașezare a sumelor în buget. Ieri, în cadrul ședinței de Consiliu Local s-a decis să amânăm până marți votarea bugetului, pentru ca luni (înainte cu o zi – n.a.) să mai avem încă o rundă de discuții și să vedem cum putem să găsim soluția cea mai bună să alocăm cei 4 milioane de lei necesari investiției de gaz, prioritară pentru toată lumea”.

Probabilmulți se întreabă cum s-a ajuns ca din 4 milioane de lei alocați pentru gaz, cât se angajase municipalitatea la începutul anului, s-a  ajuns ca în proiectul de buget să fie prevăzut doar 1 milion de lei.

„Din ceea ce cunosc eu – explica administratorul public al municipiului – în momentul în care construiești un buget, faci o prognoză pe tot anul. Trebuie să ajungem la un consens: punem o parte din sumă la toate obiectivele și urmărim pe parcursului anului să încasăm absolut toate sumele necesare, să mai găsim surse de finanțare sau să prioritizăm o anumită investiție și să alocăm toată suma pentru ca pe parcursul anului să rezolvăm diferența pentru celelalte? Acesta va fi un subiect care se va discuta luni”.

De altfel, Ciprian Rugină preciza că și în cazul Consiliului Județean și a altor localități, în cadrul bugetului adoptat au fost prevăzute sume doar pentru primul semestru, urmând ca după rectificare să se reașeze sumele. „Nu este nimic anormal sau ceea ce nu poate să fie discutat”.

De altfel, acesta dădea asigurări că atât din partea primarului, din partea directorului executiv, cât și din partea lui, există „deschidere totală să stăm toți la masă și în momentul în care este votat să se meargă împreună ca echipă”.

„Primul aspect care trebuie rezolvat este gazul. În plus, trebuie ținut cont că, într-un municipiu cu o întindere ca cea a Topliței, nevoile la funcționare sunt foarte mari. Mă refer la întreținere de drumuri, la deszăpezire, la reparații, la canalizare. Aici vor fi punctele fierbinți pe care să le abordăm”, concluziona Ciprian Rugină.

Soarta proiectelor despre care am scris în luna februarie

L-am întrebat pe administratorul public al municipiului ce se întâmplă cu soarta proiectelor despre am amintit în materialele din luna februarie (aici și aici), în condițiile în care se discută despre redistribuirea sumelor de bani.

„Toate proiectele prezentate în luna februarie și făcute publice sunt și vor rămâne pe lista de investiții. La votul acestui buget este vorba de prioritizarea fiecăruia. Clar, pe locul I este gazul.

Avem spitalul, sunt proiecte din fonduri europene care acum încep să se implementeze, avem Primăria, sunt lucrări care se fac la școli. Pentru toate aceste lucrări și care au finanțări din fonduri europene, primăria trebuie să vină cu o anumită sumă reprezentând contribuția proprie. Dar și acestea trebuie așezate în buget.

Trebuie să stăm jos și să ne spună clar și de la investiții care este probabilitatea ca proiectul X, Y, Z să necesite anul acesta plăți. Poate sunt proiecte la care procedurile de licitație durează până la sfârșitul anului și intră la plată anul viitor, caz în care putem să mutăm sumele.

Cred că am dat dovadă, și anul acesta și anul trecut, prin consultările care s-au făcut că deciziile se iau la masă, împreună.”, spunea Ciprian Rugină.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.