Ceremonii de comemorare a eroilor din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Societate » Ceremonii de comemorare a eroilor din judeţul Harghita
Ceremonii de comemorare a eroilor din judeţul Harghita

Ceremonii de comemorare a eroilor din judeţul Harghita

 „Să ne înclinăm cu toţii în faţa lor şi nu doar a lor, ci a tuturor eroilor acestui neam, care prin lupta şi prin sacrificiul suprem au făcut ca noi astăzi să fim aici”

Ca în fiecare an în luna decembrie, ceremonii de comemorare a eroilor harghiteni căzuţi în timpul evenimentelor din 1989, dar şi a poliţiştilor martiri au avut loc ieri în mai multe localităţi din judeţ.

În municipiul Miercurea-Ciuc, la cimitirul de pe strada Leliceni a fost comemorat eroul Müller Antal László. Acesta a fost ucis, la doar 18 ani, în noaptea de 22/23 decembrie 1989, în timpul evenimentelor din Braşov, în timp ce efectua stagiul militar.

La monumentul dedicat eroului harghitean a avut loc o slujbă de pomenire, la care au participat membri ai familiei eroului, cei care l-au cunoscut, precum şi oficialităţi. După slujba religioasă au depus coroane de flori reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, Consiliului local şi Primăriei Miercurea-Ciuc, Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, precum şi instituţiile militare şi demilitarizate din cadrul Ministerului de Interne.

Pe monumentul ridicat în amintirea lui Müller Antal László, care a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent, stă scris: „A căzut eroic în noaptea de 22-23 decembrie 1989, la Braşov, în timpul Revoluţiei pentru democraţie, împotriva tiraniei”. În anii ’90, Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a hotărât ca strada pe care a stat Müller László să-i poarte numele.

La Subcetate, tot ieri, a fost cinstită memoria eroului Marinel Cotfas, iar la Gălăuţaş a fost comemorat Lőrincz Ioan Raimund, ambii căzuţi în timpul Revoluţiei din 1989.

 „Şapte sunt poliţiştii harghiteni, supreme ofrande pe altarul libertăţii, liniştii şi păcii sociale, cărora le datorăm recunoştinţă veşnică”

În curtea sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita din Miercurea-Ciuc, la Monumentul Eroilor Poliţiei Române Căzuţi la Datorie în Judeţul Harghita, au fost comemoraţi poliţiştii martiri care au căzut la datorie. În cadrul ceremonialului, un sobor de preoţi au oficiat slujba de pomenire a poliţiştilor harghiteni eroi, şapte la număr: plt. maj. Magyari Carol (decedat în 1974), slt. Cheuchişan Liviu-Teofil (1989), slt. Dănăilă Gabi (1989), slt. Ferencz Emeric (1989), plt. maj. Szekely Gavril-Atila (1989), slt. Căprioară Marian (1993), plt. Botaş Ioan (1996).

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a spus, în intervenţia sa, că „venim în fiecare an cu sufletele deschise să depunem o coroană de flori şi să aprindem o candelă în suflete pentru cei care, prin sacrificiul lor, au făcut ca noi astăzi să fim liberi”. „Eroii nu mor niciodată, însă sunt convins că de acolo de sus ei ne zâmbesc de fiecare dată când noi venim, suntem prezenţi aici şi îi apreciem pentru jertfa lor totală şi pentru tot ce au făcut pentru ca noi astăzi să fim liberi. (…) Să ne înclinăm cu toţii în faţa lor şi nu doar a lor, ci a tuturor eroilor acestui neam, care prin lupta şi prin sacrificiul suprem au făcut ca noi astăzi să fim aici”, a mai spus prefectul judeţului Harghita.

La rândul său, şeful IPJ Harghita, comisar şef de poliţie Constantin Mihalache, a arătat că în fiecare an, în această perioadă, este „o datorie de cuget şi suflet” să fie cinstită memoria poliţiştilor harghiteni martiri. „Ca în fiecare an, în postul de curăţire spirituală ce ne pregăteşte spre a primi vestea Naşterii Mântuitorului (…) ne împlinim o datorie de cuget şi de suflet aici, la Monumentul Eroilor Poliţiei Române Căzuţi la Datorie în Judeţul Harghita, ridicat spre cinstirea memoriei poliţiştilor martiri. Şapte sunt poliţiştii harghiteni, supreme ofrande pe altarul libertăţii, liniştii şi păcii sociale, cărora le datorăm recunoştinţă veşnică, a căror memorie se cuvine să o cinstim pururi”, a spus în cuvântul său comisarul şef de poliţie Constantin Mihalache.

După alocuţiuni, manifestarea de comemorare a memoriei poliţiştilor căzuţi la datorie în judeţul Harghita a continuat cu depunerea de coroane de flori şi s-a încheiat cu frumoasele colinde cântate de grupuri de colindători din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.