Consiliul Judeţean Harghita – în competiţia naţională pentru actualizarea în format digital a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean prin PNRR | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita – în competiţia naţională pentru actualizarea în format digital a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean prin PNRR
Consiliul Judeţean Harghita – în competiţia naţională pentru actualizarea în format digital a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean prin PNRR

Consiliul Judeţean Harghita – în competiţia naţională pentru actualizarea în format digital a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean prin PNRR

  • Debirocratizarea sistemului de management al documentelor prin asigurarea de servicii online, sprijinirea unor activităţi ale cultelor religioase şi sportive au completat ordinea de zi a şedinţei extraordinare a autorităţii publice judeţene

Primul şi cel mai important punct al ordinii de zi, care a dat caracterul de urgenţă al şedinţei extraordinare convocată luni, a solicitat aprobarea forului decizional al administraţiei publice judeţene pentru depunerea Cererii de finanţare a proiectului „Actualizarea în format digital a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) Harghita”. Vorbim în acest caz despre un proiect în valoare de 1,5 milioane de lei cu TVA, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – apelul privind elaborarea şi actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului şi de planificare urbană în Sistem Geografic Internaţional.

Potrivit specialiştilor Departamentului Arhitect şef al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, reactualizarea documentaţiei PATJ elaborată între anii 2009-2013, împotmolită în faza de avizare, decurge din necesitatea actualizării ei periodic, la 5-10 ani, în funcţie de politicile şi de programele de dezvoltare judeţene şi naţionale, conform prevederilor legale în vigoare, „fiind necesară elaborarea unui nou document de planificare teritorială la nivelul judeţului, care să fundamenteze deciziile autorităţilor publice locale şi iniţiativele de dezvoltare ale mediului de afaceri şi comunităţilor locale”. Investiţia are în vedere elaborarea în format digital a următoarelor documente: Planul Urbanistic General, Planul de Amenajare Teritorială a Judeţului, Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Metropolitan, Planul Urbanistic Zonal şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

„Suntem în competiţie cu toată ţara şi am rugămintea să comunicăm solicitarea de finanţare a acestui proiect imediat după aprobare”, a solicitat Cancelariei preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

În cazul aprobării spre finanţare a acestui proiect prin PNRR, contribuţia Consiliului Judeţean Harghita ar fi de 39.653 de lei şi ar urma să fie asigurată din bugetul local de venituri şi cheltuieli pe anii bugetari 2022-2025.

Pentru simplificarea interacţiunii administraţiei publice cu locuitorii judeţului, prin debirocratizarea sistemului de management al documentelor şi prin asigurarea de servicii online, a fost aprobată participarea Consiliului Judeţean în calitate de beneficiar la proiectul „Servicii online pentru facilitarea interacţiunii cu cetăţenii judeţului Harghita DIGIT-HR” din cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă pentru regiunile mai puţin dezvoltate, care se va derula pe durata a 16 luni.

„Am câştigat finanţare pentru digitalizare, vom accelera procesul de debirocratizare şi dorim să înfiinţăm o echipă care va desfiinţa birocraţia, astfel încât să putem ajuta şi primăriile şi celelalte instituţii. Este încă un pas în realizarea Green Deal la nivel local, vom dezvolta sisteme online pentru a-i ajuta pe cetăţeni, să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze pentru obţinerea de autorizaţii. Dacă vom obţine rezultate, vom aplica în tot judeţul. Toţi cetăţenii trebuie să îşi poată rezolva problemele administrative de acasă”, a arătat Borboly Csaba.

Consiliul Judeţean susţine financiar şi în acest an competiţia sportivă „ETTU CUP MEN”, desfăşurată sub egida Federaţiei Europene de Tenis de Masă (European Table Tennis Union – ETTU). Evenimentul  organizat de Direcţia Judeţeană de Sport Harghita în parteneriat cu Asociaţia Club Sportiv „Székelyudvarhely” se va desfăşura în perioada 27-29 mai în municipiul Odorheiu Secuiesc şi va asigura participarea echipei locale de Liga I la această competiţie de talie europeană, popularizarea acestei discipline sportive şi a imaginii judeţului Harghita pe plan naţional şi internaţional. Contribuţia Consiliului Judeţean la organizarea concursului sportiv este de 50.000 de lei.

În ceea ce priveşte derularea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, s-a aprobat alocarea sumei de 78.500 de lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pentru anul în curs. Primul termen pentru depunerea propunerilor de proiecte a fost la 11 aprilie, dată până la care au fost înregistrate la CJ Harghita un număr de 11 proiecte. Până în prezent au fost analizate şi declarate eligibile şase dintre ele, depuse de parohii şi protopopiate din bazinul Odorhei, celelalte cinci proiecte urmând să fie evaluate la o dată ulterioară.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.