Controale APIA la unii dintre fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Controale APIA la unii dintre fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE
Controale APIA la unii dintre fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE

Controale APIA la unii dintre fermierii din judeţ care au solicitat subvenţia anuală din partea UE

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au început recent controale la unii dintre fermierii din Harghita care au solicitat subvenţia anuală din partea Uniunii Europene, pentru a se stabili dacă situaţia din teren corespunde cu cea descrisă în cererea pentru sprijinul financiar, verificările fiind efectuate pe baza unui eşantion extras din bazele de date ale instituţiei.

„În judeţul Harghita, din totalul de aproximativ 25.000 de fermieri, avem de controlat 204 fermieri. Dintre aceştia, 53 sunt fermieri mari, adică fermieri cu suprafeţe de teren de peste 50 de hectare. În ceea ce priveşte numărul parcelelor, avem de controlat 4.860 de parcele. În timpul controalelor mergem pe teren. Dacă este cazul, măsurăm suprafaţa, dar nu întotdeauna este nevoie. Verificăm condiţiile de eligibilitate, verificăm dacă ceea ce fermierul a pus pe hârtie cu ocazia depunerii cererii de plată coincide cu realitatea din teren. Adică dacă terenul este lucrat în condiţii minime care trebuie să existe şi, totodată, cu aceeaşi ocazie, dacă găsim nereguli, acestea vor fi consemnate în procesul-verbal de control. Datele acestea vor fi introduse în sistemul electronic doar mai târziu, adică pe parcursul toamnei, ceea ce înseamnă că fermierul îşi va afla exact sentinţa doar în toamnă. Desigur, nu suntem o instituţie care caută nod în papură. În primul rând, intenţia noastră este de a atrage cât mai multe fonduri europene, dar nu cu orice preţ, evident. Sigur că în procesul acesta de control, când fermierul este alături de noi, încercăm să ajungem la o înţelegere comună, cum poate să remedieze problemele în timp şi noi vom proceda ca atare. Adică, trebuie ştiut că nu suntem rău intenţionaţi, ne facem treaba, dar şi fermierul trebuie să-şi facă treaba. Când vedem buna intenţie a fermierului, atunci încercăm să-l ajutăm din toate puterile”, a declarat marţi presei directorul APIA Harghita, Haschi András.

Acesta a precizat că nu sunt foarte mulţi fermieri incluşi în eşantionul de control şi că este dificilă o comparaţie cu anii anteriori, în condiţiile în care sunt mereu diferenţe, iar situaţia depinde de multe lucruri, inclusiv de temperaturile crescute.

„În condiţii de 30 şi ceva de grade Celsius este foarte greu de umblat pe munte, de controlat, dar se pare că la momentul de faţă nu vom avea nevoie de ajutoare externe, adică de ajutoare din alte judeţe, cum s-a întâmplat în anii precedenţi, când a trebuit să vină să ne ajute, pentru că altfel nu puteam să finalizăm procesul acesta de control. Este o perioadă în care încercăm să dislocăm angajaţi şi din alte centre locale ale noastre din judeţul Harghita sau din alte servicii care nu au ca activitate de bază acest control pe teren. Este o procedură care trebuie finalizată până în 11 octombrie, pentru că, dacă nu se finalizează controlul, nu vom putea începe plăţile în avans, deci este o activitate absolut prioritară. Şi, desigur, este vară, oamenii au dreptul la un mic concediu etc. Dar de 17 ani, practic, am reuşit în fiecare an să finalizăm în termen această activitate”, a spus Haschi András.

Potrivit afirmaţiilor sale, şi în anii anteriori au fost fermieri care, din anumite motive, şi-au pierdut subvenţia, în principal din cauză că au incendiat vegetaţia de pe terenurile lor.

„Noi considerăm şi legea, evident, că nu se poate înlocui cositul cu arderea. Este altceva atunci când un fermier greşeşte, eventual terenul său nu este curăţat sau nu este păşunat în totalitate. Există diverse motive pentru care se întâmplă aceste lucruri, dar acestea nu sunt lucruri rău intenţionate. Dar arderile sunt nişte probleme pe care putem să le considerăm că sunt făcute cu rea intenţie, pentru că fermierul, în multe cazuri, pur şi simplu nu are animale, nu îşi lucrează terenul şi crede că un chibrit rezolvă cositul. Desigur, această problemă este deja veche. An de an scad aceste suprafeţe care sunt incendiate, sunt o serie de acţiuni în acest sens şi facem tot posibilul ca să scădem numărul acestor suprafeţe. În general nu se poate spune că sunt probleme foarte mari. Este un judeţ unde oamenii sunt gospodari, indiferent de partea judeţului, toţi sunt gospodari, trăiesc din agricultură majoritatea oamenilor şi este principala sursă de venit, aşa că facem tot posibilul ca ei să nu piardă subvenţia”, a adăugat directorul APIA Harghita.

Haschi András a menţionat că în paralel cu controalele de pe teren are loc şi o aşa-numită monitorizare, ceea ce înseamnă că absolut toate parcelele sunt verificate de către un sistem informatic.

„Se efectuează nişte fotografii din satelit şi aceste fotografii sunt interpretate de către un sistem informatic, aşa-numită inteligenţă artificială, care verifică dacă suprafaţa respectivă este atât de mare cum a fost solicitată ea la plată şi, respectiv, dacă se află cultura respectivă în acea parcelă. Este un sistem destul de complicat, încă nu este perfect. În multe cazuri fermierii sunt chemaţi personal să clarificăm treburile pentru că satelitul nu vede foarte clar ce este acolo. Şi această activitate a început să nu mai fie ceva foarte special, ci a devenit o activitate curentă şi fermierii ştiu de treaba asta. Părerea noastră este că un control la faţa locului nu este o treabă negativă din punctul de vedere al fermierului, pentru că de foarte multe ori este singura ocazie când putem discuta acolo, la faţa locului, cu fermierul ce trebuie să facă, cum trebuie să remedieze problemele. Aceasta duce doar la corectare sau la clarificarea, rezolvarea unor mici deficienţe”, a mai spus Haschi András.

Campania pentru depunerea cererilor pentru subvenţie s-a derulat anul acesta în perioada 4 aprilie – 12 iunie, fiind preluate documentele necesare din partea a 24.508 de fermieri harghiteni, cu aproximativ 2 la sută mai puţini decât în 2023, când au fost înregistrate 24.998 de solicitări pentru acordarea sprijinului financiar. Suprafaţa totală pentru care s-a solicitat subvenţie a crescut însă de la 177.328 la 180.145 de hectare. Este de aşteptat ca plăţile în avans să fie demarate în luna octombrie, după încheierea controalelor, iar cele finale să aibă loc în decembrie şi se estimează că în conturile fermierilor din judeţ vor intra, în total, între 70 şi 80 de milioane de euro.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.