55 de milioane de euro, valoarea proiectelor depuse de Primăria Miercurea Ciuc în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Sănătatea » 55 de milioane de euro, valoarea proiectelor depuse de Primăria Miercurea Ciuc în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2021
55 de milioane de euro, valoarea proiectelor depuse de Primăria Miercurea Ciuc în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2021

55 de milioane de euro, valoarea proiectelor depuse de Primăria Miercurea Ciuc în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2021

Primăria municipiului Miercurea Ciuc a depus, până în prezent, un număr de 18 proiecte de finanţare în exerciţiul financiar 2014-2020, în valoare totală de 55 de milioane de euro, din care 51 de milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

Datele au fost prezentate ieri de directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a făcut o analiză a implementării contractelor de finanţare ale Primăriei Miercurea Ciuc prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, dar şi stadiul pregătirii municipiului pentru accesarea fondurilor europene ce vor fi disponibile în perioada 2021-2027.

Din cele 18 proiecte depuse, 17 sunt contractate, iar unul, cel mai mare, în valoare de 35 de milioane de euro, este câştigat, evaluat şi se află în curs de contractare.

Simion Creţu a spus că acesta din urmă este un proiect de mobilitate urbană, care cuprinde, practic, şase proiecte, ce vizează reabilitarea străzilor Harghita şi Kossuth Lajos, pasajul CFR, autogara, depoul, dar şi managementul traficului.

De asemenea, directorul general al ADR Centru a arătat că începând cu 16 martie se redeschid finanţările pentru proiectele de eficienţa energetică a blocurilor, iar Miercurea Ciuc este principalul beneficiar din Regiunea Centru (formată din judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Covasna, Harghita şi Mureş) în acest domeniu. În portofoliul de proiecte existent la ADR Centru, Primăria Miercurea Ciuc apare că mai are în curs de pregătire încă trei proiecte de finanţare, care cuprinde reabilitarea a 23 de blocuri, iar valoarea este de peste 9,5 milioane euro, din care aproximativ 5,1 milioane de euro sunt nerambursabili.

În perioada de finanţare 2007-2014, a declarat Simion Creţu, Primăria Miercurea Ciuc a avut 13 proiecte în valoare de 26 de milioane de euro.

Totodată, directorul general al ADR Centru a arătat că la nivelul municipiului Miercurea Ciuc este aprobat un Plan de mobilitate urbană, al cărui valabilitate este până în 2025– şi o strategie integrată de dezvoltare urbană.

Pentru exerciţiul financiar 2021-2027 din Strategia integrată de dezvoltare, primăria îşi propune să depună 12 proiecte a căror finanţare este de peste 100 de milioane de euro.

„Concluzia este că, din punctul meu de vedere şi instituţional îmi asum, Primăria municipiului Miercurea Ciuc este (…) printre cei mai buni beneficiari ai noştri din Regiune. (…) Ceea ce mă bucură este că au viziune corectă pentru viitoarea perioadă de programare, astfel încât trebuie să finalizeze aceste proiecte începute şi să înceapă de la anul (deoarece în acest an încă se mai depun proiecte pe actualul exerciţiu financiar) să depună proiecte pentru a-şi completa Planul de mobilitate strategic. Se lucrează serios. Strategiile se monitorizează pe bază de indicatori şi lucrurile merg foarte bine”, a conchis Simion Creţu.

Prezent la conferinţa de presă, Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, a spus că cele 17 proiecte contractate până în prezent vizează reabilitarea şi modernizarea a 11 unităţi de învăţământ, „cele mai multe din Regiunea Centru”, trei cuprind 12 blocuri de locuit ce vor fi termoizolate (opt sunt în derulare şi patru sunt în faza de achiziţie publică), reabilitarea zonei de la Băile Miercurea Ciuc, a unei grădiniţe şi refacerea atelierului de la Liceul Tehnologic „Kós Károly”. În total, a spus primarul, acestea se vor ridica la 64 de milioane de euro. Toate proiectele amintite trebuie finalizate până la data de 31 decembrie 2023 (ultima zi pentru finalizarea proiectelor contractate în exerciţiul financiar 2014-2020).

„Practic, până în 31 decembrie 2023 (…) nu prea mai văd, eu personal, că se mai pot angaja alte lucrări în acest oraş, alte idei sau alte dezvoltări decât acelea care o să fie prinse în aceste proiecte. Plus că mai avem şase proiecte importante finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală în derulare. (…) Deci e un portofoliu imens”, a spus edilul.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc a spus că investiţiile din ultimii ani din reşedinţa judeţului au fost susţinute din resurse proprii, iar pe această bază au fost accesate fonduri europene.

„Dezvoltările care au avut loc în ultimii ani în oraşul nostru au fost susţinute constant din resurse proprii. Deci am făcut foarte, foarte multe dezvoltări exclusiv şi eminamente din resurse proprii. Dar, în acelaşi timp, desigur, pe această bază a resurselor proprii am putut să accesăm şi fonduri nerambursabile europene, să atragem şi fonduri guvernamentale în ultimii ani. Dar trebuie să precizez (…) că experienţa pe care am căpătat-o înainte încă de 1 ianuarie 2007, înainte să intrăm în Uniunea Europeană, pe proiectele începute şi derulate exclusiv din resursele proprii a fost foarte importantă, precum şi experienţa acumulată din punct de vedere al managementului, al utilizării fondurilor europene în actualul ciclu”, a declarat Ráduly Róbert Kálmán.

∗∗∗

Conform informaţiilor furnizate de directorul general al ADR Centru, în cadrul programului Operaţional 2014-2020, la nivelul Regiunii Centru au fost semnate, până în prezent, 661 de contracte de finanţare, cu o valoare totală de 836,5 milioane euro. Din judeţul Harghita au fost contractate 132 de proiecte, cu o valoare totală de 150,27 milioane de euro. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.