Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu primarul municipiului Topliţa despre bugetul din 2020 şi proiectele pe care municipalitatea le are în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » De vorbă cu primarul municipiului Topliţa despre bugetul din 2020 şi proiectele pe care municipalitatea le are în acest an
De vorbă cu primarul municipiului Topliţa despre bugetul din 2020 şi proiectele pe care municipalitatea le are în acest an

De vorbă cu primarul municipiului Topliţa despre bugetul din 2020 şi proiectele pe care municipalitatea le are în acest an

În martie va avea loc a treia licitaţie pentru atribuirea reţelei de gaz în municipiu. În primăvară vor începe lucrările la sensul giratoriu din centrul oraşului. Se speră că se vor finaliza şi lucrările ce ţin de „marea canalizare”, dar să se dea în folosinţă şi blocul ANL. Toate acestea sunt completate de o serie de alte proiecte, în total, municipalitatea având pe portalul de achiziţii publice aproximativ 100 de poziţii, din care 30 vizează investiţii mari.

Săptămâna trecută, Consiliul Local Topliţa a votat bugetul localităţii. Un buget despre care s-a precizat că este mai mare decât cel de anul trecut. Dar cât de mulţumiţi sunt topliţenii despre acest buget şi de cât de mare este pentru ceea ce şi-au propus în acest an, l-am întrebat pe Stelu Platon, primarul municipiului de pe Mureşul Superior.

– Bugetul, faţă de anul trecut – spunea edilul – este mai mare cu circa 10 milioane de lei şi acest lucru se datorează, în primul rând, legii bugetului naţional, buget aprobat prin asumare în 2019, publicat în ianuarie 2020.

De unde provine această creştere? În primul rând, aşa cum v-am spus, de la modificarea legii, în sensul că primim pe impozitul pe venit 63%, faţă de 60% cât aveam anul trecut. Cea mai importantă creştere o reprezintă transferurile din Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), unde avem o creştere de aproximativ 8 milioane de lei.

Statul şi-a revenit din greşeala pe care a făcut-o în 2019, în sensul că finanţează 50% din cheltuielile sociale. Aici ne referim la faptul că noi avem – de altfel suntem singura primărie din judeţ – un centru pentru vârstnici (azil de bătrâni), un centru de zi pentru 25 de copii care vin în acesta şi, în afară că iau o masă cu trei feluri de mâncare la prânz, au posibilitatea, sub îndrumarea unei persoane autorizate, să-şi facă lecţiile, după care se duc înapoi în familii; ei bine, asta înseamnă costuri. Şi, sigur, salariile, respectiv indemnizaţiile celor circa 120 de asistenţi personali însemna un efort financiar foarte mare – vreo 68 de angajaţi (pentru că este la latitudinea persoanei să opteze pentru angajare sau indemnizaţie) şi diferenţa – indemnizaţi, persoane care au grijă de acele persoane cu handicap de gradul I.

Acum, despre buget, dacă ne satisface nevoile… nici un buget nu este şi nu va fi îndestulător pentru o comunitate, pentru că nevoile sunt foarte diverse şi foarte mari: cele de funcţionare a comunităţii (mă refer aici la şcoli, la spital, la străzi, la iluminat) şi nevoile pentru investiţii.

Topliţa, deşi este un oraş mic, are multe cheltuieli şi aş enumera câteva dintre ele. În afară de Centrul Social, nu vorbesc de şcoli şi spital, care sunt prioritare, avem: cinematograf, sala de spectacole, stadion, centrul wellness, pârtie de schi, patru bazine, centru de echitaţie, terenuri de sport. Sigur, unele sunt private, dar toate astea costă. Pe urmă avem 75 de km de străzi, care trebuie întreţinute; am asfaltat în ultimii 10-12 ani vreo 55 de km, dar tot mai avem. Pe urmă apă-canal. Aici nu e vorba numai de investiţii, ele trebuie şi întreţinute. Acest lucru trebuie să înţeleagă cetăţenii: zăpada trebuie curăţată pe 75 de km de drumuri, trebuie să adunăm gunoaiele de pe 75 km de străzi, pentru că sunt case peste tot (oamenii sunt nemulţumiţi pentru că, poate, maşina nu ajunge în fiecare zi) – asta înseamnă personal angajat, maşini de colectat şi toate celelalte.

Având un buget cu aproximativ 10 milioane de lei mai mare faţă de cel de anul trecut, care sunt priorităţile municipiului?

Primarul municipiului Topliţa spunea că sunt multe proiecte, numai pe încredinţare directă având vreo 70 de poziţii, iar pe licitaţii, pe investiţii mari, încă vreo 30 de poziţii deschise pe portalul de achiziţii publice. „Deci – spunea edilul – avem de lucru. Avem asigurată finanţarea, pentru că trebuie să spun că un buget nu se realizează pe dorinţe, ci pe cifre foarte exacte. Adică ne raportăm la sumele realizate, colectate în anul precedent, şi la sumele defalcate, comunicate de instituţiile statului pentru fiecare primărie”.

Şi să aruncăm o vedere peste cele mai importante investiţii enumerate de Stelu Platon.

– Gazul, care de vreo 10 ani îl tot introducem – amintea acesta. Dar, suntem la a treia licitaţie, cu termen pe 12 martie, în care am decis să cofinanţăm lucrarea şi sperăm că în aceste condiţii va veni un investitor. Cofinanţarea înseamnă vreo 4 milioane de lei, pe doi ani de zile, ceea ce înseamnă 50% din lucrare.

Avem semnat contract pe partea de canalizare şi asfaltare în cartierul Luncani, care este la 50 de metri de spital, peste Mureş. Este o investiţie mare, de 4 milioane jumătate şi vom începe lucrările foarte curând.

Avem semnat contractul pentru sensul giratoriu. De 7-8 ani de zile ne-am lovit de tot felul de pereţi, până când, în sfârşit, am obţinut toate avizele pentru a face acest sens giratoriu pentru că, din păcate, centura nu a fost introdusă de către guvernele României în Master Plan şi atunci toate maşinile care merg pe această axă trec prin municipiu. Zona unde vom face acest sens giratoriu este şi una amenajată la sfârşitul anilor ’80, intersecţia fiind total improprie, de multe ori trezindu-ne cu tirurile că ajung pe la gară, înspre Măgheruş – staţiunea Banffy; nu din vina şoferilor, din vina configuraţiei intersecţiei.

– Când preconizaţi să începeţi lucrările?

– Contractul este semnat, cum ne lasă vremea. Am fi putut începe în octombrie, dar n-am riscat blocarea traficului E578 odată cu venirea iernii.

Mai avem contractul cu asfaltarea Tinovului aflat în derulare. Este un contract pe PNDL 2, de vreo 7 milioane de lei, care a născut foarte multe comentarii: este vorba de marea canalizare. Vorbim de canalizările care descarcă tot oraşul spre staţia de epurare, o investiţie făcută acum vreo 5 ani. Conductele care preiau toată canalizarea din acest oraş sunt din azbest, colmatate. O parte am rezolvat-o pe zona Tinovului. Este făcută şi subtraversarea dar, din păcate, în toamnă, ne-am lovit de o problemă care nu a fost observată: am dat de piatră, adâncimea fiind la 4 metri şi jumătate şi atunci ne-am blocat. Constructorul care a câştigat licitaţia nu a avut utilajele necesare; s-ar părea, însă, că în sfârşit a găsit un picon foarte performant şi putem merge mai departe.

Ambulatoriul spitalului, staţia de salvare, campusul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi alte investiţii, în vizor de a demara în acest an

– Pe urmă avem investiţii care sperăm că vor demara. Vorbim aici de Liceul „O.C. Tăslăuanu” – o investiţie de vreo 12 milioane; vorbim de sală polivalentă – o investiţie de vreo 10 milioane.

Suntem în faza de a semna proiectul pentru iluminatul public – înlocuirea cu sisteme LED, mult mai economice, şi extinderea reţelei în zona Tinov pe o distanţă de 2 km.

De asemenea, avem ambulatoriul spitalului. Este un proiect foarte important, declarat eligibil şi acum aşteptăm finanţarea. Din păcate, s-ar părea că nu vom intra pe această finanţare care se încheie în 2020, dar avem toate promisiunile că vom intra pe 2021-2027, următoarea sesiune finanţată de UE.

Am mai depus o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru o chestiune care iarăşi se tergiversează de ani de zile: e vorba de staţia de salvare din Topliţa. Noi ţinem ambulanţele în garaje metalice improprii, şoferii stau în condiţii neprielnice. Ni s-a spus, cum ni se spune de vreo 12 ani, că se va găsi o soluţie legat de această staţie de salvare.

Avem două proiecte foarte importante, dintre care unul în evaluare: Campusul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, cu şcoală profesională şi post liceală tehnică.

Mai avem două săli de sport, la Şcoala „Sf. Ilie” şi Şcoala „Andrei Şaguna”, Călimănel, cu un parc de joacă în zona stadionului.

Dăm importanţă deosebită şi lucrărilor cadastrale. Aici ne lovim, însă, de oarecare lipsă de interes a cetăţenilor, neprezentându-se la faţa locului atunci când se măsoară tarlalele respective, cu toate că noi facem o campanie destul de importantă.

Să nu se înţeleagă că toate aceste investiţii sunt pe banii primăriei: o parte sunt fonduri atrase, fie de la Guvern – inclusiv pentru gaz am depus o documentaţie la Ministerul Dezvoltării ca în situaţia în care nu va veni nici o firmă nici la a treia licitaţie să rămânem pe un program care încearcă să-l iniţieze Guvernul României pe fonduri europene; însă va presupune alţi 4-5 ani de zile.

Deci, cum spuneam, sunt destul de multe proiecte.

Pentru că o parte din aceste proiecte sunt deja începute, lucrările pentru altele se speră că vor demara în acest an, iar în cazul altora, lucrările se vor întinde pe o durată mai îndelungată de timp, să vedem ce proiecte au şanse să fie finalizate în 2020

– Dintre proiectele mari la care am făcut referire, în mod sigur se va face sensul giratoriu. În mod sigur se va face Tinovul. În mod sigur se va încheia PNDL 2 – vorbesc de canalizarea mare care s-a blocat din motive tehnice, pentru că dacă nu finalizează lucrarea, constructorul ştie că riscă să nu mai primească garanţiile de bună execuţie, adică are tot interesul să o finalizeze.

Terminăm anul acesta blocul ANL, care cuprinde 13 apartamente şi 7 garsoniere. Acolo ne-am împotmolit cu Electrica. Urmează să se facă conexiunea electrică şi noi să terminăm partea de amenajare, care e făcută în proporţie de 90% – am lăsat partea pe unde trebuie montate cablurile.

Noi mai avem şi alte proiecte mai mici de asfaltare şi canalizare. De exemplu, pe Tarniţei, Murelor, Măgura, Florilor. Sunt investiţii mai mici, dar foarte necesare.

Avem scările de acces spre Liceul „O.C. Tăslăuanu”, făcute încă din anii ’70 şi care trebuie refăcute.

Sperăm să finalizăm cel puţin două programe de parcelări, având semnate contractele: unul pe banii noştri, altul pe banii OCPI.

Sunt cel puţin 70 de proiecte care în mod cert anul acesta se vor finaliza.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.