Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Controale ale comisarilor pentru protecţia consumatorului în Piaţa Agroalimentară din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Controale ale comisarilor pentru protecţia consumatorului în Piaţa Agroalimentară din Miercurea-Ciuc
Controale ale comisarilor pentru protecţia consumatorului în Piaţa Agroalimentară din Miercurea-Ciuc

Controale ale comisarilor pentru protecţia consumatorului în Piaţa Agroalimentară din Miercurea-Ciuc

 Chiar dacă nu majore, au fost constatate o serie de nereguli

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Harghita a intensificat, în această perioadă, controalele la agenţii economici, fiind verificate în special produsele din carne şi de patiserie. Miercuri, un asemenea control a avut loc în Piaţa Agroalimentară din municipiul Miercurea-Ciuc. Aici, chiar dacă nu au fost identificate abateri majore, o serie de nereguli au fost, totuşi, găsite.

„Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita, în cadrul tematicii naţionale a ANPC, tematică specifică sărbătorilor de iarnă, controlează produse din carne, de patiserie, vinuri, produse zaharoase etc. În Piaţa Agroalimentară din Miercurea-Ciuc am controlat în special produse din carne şi patiserie”, a declarat comisarul şef adjunct al CJPC Harghita, ing. ec. Laurenţiu Moldovan. Potrivit acestuia, s-a verificat respectarea condiţiilor de păstrare, de depozitare, temperaturile de păstrare, data durabilităţii minimale a produselor, documentele de provenienţă a mărfurilor, condiţiile de etichetare a produselor alimentare etc.; s-au controlat verificările metrologice la cântare.

Conform acestuia, abateri majore nu s-au descoperit în Piaţa Agroalimentară din Miercurea-Ciuc, însă deficienţe există. Astfel, s-a descoperit că anumite produse nu au fost depozitate la temperatură corespunzătoare, indicată de producător (ceea ce e la fel ca şi cum produsul ar fi expirat). De asemenea, în frigiderele unor comercianţi s-a constatat o temperatură mai ridicată decât cea indicată pe produse de către producător. În afara faptului că nu este respectată temperatura de depozitare a produselor, o parte din agenţii economici verificaţi nu aveau termometre funcţionale şi nici nu completau graficele de temperatură, deşi au această obligaţie. Totodată, au fost identificate anumite produse fără etichete, care erau depozitate la temperatura camerei.

Câteva exemple concrete de nereguli: s-au găsit maţe de porc care, deşi aveau termen de valabilitate până în 2019, miroseau foarte urât, datorită faptului că nu erau depozitate corespunzător; s-au identificat la comercializare produse lactate, ambalate în PET-uri de plastic, fără documente de provenienţă şi fără declaraţie de conformitate. În ambele cazuri produsele au fost oprite de la comercializare.

Tot miercuri, comisarii pentru protecţia consumatorului au controlat şi documentele de provenienţă pentru brazii de Crăciun, afişarea preţurilor şi marcarea pomilor.

Agenţii economici la care au fost constatate nereguli au fost invitaţi la sediul CJPC, iar până ieri, la închiderea ediţiei, rezultatele activităţii de control şi sancţiunile aplicate încă nu erau centralizate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.