Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Papa Francisc susţine că evoluţia şi Teoria Big Bang sunt adevărate | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » (Inter)Național » Papa Francisc susţine că evoluţia şi Teoria Big Bang sunt adevărate
Papa Francisc susţine că evoluţia şi Teoria Big Bang sunt adevărate

Papa Francisc susţine că evoluţia şi Teoria Big Bang sunt adevărate

Papa Francisc a făcut o serie de comentarii pe care experţii le consideră importante pentru încetarea „pseudo-teoriilor” cu privire la creaţionism

Papa a discutat la Pontifical Academy of Sciences despre mai multe teorii, afirmând că teoriile ştiinţifice nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator, considerând că, de fapt, acestea necesită un asemenea element.

Papa Francisc a mai afirmat că „atunci când citim despre Creaţie în Geneză, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu era un magician cu o baghetă şi că putea să facă orice, dar lucrurile nu stau aşa”. Acesta mai adaugă faptul că Teoria Big Bang, pe care astăzi o considerăm ca fiind la originea existenţei Universului, nu contrazice intervenţia unui creator divin, ci o necesită.

Biserica Catolică are o reputaţie îndelungată cu privire la poziţia anti-ştiinţă, încă de pe vremea când Galileo Galilei a suferit persecuţii, fiind nevoit să îşi retragă teoria „eretică” conform căreia Pământul se roteşte în jurul Soarelui.

Cu toate acestea, Papa Francisc merge pe linia progresivă, instituită de Papa Pius al XII-lea, care a deschis drumul către acceptarea ideilor evoluţiei şi a Big Bang-ului. În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a mers chiar mai departe, sugerând că evoluţia este „mai mult decât o ipoteză”, fiind „un fapt dovedit”, arată independent.co.uk.

Şi mai recent, însă, Papa Benedict al XVI-lea pare să fie mers pe linia design-ului inteligent, ideea conform căreia selecţia naturală este insuficientă pentru a explica gradul de complexitate a lumii. Asociatul său, Cardinalul Schoenborn, a scris în 2005 că „evoluţia în sensul unui strămoş comun ar putea fi adevărată, dar evoluţia în sensul neo-Darwinian, un proces neghidat şi neplanificat, nu este reală”.

Cu toate că există divergenţe de dogmă între fostul şi actualul Papă, asta nu l-a împiedicat pe Papa Francisc să aclame meritele teologice ale Papei Benedict al XVI-lea, atunci când a dezvăluit un bust de bronz al acestuia, la sediul academiei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.