Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Destul de multe intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni, pe pârtiile de schi, în perioada sărbătorilor de iarnă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Destul de multe intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni, pe pârtiile de schi, în perioada sărbătorilor de iarnă
Destul de multe intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni, pe pârtiile de schi, în perioada sărbătorilor de iarnă

Destul de multe intervenţii ale salvamontiştilor harghiteni, pe pârtiile de schi, în perioada sărbătorilor de iarnă

Salvamontiştii harghiteni au intervenit de 35 de ori pe pârtiile de schi din judeţ, în perioada sărbătorilor de iarnă, dar nu au fost înregistrate, din fericire, accidentări foarte grave.

Şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Örs, a declarat publicaţiei noastre că în perioada sărbătorilor de iarnă pârtiile de schi funcţionale din judeţ au fost foarte aglomerate şi sunt şi în continuare. Acesta a precizat că la altitudini mai joase nu este zăpadă, temperaturile sunt mai ridicate, iar pârtiile care sunt mai aproape de Miercurea Ciuc nu funcţionează, iar oamenii s-au înghesuit în zonele în care instalaţiile erau în funcţiune.

Potrivit afirmaţiilor sale, accidentele de pe pârtii s-au produs din cauză că, în contextul aglomeraţiei, oamenii nu erau atenţi, nu aveau suficientă răbdare sau nu erau echipaţi corespunzător. „Suntem la începutul sezonului şi oamenii nu sunt pregătiţi. Nu îşi aleg pârtiile corespunzătoare nivelului lor de pregătire. Este o problemă destul de mare şi destul de frecventă”, a spus Fekete Örs, care a menţionat că, în general, salvamontiştii au intervenit în ultima perioadă în cazul unor fracturi, entorse, tăieturi sau lovituri.

Acesta a adăugat că salvatorii montani din judeţul Harghita au intervenit şi în cinci cazuri în care oamenii s-au rătăcit pe munte, printre cei care au fost căutaţi de reprezentanţii Salvamont numărându-se şi un băieţel în vârstă de 8 ani care dispăruse în zona Harghita Mădăraş. Din fericite, toate persoanele au fost găsite tefere şi fără să fi fost întâmpinate probleme.

Şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din cadrul CJ Harghita a recomandat tuturor celor care doresc să plece pe trasee în zona montană să ţină cont de faptul că, deşi în localităţi poate să fie cald şi frumos, pe munte este iarnă şi este importantă folosirea unui echipament corespunzător. Totodată, traseul trebuie ales astfel încât turiştii să se poată întoarce, pe cât posibil, încă pe lumină, iar aceştia să aibă la ei lanterne, alimente, apă sau ceai cald şi să aibă grijă ca acumulatorii telefoanelor mobile să fie încărcaţi. Fekete Örs a adăugat că este important ca turiştii să nu aştepte să se însereze şi pentru că în această perioadă ceaţa se poate lăsa foarte repede pe munte şi devine mai dificilă găsirea drumului de întoarcere, iar în plus vremea este capricioasă la altitudini mai mari, ploaia se poate transforma rapid în lapoviţă sau ninsoare şi hipotermia se poate instala în scurt timp.

Pe parcursul anului trecut, salvamontiştii harghiteni au avut câteva sute de intervenţii pe teritoriul judeţului.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.