Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean Harghita a adoptat bugetul pentru anul 2024 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita a adoptat bugetul pentru anul 2024
Consiliul Judeţean Harghita a adoptat bugetul pentru anul 2024

Consiliul Judeţean Harghita a adoptat bugetul pentru anul 2024

Consiliul Judeţean Harghita a adoptat ieri, în şedinţă ordinară, bugetul judeţului pe anul 2024, accentul fiind pus pe investiţiile care vor avea loc şi programele derulate, multe dintre acestea axate pe tineri.

„Din noiembrie lucrăm la acest BVC şi am reuşit să elaborăm un proiect de BVC care, cred, în istoria CJ Harghita este cel mai mare buget despre care putem vorbi. Este aproape dublu faţă de cel de anul trecut. În total, vorbim de un buget de 780 de milioane de lei, unde subvenţiile de la Guvern nu au crescut – chiar au scăzut – în schimb, diferitele sume venite pe diferite proiecte şi la cele la care ne aşteptăm vor creşte veniturile. Din bugetul de stat, 156 de milioane de lei vin în bugetul judeţului. (…)

Cheltuielile noastre sunt aparatul propriu, creditele, cotizaţiile, fondul de rezervă şi investiţiile, care reprezintă cel mai mare procent, programele, proiectele europene. Prin PNRR sunt peste 160 de milioane de lei alocaţi proiectelor, asta creşte semnificativ bugetul nostru”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Dintre proiectele finanţate prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), amintim:

  • Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ al judeţului Harghita – 3.485.000 lei;
  • Renovarea energetică a Spitalului ORL şi Fizioterapie – 1.401.000 lei;
  • Reabilitarea energetică, modernizarea şi extindere Policlinică Stomatologică, precum şi amenajare parcare auto în curtea imobilului – 2.848.000 lei;
  • Renovarea energetică a imobilului Vila nr. 6 în incinta Taberei Băile Homorod – 643.000 lei;
  • Renovarea energetică a Şcolii Populare de Arte şi Meserii a judeţului Harghita – 958.000 lei;
  • Renovarea energetică a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor, Pavilion 10 – 202.000 lei;
  • Renovarea energetică a Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita, Corp C1 + Corp C2 – Clădire administrativă şi Centrala Termică – 1.380.000 lei.

Învăţământ: 138.135.000 lei

  • Achiziţionarea de microbuze verzi pentru elevii din judeţul Harghita – 36.933.000 lei;
  • Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 83 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi conexe din judeţul Harghita – 101.202.000 lei.

Sănătate: 122 mii lei

  • Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, prin dotarea unităţii de asistenţă medicală ambulatorie – proiect în parteneriat.

Asigurare şi asistenţă socială: 1.318 mii lei

  • Asistenţa socială în caz de invalidităţi – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita – reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului de zi pentru persoane adulte cu handicap Feliceni.

Protecţia mediului: 8.855 mii lei

  • Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Şi în acest an lucrările privind reabilitarea, modernizarea şi consolidarea drumurilor judeţene continuă, fiind asigurate sume atât din bugetul local, cât şi din proiecte.

„Cu BVC putem spune că un ochi plânge, altul râde. Să vă spun prima dată de ce râde: la sfârşitul anului trecut am discutat despre faptul că în ultimii 3 ani am reuşit să aducem bugetul pe un an al consiliului din diferite proiecte şi în acest an a început deja să se vadă. Pe de o parte, deoarece aceste mari proiecte vor fi incluse în buget şi se dublează bugetul anual, pe de altă parte pentru că pot porni execuţiile acestor proiecte. Un ochi plânge, deoarece am văzut la mijlocul anului trecut, la şedinţele consiliului director când a trebuit să luăm o decizie dacă luăm un proiect sau nu, deoarece atunci când avem multe proiecte bugetul naţional nu ajută acele instituiţii care depun proiecte de succes. Spun acest lucru deoarece bugetul nostru se leagă de cel naţional”, a intervenit Biró Barna Botond, vicepreşedinte CJ Harghita.

Pentru bugetul local sunt prevăzute venituri de aproximativ 432.503.000 lei, şi cheltuieli de circa 458.561.000 lei. Totalul de investiţii din bugetul local şi din credite de angajament ajunge la 698.174.00 lei.

În cadrul şedinţei, consilierii au aprobat proiectele de pe ordinea de zi, fiind depuse amendamente care modifică unele sume ale proiectelor derulate de CJ Harghita. Bugetul consiliului pe acest an se axează pe proiecte privind autorităţi executive, învăţământ, sănătate, cultură, asigurări şi asistenţă socială, protecţia mediului, acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă, transporturi.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.